Ένα πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε είτε σαν κυρίως είτε σαν συνοδευτικό. Το σταμναγκάθι βέβαια θα το βρείτε σε τσουχτερή τιμή, όμως είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χόρτο, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες αλλά και ιδιαίτερη γεύση.
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15′
Χρόνος μαγειρέματος:25′
Έτοιμο σε:40′
Υλικά
750γρ. σταμναγκάθι καθαρισμένο
2-3 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
100ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3 ντομάτες ώριμες, χοντροκομμένες
3-4 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας μέλι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο ή μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σταμναγκάθι, τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το μέλι, το ξίδι, δύο φλιτζάνια νερό και βράζετε το φαγητό για 20 λεπτά περίπου.
Προσθέτετε το σταμναγκάθι, τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το μέλι, το ξίδι, δύο φλιτζάνια νερό και βράζετε το φαγητό για 20 λεπτά περίπου. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο.
Tips
Το σταμναγκάθι τρώγεται ωμό σε σαλάτες, βρασμένο σαν σαλάτα, κάνει καταπληκτικό φρικασέ αβγολέμονο μαζί με αρνάκι, αλλά κι ωραίο γιαχνί.