«Έως 7.000 ευρώ ανά αγρότη» είναι λεφτά που… υπάρχουν και, ενόψει του νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο, οι φωνές προς την κυβέρνηση για την κατανομή αυτών των κονδυλίων και άλλων επιπροσθέτως χρημάτων στους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και τους αλιείς πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Μέσα στη Βουλή, ο βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «ενόψει της λήψης μέτρων κατά του νέου κύματος της πανδημίας πρέπει να είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή. Να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες παρενέργειες στις αγροτικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς, άλλα και να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητά τους, κυρίως διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε ρευστότητα».
Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, σε ερώτησή του για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων για την πανδημία σε συνεταιρισμούς και αγροτικές επιχειρήσεις, ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμιζε τις δυσκολίες που επέφεραν στις οικονομικές συναλλαγές μέτρα όπως η δυνατότητα μη εξόφλησης επιταγών – από επιχειρήσεις που ήταν σε καθεστώς προστασίας – σε αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιριστικά σχήματα. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι συνεταιρισμοί, καθώς δεν έχουν την ευελιξία ή το οικονομικό αντίκρισμα να ανταποκριθούν σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις.
Έως 7.000 ευρώ ανά αγρότη
Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υφυπουργός Κώστας Σκρέκας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το νέο προσωρινό αυτό μέτρο του περίφημου… “επταχίλιαρου” θα χρηματοδοτηθεί από τις διαθέσιμες πιστώσεις του ΠΑΑ κάθε κράτους-μέλους και προβλέπει τη στήριξη γεωργών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, μέσω της χορήγησης κατ’ αποκοπή ενίσχυσης έως 7.000 ευρώ ανά γεωργό και έως 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών και κατηγοριοποίησης των επιλέξιμων δικαιούχων».
«Να δώσουν αυτά συν άλλα κονδύλια»
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, εξήρε το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα, υποστηρίζοντας ότι από τη μια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και από την άλλη ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, δείχνουν να καταλαβαίνουν και οι ίδιοι τη χρησιμότητα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για τη στήριξη της εθνικής μας οικονομίας, μετά την κατάρρευση, λόγω κορωνοϊού, του τουριστικού προϊόντος… Αλλά ξεκαθάρισε ότι τα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που προβλέπουν τη δυνατότητα καταβολής ανά παραγωγό έως του ποσού των 7.000 ευρώ, θα πρέπει να μοιραστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχυθούν όλοι οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα, με βάση πάντοτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες και τις ζημιές του κάθε κλάδου.
«Τα χρήματα αυτά του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης περίσσεψαν από την προγραμματική περίοδο 2015-2019 στη χώρα μας. Ανέρχονται σε 97 εκατομμύρια ευρώ. Και πήρε μια απόφαση η Σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία, ό,τι χρήματα περισσεύουν από τον Β’ Πυλώνα, να δοθούν για ενίσχυση στους Ευρωπαίους παραγωγούς, ανά κράτος-μέλος, αφού πραγματικά τα έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη»…
Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για ένα επταχίλιαρο ανά παραγωγό. «Είπαν ότι θα δοθούν μέχρι 7.000 ευρώ. Αν λοιπόν πάρουμε υπόψη μας τα στοιχεία του ΟΣΔΕ σύμφωνα με τα οποία έχουν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους 650.000 παραγωγοί και διαιρέσουμε το νούμερο αυτό με τα 97 εκατομμύρια ευρώ, βγαίνει σε κάθε παραγωγό το ποσό των 149,2 ευρώ. Αν πούμε τώρα ότι από τους 650.000 παραγωγούς θέλουμε να μοιράσουμε ολόκληρα τα 7 χιλιάρα, οι δικαιούχοι σε όλη την Ελλάδα δε θα είναι πάνω από 13.857 παραγωγούς»…
Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, λοιπόν, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει σωστά το μοίρασμα των 97 εκατομμυρίων ευρώ από τη μια, και να προστεθούν σε αυτά και άλλα κονδύλια από την άλλη. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ο χώρος της εστίασης, ο χώρος του τουρισμού… και ο μανταλοκλειδωμένος Ευρωπαίος πολίτης μες στο σπίτι του είναι φαινόμενα που δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα στην κατανάλωση όλων των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και των ψαριών. Το πρόβλημα είναι τόσο διατροφικό όσο και καταναλωτικό. Και ο πρώτος αποδέκτης του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος ο παραγωγός»…
Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής λέει ότι όλα μας τα προϊόντα έχουν καταρρεύσει, όπως ο οίνος, το ελαιόλαδο, τα αμνοερίφια, τα ψάρια κ.λπ.
Άμεσες ενισχύσεις – Ζουν από τώρα για τον… Οκτώβριο
Την ίδια ώρα, όλος ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης περιμένει πώς και πώς να έρθει η 16η Οκτωβρίου, για να πάρει στα χέρια του τις άμεσες ενισχύσεις. Δηλαδή, τη βασική ενίσχυση σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 70%, ώστε να μπορέσει να ρευστοποιήσει για να πληρώσει εκκρεμότητες και τρέχουσες υποχρεώσεις του, τόσο για την εκμετάλλευσή του όσο και για το νοικοκυριό του. Μέχρι τώρα, βέβαια, επειδή δεν περιμένει χρήματα από αλλού, ο κάθε αγρότης είναι ευάλωτος και σε μειοδοσίες προϊόντων, αφού, αν για παράδειγμα είναι παραγωγός σταφυλιών, δεν έχει άλλη λύση από το να πουλήσει “όσο-όσο” τη σοδειά μιας ολόκληρης χρονιάς, για να ρευστοποιήσει και να πληρώσει γεωπόνους, εργάτες, άλλες υποχρεώσεις, καλύπτοντας και τις ανάγκες της οικογένειάς του. Και φυσικά κάτι ανάλογο θα συμβεί και στο ελαιόλαδο, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορέσει η κυβέρνηση να πληρώσει τις επιδοτήσεις ως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς το λιομάζωμα συνήθως ξεκινάει τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι τα χρήματα της βασικής ενίσχυσης ήρθαν στις 24 Οκτωβρίου για τους δικαιούχους της Τράπεζας Πειραιώς και ακολούθησε η πληρωμή για τους δικαιούχους των άλλων τραπεζών.
Στους λογαριασμούς των αγροτών, συγκεκριμένα, πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 70% της βασικής ενίσχυσης για το 2019.
Με βάση τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει για την περίοδο 2015-2020, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που πληρώθηκαν στους Έλληνες αγρότες για το 2019 ανέρχονταν σε 2.022.400.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1.091.170.000 ευρώ προοριζόταν για τη βασική ενίσχυση, 550.385.000 ευρώ για το “πρασίνισμα”, 36.692.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 344.153.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 υπέβαλαν 646.141 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης ήταν 591.007, ενώ το ανωτέρω καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 98,3% της συνολικά δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση τις αιτήσεις.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr