Γεύση - Ψυχαγωγία

Βλίτα κοκκινιστά

Μια νόστιμη, γρήγορη συνταγή με μεγάλη θρεπτική αξία.

Τα βλίτα είναι το αγαπημένο λαχανικό του καλοκαιριού, μας αρέσει πολύ σαν βραστή σαλάτα. Από τις γιαγιάδες μας, όμως μάθαμε να τα χρησιμοποιούμε σαν κύριο υλικό σε πολλές συνταγές.
Βλέπετε η Κρήτη και οι συνταγές της είναι ανεξάντλητες μιας και τίποτα δεν πήγαινε χαμένο, όλα τα υλικά που χάριζε η φύση γινόταν νόστιμα φαγάκια. Η οικιακή οικονομία σε όλο της το μεγαλείο.

Υλικά:

*500 γρ. βλίτα

*1 ξερό κρεμμύδι

*100ml ελαιόλαδο

*1 σκελίδα σκόρδο

*4 πατάτες

*2 κολοκυθάκια

*2 ώριμες ντομάτες

*50ml άσπρο κρασί

*Αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα βλίτα κόβοντας μέχρι το σημείο που είναι πιο τρυφερό το κοτσάνι. Πλένουμε πολύ καλά σε άφθονο νερό και αφήνουμε να σουρώσουν. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες.
Στη συνεχεία βάζουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια κομμένα σε μεσαία κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν με το ελαιόλαδο και σβήνουμε με κρασί.
Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Κλείνουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 10 λεπτά ανοίγουμε και ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα τα βλίτα. Αλατίζουμε ελάχιστα και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να καλύψει η σάλτσα τα βλίτα. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με κλειστή κατσαρόλα για 15 λεπτά ακόμα σε χαμηλή φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

βλίτα κοκκινιστά

βλίτα κοκκινιστά

Το όνομα μου είναι Νεκταρία Κοκκινάκη, είμαι food blogger, ζω και εργάζομαι στο Ηράκλειο αλλά η καταγωγή μου είναι από το Καβούσι του νόμου Λασιθίου.

Η αγάπη μου για τη μαγειρική και κυρίως την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα με έκαναν να αποκτήσω ένα χόμπι, να καταγράφω συνταγές από γιαγιάδες  και να κρατώ σαν θησαυρό παλιά τετράδια μαγειρικής τους (όσα τουλάχιστον μου εμπιστεύτηκαν). Συνταγές ξεχασμένες, συνταγές στην αυθεντική τους παραδοσιακή μορφή.  Ήθελα λοιπόν όλες αυτές οι συνταγές & οι ιστορίες να μην ξεχαστούν γιατί θεωρώ ότι είναι η παράδοση μας, ο πολιτισμός μας, οι ρίζες μας.

Έτσι μέσα από την σελίδα μου kritikes-geuseis.gr μοιράζομαι καθημερινά αγαπημένες κυρίως παραδοσιακές συνταγές με τις ιστορίες τους.

Και πλέον μέσα από το e-kriti.gr  θα μοιραζόμαστε μαζί σας κάθε Δευτέρα και Παρασκευή ταξίδια γεύσεων στην παράδοση του τόπου μας!

Θα χαρώ να σας έχω συνοδοιπόρους σε αυτό το γευστικό ταξίδι!

Νεκταρία Κοκκινάκη 

 

Facebook: Νεκταρία Κοκκινάκη – Κρητικές Γεύσεις

Instagram: Nektaria Kokkinaki

YouTube: Κρητικές Γεύσεις



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ