ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Στα «χέρια» των ελαιοπαραγωγών η τιμή του ελαιολάδου

Στα χέρια τους “κρατούν” οι ελαιοπαραγωγοί το “φρένο” στην κατρακύλα των τιμών για τον κόπο που παράγουν, αρκεί να σταματήσουν – όσοι δεν έχουν άμεση και μεγάλη ανάγκη ρευστοποίησης – να “κόβουν” λάδι στα ελαιουργεία στις σημερινές τιμές, που δεν ξεπερνούν το πλαίσιο των 2,50 με 2,70 ευρώ το κιλό, όπως επισημαίνει μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε παράταση στην υποβολή των αιτήσεων για τα 30 ευρώ σε κλάσεις επιλέξιμης έκτασης, ενώ μέσω του κοινοβουλευτικού τους έργου πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να πιέζουν για επέκταση του μέτρου – πέρα από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – στους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς ελαιολάδου!

Όσο μένουν χωρίς οικονομική στήριξη οι ετεροεπαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί – που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών του ελληνικού ελαιολάδου – τόσο και αναγκάζονται να “κόβουν” σε τιμές που δε θεωρούνται και οι καλύτερες τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς.

«Σταματήστε όσοι δεν έχετε μεγάλη ανάγκη να “κόβετε” το λάδι σας», ξεκαθαρίζει ο Μύρων Χιλετζάκης και προειδοποιεί ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι τιμές θα πιάσουν… πάτο αν οι ίδιοι οι παραγωγοί δε σταματήσουν να πουλούν με 2,50 ευρώ ή ακόμα και με 2,70 ευρώ το κιλό, που αν και μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες περυσινές τιμές, δεν ανταποκρίνονται στις φετινές εξαιρετικές ποιότητες του κρητικού ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ελαιουργεία που κάνουν εμπόριο είναι πάρα πολλά, ενώ αντίθετα οι έμποροι που αγοράζουν το λάδι και το πουλούν χύμα στην Ιταλία είναι πάρα πολλοί λίγοι…

«Στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται 2.400 ελαιουργεία. Από αυτά τροφοδοτούνται συνολικά 80 με 100 έμποροι σε όλη την Ελλάδα. Αυτοί οι έμποροι διακινούν το λάδι μας σε 10 πολυεθνικές ελαιολάδου, οι οποίες εδρεύουν όλες στην Ιταλία. Στο μεταξύ, η τυποποίηση ελαιολάδου στη χώρα μας δεν ξεπερνάει το 8% με 10% της παραγόμενης ποσότητας κάθε χρόνο, και έχουμε επίσης και πολυάριθμους τυποποιητές. Επομένως, δεν παίζουν μεγάλο και σημαντικό ρόλο οι δικοί μας τυποποιητές στο εμπόριο του λαδιού. Παράγουμε 300.000 τόνους σε όλη τη χώρα και από αυτή την ποσότητα τυποποιούμε μόλις 30.000 τόνους. Φυσικά ως τυποποιητές κάνουμε σημαντικό έργο. Όμως, έχουμε πολλές ετικέτες στο ράφι και γι’ αυτό δε φαίνεται ο πραγματικός όγκος της δουλειάς που γίνεται στον τομέα της τυποποίησης του ελαιολάδου», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης λέει πως «σήμερα οι τιμές ελαιολάδου που προσφέρονται από Κρητικούς εμπόρους παραδοτέες στην Ιταλία δεν υπερβαίνουν τα 2,65 ευρώ το κιλό, όταν η μέση τιμή ελαιολάδου στην Ιταλία είναι σήμερα 4,72 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μια μείωση του ιταλικού λαδιού φέτος κατά 30%. Αυτή η μείωση αναγκάζει τους Ιταλούς τυποποιητές να στρέφονται προς την Ελλάδα. Αν εμείς τώρα ξεκινήσουμε και δίνουμε ποσότητες λαδιού στα 2,40 ευρώ το κιλό και στα 2,50 ευρώ το κιλό, αυτό μεταφράζεται ότι τέλος Δεκεμβρίου μπορεί το λάδι να έχει πέσει και στα 2,20 ευρώ το κιλό! Εμείς τι λέμε; Να κάνουμε ένα πλάνο όπως αυτό που είχε κάνει η Ισπανία το 2018, όταν είχε μια υπερπαραγωγή που άγγιξε περίπου τα 2 εκατομμύρια τόνους. Και τότε η κυβέρνηση της Ισπανίας, με την ομόφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών, έκανε αποθεματοποίηση. Αυτή η διαδικασία οδήγησε τους Ισπανούς παραγωγούς και εμπόρους ελαιολάδου να δημιουργήσουν μια τεχνητή κρίση, που έβγαλε από το παιχνίδι της αγοράς μια μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου και με αυτόν τον τρόπο υπήρξε άνοδος των τιμών».

Τέλος, ο συνεταιριστής δικαιολογεί και τους ελαιουργούς ως προς τη στενότητα των δυνατοτήτων για μεγαλύτερες τιμές, καθώς, μετά την περυσινή καταστροφική για όλους χρονιά, φέτος αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της όχι και τόσο καλής περιεκτικότητας του ελαιολάδου στον ελαιόκαρπο. Κι ενώ πέρυσι έπαθαν μεγάλες ζημιές από τη διαφορά των τιμών λόγω της κακής ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου, ήρθε φέτος να τους ζημιώσει και η χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα, και έτσι, για να μπορέσουν να καλύψουν τη ζημιά αυτή, κρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

«Ο ελαιουργός πληρώνεται με το λάδι. Οι ελιές όμως που έφερε στο ελαιουργείο ο παραγωγός έχουν ακριβώς το ίδιο κόστος έκθλιψης για τον ελαιουργό, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα παράγουν», καταλήγει ο Μύρων Χιλετζάκης…

Η παράταση της προθεσμίας

Στο μεταξύ, παρατείνεται μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11:59 τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής αιτημάτων πληρωμής για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών με 126 εκατομμύρια ευρώ, έπειτα από απόφαση του Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός, λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών για συμμετοχή στο Μέτρο 21 “Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που συνεχίζει να καταγράφεται, αποφάσισε τη χορήγηση ολιγοήμερης παράτασης υποβολής αιτήσεων, με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι έως χθες το πρωί είχαν υποβληθεί πάνω από 135 χιλιάδες αιτήσεις ενίσχυσης.

«Ειδικότερα, το νέο μέτρο αφορά σε κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, όπως άλλωστε τα περισσότερα εκ των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ως βασικές του προτεραιότητες έχει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών.

Άλλωστε, η προτεραιοποίηση των κατά κύριο επάγγελμα γεωργών υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι πλήττονται περισσότερο από τους ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι έχουν έσοδα από άλλες κύριες πηγές εισοδήματος και κατ’ επέκταση δυνατότητα αποζημίωσης από τα λοιπά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, εφόσον βεβαίως πλήττεται η κύρια δραστηριότητά τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Εξαιρούν τους πραγματικούς παραγωγούς ελαιολάδου»

Την ίδια ώρα, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον υπουργό να λάβει υπόψη του ότι στην πραγματικότητα το ελληνικό ελαιόλαδο παράγεται από τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες και σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τους κατά κύριο επάγγελμα παραγωγούς.

«Όταν έχουμε 650.000 παραγωγούς, από τους οποίους οι 160.000 παραγωγοί είναι οι κατά κύριο επάγγελμα και συνεπώς αποκλείονται από το μέτρο στήριξης 490.000 παραγωγοί, ε τότε νομίζω πως τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Και στην πλειονότητά τους οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες πληρώνουν ΕΛΓΑ και συνεπώς έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Άρα πρέπει να έχουν και τα ίδια δικαιώματα. Και είναι αυτοί που παράγουν το 70% της ποσότητας ελαιολάδου και είναι, δυστυχώς, αυτοί που αποκλείονται σήμερα απ’ όλα τα μέτρα στήριξης και από το συγκεκριμένο», επισήμανε στη “Νέα Κρήτη” ο Ηρακλειώτης βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης.

«Εμείς λοιπόν ζητήσαμε από τον υπουργό να ενταχθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί ανεξαιρέτως, αφού πληρώνουν στο ακέραιο τον ΕΛΓΑ όλοι οι παραγωγοί», σύμφωνα με τον Σωκράτη Βαρδάκη.

Για τις τιμές ελαιολάδου, ο ίδιος καλεί επίσης τον Μάκη Βορίδη να προχωρήσει σε ενέργειες κρατικής και άτοκης χρηματοδότησης των Ενώσεων, ώστε να απορροφήσουν με μια κατώτατη τιμή το λάδι των ελαιοπαραγωγών και στο τέλος της χρονιάς να τους πληρώσουν με εκκαθάριση σε τιμές σαφώς καλύτερες από τις σημερινές που αναγκάζονται να πουλάνε για να εξοικονομήσουν χρήματα και να καλύψουν βασικές ανάγκες των νοικοκυριών τους.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ