ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Στο στόχαστρο της εφορίας – Εξετάζεται σχέδιο για τη χρήση και τη φορολόγησή του

Eάν ένας πυρηνικός πόλεμος κατέστρεφε αύριο τον μισό πλανήτη, εκείνο που θα συνέχιζε να ζει, αναλλοίωτο, είναι το bitcoin, αναφέρουν συχνά οικονομικοί αναλυτές για να δείξουν τη δυναμική του κρυπτονομίσματος που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας χθες τα 41.000 δολάρια.

Η ξέφρενη πορεία και η επέκτασή του σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί ένα μίνι συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και την Ανεξάρτητη Αρχή Εξόδων που διατυπώνουν σκέψεις για την εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τη χρήση ακόμα και το καθεστώς φορολόγησης του bitcoin.

Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα πλήρες και οχυρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα φορολογεί τα κρυπτονομίσματα, ίσως και να δίνει και τη δυνατότητα πληρωμής φόρων σε όσους επιθυμούν να το πράξουν, σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σημειώνουν μάλιστα σχετική αναφορά της ΑΑΔΕ για τα ψηφιακά νομίσματα ότι η «φορολογική αρχή αντιμετωπίζει την πρόκληση σε νέες, με παγκόσμια εμβέλεια, ψηφιακές πλατφόρμες εμπορίας ή παροχής υπηρεσιών και συστήματα πληρωμών σε επίπεδο ανταγωνισμού και φορολογικών εσόδων». Ένα από τα σενάρια είναι να φορολογηθεί το bitcoin ως επένδυση χαρτοφυλακίου.

Στη χώρα λειτουργούν συνολικά 57 ΑΤΜ bitcoin.Από αυτά 25 υπάρχουν σε Αθήνα, περίχωρα και Πειραιά, 6 στη Θεσσαλονίκη, 4 στο Ηράκλειο Κρήτης, από 3 σε Λάρισα και Χανιά, από 2 σε Πάτρα, Μύκονο, Ρόδο και Ιωάννινα και από ένα σε Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Καστοριά, Χαλκιδική, Άρτα, Ερμούπολη Σύρου, Χαλκίδα και Καλαμάτα.

Οι πρώτες κινήσεις

Κάποιες πρώτες κινήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Το περασμένο φθινόπωρογια πρώτη φορά στο νομοσχέδιο για «την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» εισήγαγε υποχρεώσεις εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη, για τους παρόχους ανταλλαγής μεταξύ εικονικών και παραστατικών νομισμάτων τύπου Βιtcoin. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που  έχει αναλάβει την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών στα κρυπτονομίσματα καλεί τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών και τους παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων, να εγγραφούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, στο ειδικό μητρώο το οποίο τηρεί.

Eίχε προηγηθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που ανέφερε ότι «το γεγονός ότι η χρήση κρυπτονομισμάτων (Bitcoin, Ethereum, XRP, κ.α.) στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει ακόμη και από φορολογούμενους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων ,σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα η φορολογική Αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα τάση συναλλαγών με ψηφιακό χρήμα που υπάρχει μέσω διαδικτύου, αλλά και να προτείνει τη θεσμοθέτηση της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και ως επένδυση χαρτοφυλακίου»

Η φορολογητέα αξία τουbitcoin

Σύμφωνα με τους λογιστές, η φορολογητέα αξία του bitcoin είναι η υπεραξία που προσπορίζεται ο κάτοχός του που προβαίνει σε πώλησή του. Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε.

Έτσι τυχόν δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την αγορά ή την πώληση των τίτλων συμπεριλαμβάνονται στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης.

«Πιστεύουμε πως οι συναλλασσόμενοι με bitcoin μπορούν να εκπέσουν τις δαπάνες που σχετίζονται με τις πράξεις συναλλαγής εφόσον φυσικά προχωρούν σε κανονική δήλωση και πιθανή φορολόγηση των συναλλαγών τους. Ο φορολογικός συντελεστής είναι 15% επί της αποκομιζόμενης υπεραξίας και αξίζει να αναφέρουμε πως τα εισοδήματα από αυτό υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρουν κύκλοι της ΑΑΔΕ χρειάζεται ένα πλήρες  και οχυρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα φορολογεί τα κρυπτονομίσματα αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα πληρωμής φόρων σε όσους επιθυμούν να το πράξουν.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ