Βιβλίο για τον αγαπημένο ηθοποιό και αγωνιστή της δημοκρατίας Βασίλη Μπουγιουκλάκη, ετοιμάζει η οικογένειά του, όπως προαναγγέλλει ο γιος του Μάρκος Μπουγιουκλάκης, με ανάρτησή του στο facebook.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτηση που έκανε ο γιος του και δημοσιογράφος Μάρκος Μπουγιουκλάκης αναφέρει:
“Βασίλη, το φως είναι ακόμα αναμμένο”
Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου που, εμείς, η οικογένειά του, ετοιμάζουμε – εδώ και καιρό – για το Βασίλη Μπουγιουκλάκη, ο οποίος σαν σήμερα το 1999 “άφησε” τα επίγεια και τα φθαρτά, αφού προηγουμένως, έζησε ένα – σύντομο αλλά πυκνό – 55ετή βίο. Ένα βιβλίο με αρκετές πρωτοτυπίες που πιστεύουμε σίγουρα θα το διαβάσετε με ενδιαφέρον καθώς δεν θα είναι μία – κλασσικού τύπου – αλλά μία γοητευτική μυθιστορηματική βιογραφία, που θα αποκρυπτογραφεί την προσωπικότητα του Βασίλη και μέσω της αφηγηματικής τέχνης, οι παλαιότεροι θα θυμηθούν και οι νεότεροι θα ανακαλύψουν, αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, σε μία αποτύπωση έξι δεκαετιών.
Χωρίς να προδώσουμε ποτέ την αλήθεια, η βιογραφία του Βασίλη Μπουγιουκλάκη ουσιαστικά θα εμπλουτιστεί από τις αναμνήσεις, μαρτυρίες, εμπειρίες πολλών ανθρώπων που συνεργάστηκαν ή συναναστράφηκαν μαζί του, αλλά και τα λόγια πολλών από εσάς, καθώς θα “πειραματιστούμε” σε ένα νέο είδος διαδραστικής ομαδικής συμμετοχικής γραφής. Για να το πω πιο απλά, ό,τι γράψετε για το επόμενο έτος, μία ερώτηση, μία ιστορία, μία καλοπροαίρετη κριτική, μία σκέψη για το Βασίλη θα προσπαθήσουμε να δημοσιευθεί.
Ποια είναι η καταγωγή του; Πού έζησε και μεγάλωσε ο Βασίλης και κάτω από ποιες συνθήκες αγάπησε το θέατρο και τη δημοσιογραφία στις αρχές της δεκαετίας του ’60; Πώς γνωρίστηκε με τον μετέπειτα κορυφαίο Αριστοφανικό ηθοποιό, Θύμιο Καρακατσάνη; Τι του είχε γράψει ο Αντώνης Σαμαράκης σε ηλικία 16 ετών; Πόσα αδέλφια είχε; Πού έκανε διακοπές; Πότε εργάστηκε ως αθλητικός δημοσιογράφος και που; Πως κατάφερε και πήρε αποκλειστική συνέντευξη από τον… Πελέ το 1961; Τι σχέση είχε με τον αθλητισμό και τον Ολυμπιακό; Πώς γνώρισε την επί τρεις δεκαετίες σύζυγό του (και μητέρα μου) Λιάνα και ποιος δίσκος ήταν το πρώτο του δώρο; Ποιους είχε συμμαθητές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου; Πώς γνωρίστηκε με τον Αλέξη Μινωτή, την Κατίνα Παξινού και τον Κάρολο Κουν; Σε τι ηλικία πρωτόπαιξε στην Επίδαυρο; Ποια ήταν η πρώτη του κινηματογραφική παρουσία; Πού υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Πετρίδη; Πώς συνεργάστηκε με το Νίκο Μαστοράκη τη δεκαετία του ’70, το σπουδαίο συγγραφέα και σεναριογράφο Τζίμμυ Κορίνη και τον αξέχαστο Κώστα Πρετεντέρη; Πώς διαμορφώθηκε η σχέση του με το Μίκη Θεοδωράκη, τη Μελίνα Μερκούρη, αλλά και το Μάνο Χατζιδάκι, τη Τζένη Καρέζη, τη Ρένα Βλαχοπούλου και το Θανάση Βέγγο;
Τί τραγούδια έγραψε για το Βασίλη Μπουγιουκλάκη, ο – 25χρονος τότε – Σταμάτης Κραουνάκης αλλά και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης; Με πιο σκεπτικό ίδρυσε την Παιδική Σκηνή Νίκαιας και πόσες παραστάσεις έδωσε εντός και εκτός Ελλάδας τη δεκαετία του ’80; Τί σχέση είχε με την Ορθοδοξία; Πώς γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τί του έλεγε κατά καιρούς; Πώς συνεργάστηκε με το φίλο του Όμηρο Ευστρατιάδη την εποχή της βιντεοκασέτας; Πώς έφτασε να παίξει στη διεθνή παραγωγή “Η ζωή του Ωνάση” όπου και γνώρισε τον Άντονι Κουίν; Γιατί παρότι είχε στραφεί στη δημοσιογραφία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τον κάλεσε επίμονα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και έπαιξε σε τρεις ταινίες του; Γιατί δεν δέχθηκε – παρόλη τη δημοφιλία του – να είναι υποψήφιος βουλευτής στον Πειραιά και τις γύρω πόλεις; Γιατί αρνήθηκε να παρουσιάσει τον “Τροχό της Τύχης” στον Antenna μετά το Γιώργο Πολυχρονίου; Γιατί αποφάσισε, στις αρχές του ’90 να κάνει “ρεπορτάζ δρόμου” στο Κανάλι 29 και τι σχέση είχε με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών; Ποιος ήταν ο αγαπημένος του ξένος ηθοποιός και ποιο διεθνή… ντετέκτιβ ήθελε να ερμηνεύσει; Ποιο ήταν το χόμπι του, οι παιδικοί του φίλοι, η σχέση του με τα παιδιά, η αγαπημένη του πόλη; Τι σχέση είχε με τα αδέσποτα;
Αυτά είναι ορισμένα μόνο θέματα που πραγματεύεται η μυθιστορηματική βιογραφία για την οποία σας προϊδεάζω, η οποία θα έχει επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μοναδικά ντοκουμέντα, αποκλειστικές αφηγήσεις, εξηγήσεις και… αναμνησιακές περιηγήσεις.
“Βασίλη, το φως είναι ακόμα αναμμένο”…
Ποιος ήταν ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης
O Βασίλης Μπουγιουκλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου του 1944 και πέθανε σαν σήμερα το 1999 σε ηλικία 55 ετών.
Έπαιξε σε ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και του Παντελή Βούλγαρη. Στην καριέρα του είχε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, ενώ πρωταγωνίστησε και στο σίριαλ της ΕΤ2. «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού». Συνεργάστηκε με τους Σταμάτη Κραουνάκη και Γιώργο Μανιώτη στο δίσκο «Το όνειρο του Βασίλη», ενώ υπήρξε ο Δήμαρχος Χαρχούδας στην ιστορική «Λιλιπούπολη».
Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και δούλεψε στο θέατρο για 25 και πλέον χρόνια συνεργαζόμενος με Καρέζη, Βλαχοπούλου, Χατζηχρήστο, Βέγγο κ.ά. Το 1980, με την παιδική σκηνή που ίδρυσε και το έργο της γυναίκας του Λιάνας «Το παράξενο όνειρο του Βασίλη», γνώρισε μεγάλη επιτυχία παρουσιάζοντάς το για μερικά χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ελληνική ομογένεια της Αμερικής, του Καναδά και της Ευρώπης.
Στη μεγάλη οθόνη έπαιξε για πρώτη φορά στο «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά» (1970) και σε καμιά δεκαριά ακόμα ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν «Ο Μανωλιός ξαναχτυπά» (1971), «Οι προστάτες» (1973), «Γυναίκες στα όπλα» (1979), «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» (1979), «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» (1986) κ.ά.
Στη μικρή οθόνη ξεκίνησε το 1972 στις σειρές του ΕΙΡΤ «Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή» και «Η ταβέρνα», για να ακολουθήσουν πλήθος ακόμα σίριαλ μέχρι και το 1988. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις τηλεοπτικές σειρές «Το ποινικό μητρώο της Αθήνας» (1973 – ΥΕΝΕΔ), «Το ταξίδι» (1976 – ΥΕΝΕΔ), «Η τύχη της Μαρούλας» (1978 – ΕΡΤ), «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού (1979 – ΥΕΝΕΔ), στο οποίο αντικατέστησε τον Κώστα Βουτσά στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και τα σίριαλ «Βραδιά επιθεώρησης» (1984 – ΕΡΤ) και «Μια μέσα, μια έξω» (1988 – ΕΤ2).
Πριν ασχοληθεί με το θέατρο εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αθλητική εφημερίδα και στην συνέχεια, παράλληλα με το θέατρο ασχολήθηκε με την πολιτική.
Αφοσιώθηκε στο ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε από το 1989 έως και το 1992 την καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή «Κάμερα αλήθεια» για το «Kανάλι 29». Αξίζει να σημειωθεί ότι Βασίλης Μπουγιουκλάκης έδινε βήμα στους πολίτες κάνοντας ρεπορτάζ στις λαϊκές αγορές. Ζητούσε από όλους να μιλήσουν ελεύθερα και να πουν τη γνώμη τους για όλα τα θέματα. «Απευθείας μετάδοση» χωρίς παρεμβάσεις. «Μιλάει ο λαός», έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Εργάστηκε με αφοσίωση και πάθος, αλλά λίγοι στάθηκαν στο πλευρό του την κρίσιμη στιγμή. Έτσι όταν το «Κανάλι 29» πουλήθηκε και μετατράπηκε σε «Κανάλι 5», ο Μπουγιουκλάκης έχασε τη δουλειά του. Και για αυτό, επί 6 μήνες μπάρκαρε στα καράβια ώστε να στηρίξει την οικογένειά του, τη γυναίκα του Λιάνα και τους δύο γιους τους, Νίκο και Μάρκο.
Στη συνέχεια, το 1996, έβγαλε ένα μηνιαίο περιοδικό στη Νίκαια, με τον τίτλο της εκπομπής του «Κάμερα Αλήθεια». Τον Ιανουάριο του 1999 χτυπήθηκε από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή εννιά μέρες αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου 1999.
ΠΗΓΗ: thecaller.gr