«Δύσκολες ώρες» βιώνει μετά τις πλημμύρες και την πτώση της θερμοκρασίας ο δάκος της ελιάς, αλλά οι υγρασίες που επικρατούν πλέον είναι ιδανικές για γλοιοσπόριο, γεγονός που τονίζει κατηγορηματικά μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας που έκανε τη μελέτη για τις περυσινές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή του νησιού, ομότιμος καθηγητής Γεωπονίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Αυγουλάς.
Μέσω της εφημερίδας μας καλεί τους παραγωγούς των οποίων τα ελαιόδεντρα δε χτυπήθηκαν από το χαλάζι να παρακολουθούν από τώρα και στο εξής τις ανακοινώσεις των αρμοδίων γεωπόνων της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ για τους πληγέντες εκφράζει την πεποίθηση ότι ο ΕΛΓΑ πάρα πολύ γρήγορα θα επιτελέσει το καθήκον του για να γίνουν όλα όπως πρέπει και να αποζημιωθεί ο κόσμος!
«Οι βροχές δεν επηρεάζουν τον δάκο της ελιάς. Η θερμοκρασία είναι εκείνη η οποία είναι σημαντική για το έντομο. Αλλά οι συνάδελφοι γεωπόνοι στο Ηράκλειο, μέσω του προγράμματος δακοκτονίας και των παγίδων, παρακολουθούν την πορεία ανάπτυξης του εντόμου και ο κόσμος πρέπει να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις τους ανά πάσα στιγμή», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Χρήστος Αυγουλάς.
«Με τις χαμηλές θερμοκρασίες, πάντως, ο δάκος είναι αδρανοποιημένος ή με ελάχιστη δραστηριότητα, μια δραστηριότητα που φτάνει προς το μηδέν. Και μιλάμε και για θερμοκρασίες οι οποίες θα διατηρηθούν για κάποια 24ωρα», είπε χαρακτηριστικά.
Στους μύκητες
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί όμως ως προς τους μύκητες; «Αυτές οι υγρασίες διαμορφώνουν συνθήκες κατάλληλες για το γλοιοσπόριο. Για την ξεροβούλα και τη σαποβούλα, που είχαμε πέρυσι σε μεγάλη κλίμακα, όχι τόσο. Επειδή αυτή συνήθως και κατά κανόνα εμφανίζεται μέσω των νυγμάτων του δάκου. Δηλαδή προσβάλλει την περιοχή στην οποία έχει γίνει ήδη το νύγμα του δάκου. Είναι δηλαδή η ξεροβούλα και η σαποβούλα το επακόλουθο της δακοπροσβολής. Δηλαδή, αν η δακοπροσβολή είναι μεγάλη, θα βρούμε και αυτούς τους μύκητες. Εάν η δακοπροσβολή διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, δε θα βρούμε σαποβούλα. Αλλά το γλοιοσπόριο είναι ανεξάρτητο, καθώς ευνοείται από υψηλές συνθήκες υγρασίας».
Στο ερώτημά μας αν θα πρέπει οι παραγωγοί για να αποφύγουν το γλοιοσπόριο να προχωρήσουν από τώρα και μετά σε επεμβάσεις με χαλκούχα σκευάσματα, ο Χρήστος Αυγουλάς ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός: «Η αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου γίνεται με σκευάσματα χαλκούχα. Αλλά είναι κατάλληλη εποχή; Εμφανίστηκε γλοιοσπόριο, δεν εμφανίστηκε γλοιοσπόριο; Πρέπει να ψεκάζουν ή δεν πρέπει να ψεκάζουν; Αυτό θα πρέπει να το πουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Οι συνάδελφοι γεωπόνοι, που βρίσκονται στην περιοχή και τα παρακολουθούν όλα αυτά».
Στο σημείο αυτό, ο Χρήστος Αυγουλάς διευκρινίζει: «Είχαμε γράψει στη μελέτη για την ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης κάτι το οποίο ήταν υπέρ μας. Ότι, όταν ο δακοπληθυσμός εξερράγη προς τα πάνω και είχε ως συνέπεια και την εμφάνιση της σαποβούλας αλλά και την εμφάνιση από πριν γλοιοσπορίου, δεν μπορούσαμε να ψεκάζουμε και για το γλοιοσπόριο με χαλκούχα σκευάσματα, διότι αυτά πρέπει να εφαρμοστούν στην καλλιέργεια της ελιάς από 14 έως 21 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Και τότε, την περίοδο για την οποία μιλάγαμε, η συγκομιδή ήδη είχε ξεκινήσει. Άρα είχαμε χρησιμοποιήσει και το επιχείρημα ότι και να θέλαμε να ψεκάσουμε με χαλκούχα σκευάσματα δεν επιτρεπόταν, διότι θα βρίσκαμε τα υπολείμματά τους στο ελαιόλαδο. Το ίδιο ισχύει και φέτος, τουλάχιστον για τις περιοχές όπου επίκειται να αρχίσει η συγκομιδή. Όμως και σε αυτό το θέμα θα βγάλουν ανακοινώσεις οι κατά τόπους ΔΑΟΚ»…
Άμεσα οι εκτιμήσεις
«Είμαι σίγουρος προσωπικά ότι, μετά από αυτή τη φυσική καταστροφή, κυρίως με τη χαλαζόπτωση, η εκτίμηση των ζημιών των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ θα γίνει άμεσα. Και ένας επιπλέον λόγος που το πιστεύω είναι επειδή αυτές οι ζημιές από το χαλάζι έρχονται και σε συνέχεια των περυσινών ζημιών, για τις οποίες τόσος θόρυβος έχει γίνει. Κάναμε και τη μελέτη για την Κρήτη και τα χρήματα προσπαθεί να τα διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός και ούτω καθεξής», σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, ο οποίος διετέλεσε και γενικός γραμματέας στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, που εκλέχτηκε στις εκλογές του 2004.
Για τον φάκελο που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο Χρήστος Αυγουλάς ξεκαθαρίζει ότι οι φετινές ζημιές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν ή να ληφθούν υπόψη.
«Ο φάκελος έχει ολοκληρωθεί ήδη όπως ξέρετε από το καλοκαίρι. Παίρνει τον δρόμο του μέσω των υπηρεσιών του Δημοσίου και μέσω των υπηρεσιών της Κομισιόν προς τις Βρυξέλλες. Οι ζημιές αυτές είναι ανεξάρτητες. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι ο περυσινός φάκελος έγινε για να καλύψει, εφόσον ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ζημιές που υπέστη η ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης πέρυσι, επειδή αυτές οι ζημιές, οφειλόμενες σε δάκο, σαποβούλα και γλοιοσπόριο, αφού πρόκειται για ασθένειες, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Αντιθέτως, οι ζημιές από το χαλάζι στην Κρήτη, αν ο μη γένοιτο επαναληφθούν, αυτές καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Άρα, ο ΕΛΓΑ πιστεύω εγώ ότι θα προστρέξει άμεσα»…
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Λόγω κορωνοϊού καθυστερούν περισσότερο οι διαδικασίες»
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την πορεία του φακέλου για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών στην Κρήτη σε σχέση με τις περυσινές καταστροφές, ο Χρήστος Αυγουλάς διευκρινίζει: «Χρονοδιάγραμμα συνήθως από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει. Τώρα, όσον αφορά στην πρόοδο του φακέλου και πότε περίπου ο φάκελος αυτός θα εξεταστεί ή πότε θα έχουμε αποτέλεσμα, αυτό η πολιτική ηγεσία πρέπει να το ξέρει, η οποία και παρακολουθεί το θέμα. Αλλά οι υπηρεσίες της Κομισιόν είναι λίαν γραφειοκρατικές. Και όλες αυτές οι σχετικές διαδικασίες με την Ε.Ε. καθυστερούν σε σχέση με το παρελθόν, γίνονται δηλαδή ακόμα πιο γραφειοκρατικές, λόγω κορωνοϊού»…
ΠΗΓΗ: neakriti.gr