Γεύση - Ψυχαγωγία

Τι θα γίνει με το ωράριο στην εστίαση

Στο τραπέζι των συζητήσεων των φορέων της εστίασης με τα αρμόδια υπουργεία βρίσκεται το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ και ο περιορισμός έως τις 12 που ισχύει σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Από τη πρώτη στιγμή είχαμε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Εφόσον υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στις αποστάσεις των τραπεζιών και απαγόρευση για όρθιους στα μπαρ, γιατί τα καταστήματα να κλείνουν στις 12 το βράδυ; Αδυνατούν να κάνουν ελέγχους εάν τηρούνται τα μέτρα και κάνουν ελέγχους για να δουν αν κλείσαμε τα μεσάνυχτα» σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς στο insider.gr.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι συζητήσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι συνέχεις ενώ εκτιμά πως βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση ώστε τουλάχιστον σε πρώτη φάση το επόμενο διάστημα το ωράριο λειτουργίας να παραταθεί μία με δύο ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με επιστολή του τη Δευτέρα προς τους αρμόδιους υπουργούς ζήτησε να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης καθώς, όπως επισημαίνει, είναι χώροι στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι κανόνες αποστασιοποίησης.

«Ως Πολιτεία το να αποτρέπεις τον συνωστισμό είναι απόλυτα κατανοητό. Το να κλείνεις όμως χώρους που είναι οι μοναδικοί που μπορούν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, είναι μία τελείως λανθασμένη προσέγγιση που επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, προκαλώντας ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες οικονομικής πίεσης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου μάλιστα, το υφιστάμενο ωράριο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης κατά 20% και ταυτόχρονα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην απασχόληση.

Πτώση του τζίρου 56% στην εστίαση

Άλλωστε το πλήγμα για τις επιχειρήσεις εστίασης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού το φετινό καλοκαίρι ήταν ήδη τεράστιο.  Τα στοιχεία της ΠΟΕΣΕ δείχνουν μείωση του τζίρου στον κλάδο κατά 56%.

Παράλληλα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και στους οποίους επιβλήθηκαν μέσα στον Αύγουστο, ακόμη αυστηρότερα μέτρα, όπως για παράδειγμα σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χαλκιδική, η καλοκαιρινή σεζόν φέτος τελείωσε νωρίτερα.

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας που έρχεται προβληματίζει τους επιχειρηματίες αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου που φοβούνται για «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ