Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης
Σημαντικής σημασίας, πολύ μεγαλύτερης από όσο κάποιοι μπορεί να θεωρούν, ήταν η ανακοίνωση των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων της φετινής και περσινής ελαιοπαραγωγής της ΠΕ Χανίων που δημοσιεύτηκαν στις 3-3-21 στα Χανιώτικα Νέα σε άρθρο του Γ. Κώνστα
Τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά χρήσιμα άλλα και παράλληλα πολύ διδακτικά από πολλές πλευρές για την γενικότερη πορεία της Ελαιοκομίας του Νομού και αξίζουν συγχαρητήρια στην ΔΑΟΚ Χανίων και στον Γεωπόνο Γ. Μαμιδάκη για την συγκέντρωση και ιδίως για την δημοσίευση τους.
Και κύρια διαπίστωση από τα στοιχεία αυτά είναι η επίσημη επιβεβαίωση του εξαιρετικού επιπέδου της ποιότητας της φετινής ελαιοπαραγωγής (95% έξτρα παρθένο), πράγμα που πρέπει η πολιτεία αλλά και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (παραγωγοί, ελαιουργεία, έμποροι) να φροντίσουν να αξιοποιηθεί ανάλογα.
Σημαντική όμως είναι και η επιβεβαίωση της δραματικής υποβάθμισης της ποιότητας της περσινής περιόδου (μόνο 37% έξτρα παρθένο) εξαιτίας των πρωτόγνωρων δακοπροσβολών η οικονομική αποζημίωση των όποιων φαίνεται ότι οδηγείται στις καλένδες!
Οπωσδήποτε όμως, στοιχεία όμοια με εκείνα της ΔΑΟΚ Χανίων, οφείλουν να δώσουν στην δημοσιότητα και οι άλλες ΔΑΟΚ της Κρήτης και όλης της χώρας καταγράφοντας μάλιστα όχι άπλα το έξτρα παρθένο άλλα και την υψηλότερη διαβάθμιση του «υπέρ-έξτρα» η erxtrisimo ( οξυτ.<0,4ο ), η οποία έχει καθιερωθεί πλεον από τους αγοραστές στην πράξη.
Και αυτό ασφαλώς αποτελεί χρέος του ΥπΑΑΤ και της ΕΛΣΤΑΤ να το ρυθμίσουν όπως γίνεται και στις άλλες χώρες, επιλύοντας τα υπηρεσιακά και θεσμικά προβλήματα των Περιφερειών, ώστε όλα τα ελαιοτριβεία άλλα και τα τυποποιητήρια να δίδουν έγκαιρα τα απαιτούμενα στατιστικά στοιχεία, όχι μόνο για την παραγωγή άλλα και για την τυποποίηση και για τις εξαγωγές.
Ειδικότερα η ΕΛΣΤΑΤ θα πρεπει για το ελαιόλαδο που αποτελεί εθνικό προϊόν να καταγράφει χωριστά το χύμα και χωριστά το τυποποιημένο το οποίο ενώ έχει ιδιαίτερη πολιτική και οικονομική σπουδαιότητα, αδικαιολόγητα δεν εμφανίζονται χωριστά στα στοιχεία της.
#pressgreece
.