Προβληματισμό προκαλεί στον ΕΟΔΥ το γεγονός ότι στην Κρήτη δεν σημειώνεται σημαντική μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού μετά την επιβολή του lockdown, προκαλώντας μάλιστα και ερωτηματικά για το τι θα γινόταν αν στις 7 Νοεμβρίου δεν επιβάλλονταν τα αυστηρότερα μέτρα προστασίας.
Όσοι ισχυρίζονται ότι δεν έπρεπε να επιβληθεί το lockdown από το πρώτο Σάββατο του μήνα, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψη τους ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς.
Nα δούμε όμως την εικόνα της Κρήτης το πρώτο εξαήμερο του Νοεμβρίου, πριν δηλαδή την εφαρμογή των μέτρων: στο σύνολο της Κρήτης είχαν καταγραφεί 232 κρούσματα (μέσος όρος: 38 ανά ημέρα), με τον Νομό Ηρακλείου να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με 134 κρούσματα και να ακολουθούν οι Νομοί: Χανίων (62), Ρεθύμνου (24) και Λασιθίου (11). Στο Ηράκλειο καταγράφονταν 22 κρούσματα ανά ημέρα, στα Χανιά τα κρούσματα ανά ημέρα ήταν 10,3, ενώ στο Ρέθυμνο 4,1 και στο Λασίθι μόλις 1,83.
Από τις 7 Νοεμβρίου -ημέρα που ξεκίνησε το lockdown- μέχρι την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων στο σύνολο της Κρήτης, όχι μόνο δεν έπεσε αλλά αυξήθηκε! Από 38 το πρώτο εξαήμερο του μήνα, σε 41 το διάστημα 7-16 Νοεμβρίου. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση αυτή έπαιξε και η συμπεριφορά πολλών Κρητικών κατά την τελευταία μέρα πριν την εφαρμογή των μέτρων, οπότε και πλημμύρισαν από κόσμο τόσο τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά καταστήματα, όσο και οι επιχειρήσεις εστίασης.
Να σημειωθεί ότι τόσο στο Νομό Χανίων όσο και σ’ αυτόν του Ηρακλείου, παρά το lockdown, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων παρέμεινε ο ίδιος (12 στα Χανιά, 22 στο Ηράκλειο). Φυσικά, με βάση την αυξητική τάση των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου, σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν τα μέτρα στις 7 Νοεμβρίου τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερα, πιθανόν και ανεξέλεγκτα στους δύο Νομούς.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.