Με κύριους άξονες την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και την ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αποκορώνου.
Το Κέντρο Κοινότητας στοχεύει ακόμη στην υποστήριξη του Δήμου Αποκορώνου, και κατ’ επέκταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου.
Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με άξονα προτεραιότητας την προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας στην Κρήτη.
Το συνολικό κόστος της αρχικής ένταξης ανήλθεσε 112.320 ευρώ, ενώ με την 4η τροποποίηση θα ανέλθει σε 302.161,04 ευρώ.
Φυσικό αντικείμενο πράξης
Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει τη στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο Αποκορώνου νομού Χανίων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το Ε.Π. Κρήτη 2014-2020.
Το Κέντρο Κοινότητας ενεργεί στους κάτωθι τομείς και υποτομείς:
1. Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών, και ειδικότερα:
1.1 Πληροφόρηση ή/και παραπομπή των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο (π.χ. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), προγράμματα του “Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους” (ΤΕΒΑ), κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κλπ.)
1.2 Υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης των πολιτών στα ανωτέρω προγράμματα, ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τόσο για την ορθή συμπλήρωση αυτής, όσο και για την προσκόμιση και παραλαβή των κατά περίπτωση απαραίτητων δικαιολογητικών.
2. Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές, και ειδικότερα:
2.1 Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές και υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια που καλύπτει η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά οι Κοινωνικοί Ξενώνες Αστέγων, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για ΑμεΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά, Προγράμματα για Μετανάστες, κλπ.
2.2 Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων: α) σε υπηρεσίες απασχόλησης (π.χ. ΟΑΕΔ) για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια, κλπ., β) σε φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς
2.3 Συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας προς ένταξη των ανέργων.
Το Κέντρο Κοινότητας, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού, παρέχει υπηρεσίες που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων, όπως αναφέρονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά παρακάτω:
-Παροχή γενικής συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, κ.α.
-Παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες
-Ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε συνέργεια με τα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται (εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μαθησιακή υποστήριξη, παροχή γευμάτων, υποστήριξη σχολικού περιβάλλοντος, κ.α.)
-Προγράμματα για συνδρομή στη δημιουργία ευκαιριών για νέους, όπως επαγγελματικός προσανατολισμός για εφήβους, βελτίωση δεξιοτήτων, πολιτισμικές δραστηριότητες, προγράμματα νεανικής συμμετοχής και στήριξης, σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού και άλλες υπηρεσίες και δομές
-Διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο όπως οργάνωση ομάδων γειτονιάς για την ανάληψη κοινοτικών πρωτοβουλιών και την ενεργοποίηση των πολιτών, διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προληπτικής ιατρικής και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης, δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας (σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς, κλπ) για μεικτές πρωτοβουλίες δράσεων για την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, κ.α.
-Μεικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη, ειδικότερα (αλλά όχι αποκλειστικά) για μαθητές ΑμεΑ, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Ρομά και Μετανάστες
-Παροχή ενημερωτικής συνδρομής για θέματα νομικού χαρακτήρα σε σχέση με τις παρεχόμενες δυνατότητες, όργανα, διαδικασίες, κλπ.
-Συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών σε συνεργασία με άλλες δομές (όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, εκκλησιαστικές δομές, κλπ.) και εθελοντικές οργανώσεις
-Ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού που είτε θα συνδράμει το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας κατά περίπτωση, πάντοτε υπό την εποπτεία του συντονιστή του Κέντρου και με βάση τις οδηγίες και κατευθύνσεις του, είτε θα συμβάλλει στις δράσεις των υπολοίπων δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο του τακτικού προσωπικού των δομών αυτών.
Ωφελούμενοι
Ωφελούμενοι από την ενέργεια είναι οι πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Αποκορώνου (αλλά και σε όμορους δήμους που δεν έχουν Κέντρο Κοινότητας), και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», άνεργοι/ες, ΑμεΑ, καθώς και μετανάστες, αιτούντες άσυλο, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη».
Ανάλογα με τις ιδιαίτερες τοπικές ανάγκες και περιστάσεις, η δράση του «Κέντρου Κοινότητας» δύναται να εστιάζει περισσότερο σε μια ή περισσότερες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι υπόλοιπες.
Στο Κέντρο Κοινότητας έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ. Το Κέντρο Κοινότητας στεγάζεται στο Δημαρχείο Αποκορώνου όπου υπάρχουν ράμπες αναπήρων, ανελκυστήρας, οι όροφοι είναι ισόπεδοι, και διαθέτει επιπλέον WC ΑμεΑ.
Διάφορες δράσεις
*Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης:Συνολικά υλοποιήθηκαν 4 προγράμματα, τα οποία παρακολούθησαν 75 καταρτιζόμενοι. Τα προγράμματα ήταν: Βασικά Αγγλικά, Κοπτική – Ραπτική, Εκμάθηση Η/Υ και Κοσμητολογία.Οι καταρτιζόμενοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Εκμάθηση Η/Υ είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση πιστοποιητικού Γνώσης Πληροφορικής ή Χειρισμού Η/Υ.
*«Σχολή Γονέων»:Μηνιαίες διαδραστικές συναντήσεις «Σχολής Γονέων» με ελεύθερη είσοδο. Οι συναντήσεις αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη παιδαγωγικών, ψυχολογικών και ιατρικών θεμάτων που αφορούν την παιδική και εφηβική ηλικία με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός ειδικού επαγγελματία από κάποιο δημόσιο φορέα του Ν. Χανίων και σε συνεργασία με τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας.
*Διανομή προϊόντων ετήσιας ατομικής υγιεινής σε ανήλικα κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών στο Δήμο Αποκορώνου σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στο πλαίσιο της εκστρατείας #ΜinEisaiApousa της Always.
*Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος: Σε συνεργασία με τη μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε).
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Κατερίνα ΜαργαριτάκηΚοινωνική Λειτουργός), Κλειώ Αποστολάκη (Ψυχολόγος), Δημαρχείο Αποκορώνου, Βρύσες, τηλέφωνο 28253 40322, margaritaki@apokoronas.gov.gr, apostolaki@apokoronas.gov.gr
Facebook : Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου
*Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).