ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη: Κίνδυνος από μία πιθανή νέα χιονόπτωση

Με τον φόβο μιας πιθανής νέας χιονόπτωσης την περίοδο ανθοφορίας των ελαιόδεντρων που θα επηρεάσει σημαντικά την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, ζουν χιλιάδες παραγωγοί στην Κρήτη. Οι άστατες καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου δεν έπληξαν την καλλιέργεια της ελιάς, ωστόσο η πορεία της θα εξαρτηθεί από το σκηνικό που θα επικρατήσει τον επόμενο μήνα.

Οι χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές, αλλά και η επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών στα πεδινά όπου καλλιεργείται κυρίως η ποικιλίας της κορωνέικης, κάθε άλλο παρά έβλαψαν την παραγωγή.

«Ευεργετικό είναι για την ελιά το κρύο στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές γιατί θα διατηρήσει το λήθαργο, θα έχουμε καλύτερη διαφοροποίηση των οφθαλμών και επομένως αν οι συνθήκες είναι καλές κατά την καρποφορία και την καρπόδεση θα έχουμε καλή παραγωγή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο γεωπόνος – ερευνητής και πρώην διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς κ. Κώστας Χαρτζουλάκης.

Μόνο σε ορεινές περιοχές όπου καλλιεργείται η τσουνάτη, δέντρα έσπασαν από το βάρος του χιονιού. Ωστόσο η περίοδος της συγκομιδής του ελαιοκάρπου είχε ολοκληρωθεί από την πλειοψηφία των παραγωγών.

«Στις ορεινές περιοχές η ζημιά είναι σημαντική. Πιστεύω ότι θα αξιολογηθεί από τους αρμόδιους και θα αποζημιωθεί το κεφάλαιο», τονίζει ο κ. Χαρτζουλάκης, ενώ όπως αναφέρει «οι μεγάλες διαφορές που εγώ έχω δει να προκαλούν καταστροφή είναι να έχουμε μεταβολή από 20 έως 25 στους -10, -16».

Οι μεγάλες εναλλαγές στη θερμοκρασία με χαρακτηριστικό το παράδειγμα στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου που τη μία εβδομάδα ο υδράργυρος έδειξε 29 βαθμούς και την αμέσως επόμενη -1, δεν επηρεάζουν την ελαιοκαλλιέργεια.

Τα μικρά ελαιόδεντρα αντέχουν σύμφωνα με τον γεωπόνο ερευνητή Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη θερμοκρασία μέχρι -7 βαθμούς ενώ τα μεγαλύτερα μέχρι και -12 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ