Είναι η πρώτη φορά στα ιστορικά των αγροτικών αποζημιώσεων στη χώρα μας που ο ΕΛΓΑ – με βάση όσα δήλωσε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός – θα μπορεί να καταβάλλει το 100% των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς μέσα σε μία πληρωμή. Η δέσμευση αυτή έγινε μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΕΛΓΑ και “Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.” για την υλοποίηση του Έργου “Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ”.
Με την υλοποίηση του έργου, όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός, «ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, και μάλιστα επιταχύνοντας χρονικά την εκτίμηση των ζημιών».
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του ΕΛΓΑ, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εντάχθηκε, με απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στη 17η Επικαιροποίηση Εξειδίκευσης Εφαρμογής του επιχειρησιακού προγράμματος (Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα) τον Οκτώβριο του 2020.
Προβλέπει ανάπτυξη λογισμικού σε πλάνο τριετίας και διάθεση tablet και laptop στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ για τη διευκόλυνση του εκτιμητικού τους έργου.
Με τη χρήση εφαρμογής (mobile app), ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ θα προσέρχεται στο προς εκτίμηση αγροτεμάχιο και με τη χρήση φορητής συσκευής (tablet) θα έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου αγρότη, ώστε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας γρήγορα και χωρίς αστοχίες.
Με αυτόν τον τρόπο μεταβάλλεται η εκτιμητική διαδικασία χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, με στόχο την άμεση και ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ με ακρίβεια και δικαιοσύνη.
Στην τελετή υπογραφής, ο υπουργός κ. Λιβανός τόνισε ότι με το έργο “Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ”, ο Οργανισμός «κάνει ένα αποφασιστικό άλμα προς το μέλλον».
Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί ο ΕΛΓΑ, επισήμανε ότι προσφέρει δίκτυ προστασίας στους παραγωγούς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποφάσεις της κυβέρνησης για στήριξη των παραγωγών σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης πλήττουν την οικονομία και οι φυσικές καταστροφές έχουν ενταθεί. Παράλληλα, εξήρε την αποτελεσματικότητα του προέδρου του Οργανισμού κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και της διοίκησης, η οποία απέδειξε ότι πράγματι ο ΕΛΓΑ μπορεί να είναι ο φυσικός σύμμαχος του αγρότη.
Ο κ. Λιβανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιτευχθεί η οικονομική ευστάθεια του ΕΛΓΑ, ώστε να πληρώνονται χωρίς αναβολές οι υποχρεώσεις του, και αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Οργανισμού στις περιπτώσεις των θεομηνιών στην Εύβοια, του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός” στην Κρήτη, στις Σέρρες, στη Ροδόπη και στον Έβρο.
Όπως δεσμεύτηκε, «η κυβέρνηση φέτος θα καταβάλει 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις».
«Εμείς λέμε να αλλάξει ριζικά»
Θετικά κρίνει τις σχετικές δηλώσεις Λιβανού ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Τονίζει παράλληλα όμως και την ανάγκη για ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα, κάτι άλλωστε για το οποίο δεσμεύτηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο “πονοκέφαλο” στους κόλπους του ΕΛΓΑ. Αυτό ξεκίνησε από το 2017 και μετά. Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που ξεκίνησε ο ΕΛΓΑ να διασπάσει την αποζημίωση, ενώ παραδοσιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια μάς έκανε εκκαθάριση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Και αυτός ο “πονοκέφαλος” του ΕΛΓΑ έχει να κάνει πλέον με τις πάρα πολλές δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί προς τον ΕΛΓΑ. Και θα σας δώσω ένα σημαντικό παράδειγμα: Το 2015 είχαμε 40.000 δηλώσεις. Και το 2019 είχαμε 90.000 δηλώσεις, δηλαδή σχεδόν τις διπλάσιες. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι, με τα αποθεματικά που έχει ο ΕΛΓΑ και με τις εισφορές που πληρώνουν οι αγρότες, δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ να καλύψει όλο αυτό το δυσβάσταχτο κόστος».
Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης τονίζει πως «ο Οργανισμός έχει ένα σοβαρό πρόβλημα ως προς τα κεφάλαια που διαθέτει για να μπορέσει να καλύψει τους Έλληνες παραγωγούς. Από το 2011 και μετά αυτοσυντηρείται. Δηλαδή, μόνο με τα ασφάλιστρα των αγροτών μπορεί και “ζει”. Δεν έχει, δηλαδή, κρατική επιχορήγηση. Φέτος, λόγω του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός έδωσε από τον κρατικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ και ενίσχυσε τον Οργανισμό. Και αυτή η ενίσχυση μάς “έφερε” ένα μεγάλο ποσοστό αποζημιώσεων που πληρώθηκαν μέχρι τις 31/12/2020, για δηλώσεις του 2020. Ο Οργανισμός πρέπει να πληρώνει μια φορά τον χρόνο. Πρέπει όμως ο κανονισμός του να αλλάξει ριζικά. Πρέπει κι εμείς οι παραγωγοί να έχουμε την ευελιξία να μπορούμε να επιλέξουμε την κατηγορία που θέλουμε. Ή να μπορούμε να απαλλασσόμαστε και να μην είναι υποχρεωτικά τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ. Γιατί έχουμε το παράδειγμα των ελαιοπαραγωγών, που δηλώνουν ζημιές αλλά δεν παίρνουν αποζημιώσεις ποτέ».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr