ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kρήτη: Οι λογιστές «πληρώνουν τη νύφη» του lockdown

Μεγάλες είναι οι εκκρεμότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων σε δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες υπολειτουργούν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, η υγειονομική κρίση και ο περιορισμός της διασποράς του ιού συνδέθηκε με μια σειρά εξελίξεων, οι οποίες ωστόσο κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη τη ζωή των πολιτών, αλλά και των φοροτεχνικών-λογιστών που καλούνται να επωμιστούν ένα αρκετά μεγάλο βάρος.

Αναλυτικότερα, η ενίσχυση της εξ αποστάσεως εργασίας, οι αλλαγές στο ωράριο και τα ηλεκτρονικά αλλά περιορισμένα ραντεβού κάνουν όλο και πιο προβληματική την πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης, η υγειονομική κρίση έχει γεννήσει μια απίστευτη ψηφιακή γραφειοκρατία.

«Απίστευτη ψηφιακή γραφειοκρατία»

«Έχει δημιουργηθεί μια απίστευτη ψηφιακή γραφειοκρατία. Υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις σε απλά ζητήματα καθημερινότητας. Η λήψη μιας φορολογικής ενημερότητας, που για οποιονδήποτε λόγο δε βγαίνει, μέσω TAXISnet χρειάζεται δέκα ημέρες. Η ανανέωση της κάρτας ανεργίας γίνεται ηλεκτρονικά. Η εγγραφή στο Ταμείο Ανεργίας γίνεται ηλεκτρονικά. Οι περισσότερες πόρτες δημοσίων υπηρεσιών είναι κλειστές για το κοινό και εξυπηρετούν τους ανθρώπους, όπως αναφέρουν, τηλεφωνικά, αλλά τις περισσότερες φορές οι υπάλληλοι δεν το σηκώνουν», αναφέρει ο κ. Χριστοφοράκης.

Το βάρος πέφτει σε λογιστές και φοροτεχνικούς, που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν διαδικτυακές συναλλαγές, αιτήσεις και ραντεβού για λογαριασμό των μη εξοικειωμένων πολιτών, που προτιμούν την ασφάλεια ενός επαγγελματία.

Την αγανάκτηση των λογιστών και φοροτεχνικών εξέφρασε στην τηλεοπτική κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” o Δημήτρης Χριστοφοράκης, ο οποίος ανέφερε: «Έχουμε επωμιστεί ολόκληρο το βάρος της στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας – σε πολύ δύσκολες υγειονομικές συγκυρίες, χωρίς να υπάρχει πρωτόκολλο για εμάς. Και επίσης, δεν έχουμε το δικαίωμα της υγείας, του ασθενούς δηλαδή».

Κι ενώ η τεχνολογία δυσκολεύει αντί να ξεμπλοκάρει τη ζωή των φορολογουμένων, η οικονομική δυσπραγία έχει προκαλέσει αύξηση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Και είναι λογικό εάν αναλογιστούμε πως το κλείσιμο των επιχειρήσεων για λόγους υγειονομικής κρίσης σημαίνει ταυτόχρονα και έλλειψη ρευστότητας. Από τη στιγμή που η επιχείρηση δυσκολεύεται να αντέξει οικονομικά, οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι ασφαλιστικές της εισφορές τοποθετούνται σε δεύτερη προτεραιότητας. Γι’ αυτό, είναι αναγκαίο, όπως αναφέρει ο κ. Χριστοφοράκης, η κυβέρνηση να “ξαναδεί” τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

«Θα πρέπει το υπουργείο να “ξαναδεί”, όταν ολοκληρωθεί η υγειονομική αυτή κρίση, το άνοιγμα της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλους τους πολίτες. Είναι αδύνατο να ανταποκριθεί ένας εργαζόμενος που είναι σε αναστολή δύο ή περισσότερους μήνες σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Όπως επίσης, και μια επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί όταν είναι κλειστή για πέντε μήνες. Αυτό συμβαίνει στην εστίαση. Δεν μπορείς να περιμένεις από αυτούς τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να πληρώσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μάλιστα εμπρόθεσμα», αναφέρει ο κ. Χριστοφοράκης.

«Εμπαιγμός των λογιστών»

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη “Προοδευτικοί Οικονομολόγοι” στο Οικονομικό Επιμελητήριο σχετικά με τη μη υιοθέτηση των δύο τροπολογιών (ΜΥΦ και ασθένειας λογιστών) από τον υπουργό Οικονομικών, παρά την ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή που είχε. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη, «αναρωτιόμαστε αν η ΑΑΔΕ και ο κ. Πιτσιλής είναι για να υλοποιούν τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας ή οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «στη χθεσινή του ομιλία (σ.σ. την περασμένη Τετάρτη) ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, απέρριψε τις βουλευτικές τροπολογίες βουλευτών της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, με τις οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οριστικά δύο τεράστια, ανοιχτά ζητήματα του κλάδου:

* Πρώτον, το θέμα της διαγραφής των προστίμων ΜΥΦ της χρήσης 2014 και

* Δεύτερον, τη δυνατότητα παράτασης υποβολής δηλώσεων πελατών λογιστών-φοροτεχνικών που ασθενούν από COVID-19.

Σκοπός της τροπολογίας των ΜΥΦ ήταν η αποκατάσταση της αναταραχής που προκάλεσε η έκδοση προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής για τις καταστάσεις πελατών-προμηθευτών έτους 2014, οι οποίες υποβλήθηκαν μετά από επανειλημμένες παρατάσεις, τον Ιανουάριο του 2016.

Το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα μεταξύ επιχειρήσεων και λογιστικών γραφείων, καθώς η χρήση 2014 ήταν η πρώτη φορά εφαρμογής της πλατφόρμας των ΜΥΦ, όπου οι συνάδελφοι αντιμετώπισαν πλήθος λειτουργικών προβλημάτων κατά την εκτέλεση των εργασιών τους».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Το δεύτερο ζήτημα αφορά το “εξωφρενικό” δικαίωμα των λογιστών-φοροτεχνικών στην ασθένεια! Ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, μια νόσος που δεν κάνει εξαιρέσεις και στην οποία όλοι είναι ευάλωτοι, οι συνάδελφοι λογιστές και φοροτεχνικοί “απαγορεύεται” να νοσήσουν!

Ο υπουργός μάς λέει ουσιαστικά πως όσοι έχουν την ατυχία να νοσήσουν θα πρέπει να βρουν τρόπο, ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου, να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Αν δεν το κάνουν, θα επιβληθούν πρόστιμα στους πελάτες τους, αλλά και στις εταιρείες που εργάζονται ως μισθωτοί».

«Μέχρι σήμερα θρηνούμε συνεχώς απροστάτευτους συναδέλφους από τον φονικό κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή οι πελάτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, αφού οι συνάδελφοι που νοσούν αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αντί να πράξει το αυτονόητο, πηγαίνοντας μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, προβλέποντας όλα τα γεγονότα ασθένειας του λογιστή-φοροτεχνικού, με παράλληλη πρόβλεψη παράτασης υποβολής όλων των δηλώσεων των πελατών του, μας παραπέμπει με ασάφεια στο μέλλον και στην τεχνική επάρκεια της ΑΑΔΕ.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως πρόκειται πρωταρχικά για ένα μείζον, πολιτικό πρόβλημα, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές παρενέργειες, το οποίο χρήζει άμεσης επίλυσης. Δεν είναι δυνατόν να επαφιέμεθα στην τεχνική επάρκεια και την καλή διάθεση της ΑΑΔΕ και του κ. Πιτσιλή.

Η ΑΑΔΕ και ο κ. Πιτσιλής είναι για να υλοποιούν τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας. Αν οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, παρακαλούμε να μας ενημερώσουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ