Οι ελαιουργοί μεταφέρουν διαφορετικές εικόνες από διάφορα σημεία της ΠΕ Ηρακλείου σε ότι αφορά στην ποιότητα του λαδιού από τις πρώτες ελαιοποιήσεις.
Πρόβλημα ποιότητας εντοπίζεται σε περιοχές που δεν έχει βρέξει ικανοποιητικά , σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών Βαγγέλη Πρωτογεράκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.
Τα δείγματα που ελήφθησαν από την ελαιοσυγκομιδή του Οκτώβρη – δυστυχώς – δεν είναι καλά – αφού ο ελαιόκαρπος υστερεί σε υγρασία κάτι που έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του λαδιού και κατά συνέπεια στην τιμή του προιόντος.
Αντίθετα στην περιοχή των Πεζών οι ενδείξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές αφού από τις αρχές του μήνα έχει πέσει αρκετή βροχή (γύρω στα 90 χιλιοστά), κάτι που έχει βοηθήσει στην χαμηλή οξύτητα αλλά και στα αρώματα του ελαιολάδου.
Επίσης – όπως ανέφερε στην ίδια εκπομπή – ο κ. Δημήτρης Μελισσουργάκης , στην περιοχή αυτή, έχει γίνει σωστά και η δακοκτονία .Έτσι μετά τα αποτελέσματα από τα δείγματα που έχουν σταλεί, ευελπιστούν σε τιμή γύρω στα 3 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε ότι υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο και αυτά θα είναι το εισητήριο για να διεκδικήσουμε καλύτερη τιμή στην αγορά .
Από τις ποσότητες που αλέθονται προκύπτουν ποιοτικά λάδια που αυξάνουν τις προσδοκίες για ικανοποιητικές τιμές εκκίνησης,
Ανάμεσα στα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους παραγωγούς για την βελτιστοποίηση της σχέσης ποσότητα/ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου είναι οι χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.
Πηγή : ekriti.gr