“Χρυσάφι” για τις ελαιοκαλλιέργειες χαρακτηρίζουν οι γεωπόνοι τη βροχή που έπεσε στην Κρήτη τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα, τονίζοντας ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Η χρονιά προμηνύεται εξαιρετικά καλή για τις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης, ωστόσο ανησυχία προκαλεί η έκτη φάση των ψεκασμών για τη δακοκτονία, καθώς και το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για τη συγκομιδή.
Το θέμα θέτει ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς-ερευνητής κ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, ο οποίος σημειώνει ότι «εξαιτίας της πανδημίας δεν υπάρχουν εργάτες γης» και τονίζει πως σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως τη Μεσσηνία, έχουν παρθεί πρωτοβουλίες για την επιδότηση ανέργων που προέρχονται από άλλους κλάδους, ώστε να έχουν κίνητρο να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα.
Μέχρι στιγμής, σε επίπεδο περιφέρειας, μέριμνα για εξασφάλιση εργατικών χεριών από άλλους κλάδους της οικονομίας δεν υπάρχει. Υπό προϋποθέσεις πάντως, η φετινή ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τους 90 χιλιάδες τόνους.
«Ο χειμώνας που προηγήθηκε ήταν καλός, οι θερμοκρασίες για την καρπόδεση ευνοϊκές και, αν αντιμετωπιστεί ο δάκος και εξασφαλιστούν εργατικά χέρια για έγκαιρη συγκομιδή, τότε πράγματι θα επιβεβαιωθεί η αισιόδοξη πρόβλεψη», εκτιμά ο κ. Χαρτζουλάκης.
“Ευλογία” οι βροχές
Ο ίδιος εξηγεί ότι τα ύψη βροχόπτωσης που καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές στη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τον ελαιόκαρπο και ιδιαίτερα σε περιοχές με ελαιοκαλλιέργειες που δεν καλύπτονται από αρδευτικά δίκτυα.
«Ήταν μια ευλογία που την περιμέναμε ειδικά σε περιοχές που οι ελιές είχαν ζοριστεί πάρα πολύ και είχε μείνει σχεδόν μόνο το κουκούτσι», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αμφίβολη η επιτυχία της δακοκτονίας
Την ίδια στιγμή, φόβους για εκτεταμένη δακοπροσβολή, συνέπεια των λανθασμένων χειρισμών των ίδιων των παραγωγών, προκαλεί η αμφίβολη επιτυχία της δακοκτονίας. Μέχρι σήμερα, είναι εξασφαλισμένος και ο πέμπτος ψεκασμός, ωστόσο άγνωστο παραμένει αν και φέτος υπάρχουν πιστώσεις για την έκτη, την τελευταία δηλαδή και πιο κρίσιμη φάση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες. Το γεγονός όμως ότι τα ποσοστά της υγρασίας φτάνουν ήδη μέχρι και το 90% τις πρωινές ώρες, ευνοεί την ανάπτυξη του δάκου.
Η κατάσταση είναι για την ώρα υπό έλεγχο, αν και υπάρχουν διαμαρτυρίες σε περιοχές του Ηρακλείου και των Χανίων, ότι η δακοκτονία δε συνεχίζεται. Στην τελευταία σύσκεψη πάντως στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, στις αρχές Σεπτεμβρίου, τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση απ’ όλους για να μη χαθεί ο έλεγχος.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr