ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: Θετικός στον κορωνοϊό γιατρός Νοσοκομείου

Νέο κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε στο ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γιατρό ο οποίος ήρθε σε επαφή με εργαζόμενο τον οποίο εξέτασε και οποίος -όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό- ήταν θετικός στον ιό. Ο γιατρός τέθηκε σε καραντίνα και σύμφωνα με πληροφορίες σε τεστ υποβλήθηκαν μέλη του προσωπικού της κλινικής.

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι τα επείγοντα περιστατικά της κλινικής όπου εργάζεται ο γιατρός εδώ και καιρό δεν εξετάζονται στα επείγοντα, όπως προβλέπεται, αλλά σε χώρο της κλινικής.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο έγινε γνωστό ότι θετική στον κορωνοϊό διαγνώστηκε και φοιτήτρια Ιατρικής η οποία σύμφωνα με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ» είχε περάσει από την Παιδοψυχιατρική κλινική χωρίς να ληφθούν άλλα μέτρα για τους εργαζομένους.

Ανησυχία για το κρούσμα της φοιτήτριας

Στις παραλείψεις που όπως υποστηρίζει υπήρξαν αναφέρεται η ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ» σχετικά με το κρούσμα φοιτήτριας Ιατρικής. Όπως αναφέρει:

«Φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης διαγνώστηκε πριν λίγες μέρες με COVID-19. Την εβδομάδα που διαγνώστηκε έκανε πρακτική άσκηση στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. Σε καραντίνα βγήκαν μόνο κάποιοι συμφοιτητές της, κάποιοι από τους οποίους έκαναν άσκηση στην Ψυχιατρική μέχρι την ημέρα της ιχνηλάτησης. Ωστόσο, δεν βγήκε σε καραντίνα κανένας από τους εργαζόμενους της Παιδοψυχιατρικής (που ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα) Παρόμοιο συμβάν έλαβε χώρα και πριν 10 μέρες στο νοσοκομείο μας, όταν δεν βγήκε σε καραντίνα κανένας από τους συναδέλφους μαίας που διαγνώστηκε θετική στον SARS-CoV-2.

Ο χώρος της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής έχει περιοριστεί αρκετά, μετά τη μετατροπή δύο θαλάμων νοσηλείας σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, όπου γίνονται τελικά οι δειγματοληψίες του προσωπικού για το μοριακό τεστ. Η μείωση του διαθέσιμου χώρου έχει σαν αποτέλεσμα το συγχρωτισμό εργαζομένων και φοιτητών κατά την ενημέρωση και τα μαθήματα. Παρόλο το συνωστισμό, δεν έγινε απολύμανση της Παιδοψυχιατρικής μετά το πρόσφατο κρούσμα της φοιτήτριας, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς του ιού σε ασθενείς και προσωπικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι με ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται ακόμη περισσότερο λόγω της αδυναμίας ασθενών με ψυχικά νοσήματα για εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής (π.χ. πλύσιμο χεριών, μάσκα) και τήρηση αποστάσεων.

Ανεπαρκείς είναι και οι χώροι της Ψυχιατρικής, με αποτέλεσμα οι ειδικευόμενοι της κλινικής αυτής να συνωστίζονται καθημερινά με τους φοιτητές Ιατρικής σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας χωρίς δυνατότητα για τήρηση αποστάσεων. Συνωστισμός επικρατεί επίσης και στα δρομολόγια των λεωφορείων, με τα οποία μετακινούνται φοιτητές από και προς το ΠΑΓΝΗ και το πανεπιστήμιο.

Τη μετάδοση λοιμώξεων διευκολύνει και ο περιορισμένος αριθμός τεστ που γίνονται. Πολλοί εργαζόμενοι χρειάζεται να ζητήσουν και να επιμείνουν οι ίδιοι για τη διενέργεια τεστ μετά από έκθεση σε κρούσμα, το οποίο δεν πραγματοποιείται σε όλους, καθώς οι ασυμπτωματικές στενές επαφές κρουσμάτων δεν δικαιούνται δωρεάν τεστ. Aκόμη και όσοι κάνουν τεστ, συχνά αναγκάζονται να εργάζονται μέχρι να βγει το αποτέλεσμα χωρίς να βγουν σε καραντίνα, αφού δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου έκθεση αν φορούσαν απλή μάσκα.

Την ενδονοσοκομειακή διασπορά ευνοεί και η ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας. Οι μάσκες δίνονται στους εργαζόμενους του νοσοκομείου με το σταγονόμετρο (συνήθως μία ανά βάρδια), ενώ δεν παρέχονται υποχρεωτικά δωρεάν στους φοιτητές, παρά τις κινητοποιήσεις που έχουν κάνει στην πρυτανεία.

Ο λόγος για τις πετσοκομμένες καραντίνες των υγειονομικών δεν είναι άλλος από τις χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, αφού αν βγουν σε καραντίνα όλοι όσοι θα έπρεπε, θα διαταραχθεί η λειτουργία των υποστελεχωμένων τμημάτων.

Τα περιστατικά αυτά, όπως και δεκάδες άλλα που καταγγέλλονται σε νοσοκομεία όλης της χώρας, είναι ενδεικτικά της αδιαφορίας των κυβερνήσεων και των διοικήσεων για τη διαφύλαξη της υγείας μας, την οποία ρισκάρουν στην προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για επαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Οι κυβερνήσεις φέρουν ευθύνη για τη διαχρονική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας που ακολουθούν. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η υποστελέχωση, ο μειωμένος αριθμός τεστ, ο συγχρωτισμός σε ΜΜΜ, η ανεπάρκεια μασκών. Ευθύνη έχουν και οι δυνάμεις που ενθαρρύνουν τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, το συμβιβασμό και τον μετριασμό των αντιδράσεων στα όρια του εφικτού.

Διεκδικούμε:

*Να βγουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 όλοι οι εργαζόμενοι της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, που ήταν επαφές του κρούσματος

*Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους εργαζόμενους σε δομές υγείας και στους φοιτητές ιατρικής

*Να γίνει απολύμανση των χώρων της Παιδοψυχιατρικής

*Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας

*Εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας, δωρεάν παροχή τους στους φοιτητές ιατρικής

*Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης για επέκταση των υποδομών του νοσοκομείου. Όχι στη συρρίκνωση και συγχώνευση κλινικών

*Πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων από και προς το νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, διαχωρισμός του δρομολογίου για Πανεπιστήμιο από αυτό για ΠΑΓΝΗ

Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα λειτουργεί με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ