ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Η αφρικανική σκόνη απειλεί και τα μικρά παιδιά

Τις ημέρες με ισχυρούς νοτιάδες και σκόνη από την Αφρική, αυξάνονται οι επισκέψεις παιδιών στα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, αναφέρει στο Cretalive η κ. Ένη Μιχαηλίδη, Παιδίατρος- Παιδοπνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ.

Το κλίμα αλλάζει και οι Κρητικοί το έχουμε συνειδητοποιήσει πια ότι θα μάθουμε να ζούμε με την αφρικανική σκόνη και άλλα τερτίπια του καιρού. Οδηγό.. επιβίωσης με τη σκόνη παρουσιάζουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αύριο, Τετάρτη 3 Μαρτίου, οργανώνουν εξ αποστάσεως συνάντηση με τα Δημοτικά του Ηρακλείου με θέμα: «Η επίδραση του περιβάλλοντος και της σκόνης της ερήμου στην υγεία των παιδιών».

Η Ιατρική Σχολή – Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης, μελετά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα τις συνέπειες της σκόνης της ερήμου στην υγεία των παιδιών, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE- ΜΗΔΕΙΑ, μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ και σε συνεργασία με άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου όπως η Καρδιολογική Κλινική και το Τμήμα Χημείας.

Το εξ αποστάσεως «μάθημα» θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις, στις ώρες 10  με 11 το πρωί για τους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού και στις 11 το πρωί με12 το μεσημέρι για τις τρεις τελευταίες τάξεις.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Μανόλης Γαλανάκης.

Τι, τελικά, αναπνέουν τα παιδιά μας…

Η παιδίατρος- παιδοπνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ στην Παιδιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ, κ. Ένη Μιχαηλίδη, αναφέρει πως θέμα της συζήτησης είναι η επίδραση της αφρικανικής σκόνης στα παιδιά που έχουν αναπνευστικά προβλήματα και, κυρίως, άσθμα.

Όπως λέει, τα τελευταία χρόνια έχουμε ισχυρούς νότιους ανέμους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι στο παρελθόν με περισσότερη σκόνη. Όπως εξηγεί, δεν πρόκειται για μία καθαρή σκόνη που μας έρχεται από την έρημο, έχει περάσει πάνω από μολυσμένες περιοχές, από εμπόλεμες ζώνες, με πολεμικά κατάλοιπα, από βιομηχανίες, μεταφέρει τοξικά αέρια και λοιμώδεις παράγοντες, όπως ιούς και μικρόβια.

Όλα αυτά ταξιδεύουν ως την Κρήτη μέσα από τους ισχυρούς ανέμους και τα αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας. Αυτό προκαλεί μία δυσκολία στην αναπνοή σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Εκείνες τις ημέρες, παρατηρείται μία αύξηση των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και των νοσηλευομένων παιδιών με άσθμα, λόγω της επιβάρυνσης στο αναπνευστικό τους σύστημα. Επιβαρύνονται πολλά όργανα, κυρίως η μύτη και τα πνευμόνια.

Οι γιατροί θέλουν να προειδοποιήσουν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τι να προσέχουν εκείνες τις ημέρες. Να αποφεύγουν την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους, σε περιοχές με μεγάλο συνωστισμό, να προτιμούν να βγαίνουν στην εξοχή, να μην έχουν έντονη δραστηριότητα. Ακόμα και όταν περάσει η πανδημία και δε φοράμε πια μάσκες, να προστατεύουμε τη μύτη και το στόμα, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να χρησιμοποιούμε δικά μας αντικείμενα, να μη μετακινούμαστε και τα παιδιά να μένουν μέσα τις ώρες του διαλείμματος. Όταν είμαστε στο αυτοκίνητο, να βάζουμε το κλιματιστικό στην ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα.

Το πρόγραμμα

Στη συνάντηση, οι γιατροί παρουσιάζουν:

Γενικές  έννοιες:  Περιβάλλον,  υγεία,  πρόληψη,  το  φαινόμενο της σκόνης.

Χρυσούλα Περδικογιάννη, Παιδίατρος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σκόνη και υγεία των παιδιών: Τι ξέρουμε για το περιβάλλον και το άσθμα; Τι ξέρουμε για το περιβάλλον και την αλλεργία. Ένη Μιχαηλίδη, Παιδίατρος- Παιδοπνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ.

Τι ξέρουμε για το περιβάλλον και τις λοιμώξεις – Μέτρα προστασίας της Υγείας.

Ελένη Βεργαδή, Παιδίατρος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συντονίζει: Μανώλης Γαλανάκης, Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

#ΥΓΕΙΑ

#pressgreece



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ