ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγουρέλαιο – Πρωτόλαδο. Ο Βασιλιάς των Λαδιών

Είναι λάδι που παράγετε σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, περίπου στο 60-70% και διαφέρει στην γεύση από το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο επειδή είναι λίγο πιο πικρό και με μια πιο φρουκτώδη γεύση. Περιέχει, όμως, όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, τα μέταλλα και τις διάσημες πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
Δεν διατηρεί για πάντα την ιδιότητα του, για αυτό και δεν μπορείτε να το βρείτε όλο τον χρόνο.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι, ότι μετά το τέλος Απριλίου δεν υπάρχει πια.
Καλό θα ήταν όταν το αγοράζετε από παραγωγό να του ζητάτε να το βάζει στο δοχείο κατευθείαν από το εργοστάσιο, να μην το αποθηκεύει, δηλαδή, για να κατασταλάξει ή να μην το περνάει από φίλτρα πριν το συσκευάσει. Αυτό, βέβαια, θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μετά από λίγο χρόνο ένα ίζημα (μούρια) στον πάτο του δοχείου, το οποίο είναι ΦΥΣΙΚΟ κατάλοιπο του ελαιολάδου και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.
Το αντίθετο μάλιστα, είναι η εγγύηση ότι τρώτε φρέσκο λάδι…
Πάντως, όπως και να έχει,  είναι για εμένα ό,τι το καλύτερο, και από αυτό τρώμε και εμείς οι παραγωγοί στο σπίτι μας, μέχρι να γίνει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα!



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ