ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Tο τέλος της πανδημίας, όταν αυτό έρθει, θα αποκαλύψει αρκετά πράγματα που μέχρι σήμερα παραμένουν καλά κρυμμένα. Η αποκαλούμενη κανονικότητα, μάλλον είναι μία ψευδεπίγραφη ελπίδα και αυτό διότι πολύ δύσκολα τα πράγματα θα είναι τα ίδια για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων

Η πανδημία έκανε ζημιά σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, πολιτών και βέβαια στην εθνική οικονομία «σβήνοντας» ένα κομμάτι του ΑΕΠ.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Και αυτή λέει ότι μέσα από την πανδημία κάποιοι βγαίνουν σημαντικά ενισχυμένοι. Ολοι συμφωνούν ότι αυτοί είναι ισχνή μειοψηφία, αλλά μήπως τελικά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα;

Χαμένοι και… κερδισμένοι της πανδημίας 

Σε ότι αφορά τους πολίτες, είναι σίγουρο ότι όλοι εκείνοι που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα, είδαν με τον άλφα ή βήτα τρόπο τα εισοδήματά τους να μειώνονται και για κάποιους να μηδενίζονται.

Μεγάλοι χαμένοι, είναι εκείνοι που εργάζονταν είτε εποχικά (τουρισμός, εστίαση), είτε περιφερειακά (π.χ. τροφοδοσία καταστημάτων) και βέβαια οι εργαζόμενοι στην τέχνη και τον αθλητισμό, οι οποίοι βρίσκονται ουσιαστικά σε lockdown διαρκείας.

Από τον κανόνα αυτόν εξαιρούνται βέβαια οι εργαζόμενοι σε κάποιους κλάδους των τροφίμων (σούπερ μάρκετ), σε ένα κομμάτι στον τομέα της υγείας (φαρμακεία, βιομηχανία κ.λπ.), οι εργαζόμενοι στο ηλεκτρονικό εμπόριο και οι εργαζόμενοι στην εστίαση με αποκλειστική στόχευση το delivery.

Αντίθετα μηδενικές απώλειες εισοδημάτων στην περίοδο της πανδημίας είχαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, αλλά και οι συνταξιούχοι.

Κατά συνέπεια η επόμενη ημέρα δεν θα βρει όλους τους εργαζόμενους να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Κάποιοι θα βρεθούν με μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, αφού λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και άλλων συνηθειών (π.χ. ταξίδια, θέατρο κ.λπ.), ένα μέρος το αποταμίευσαν. Από αυτούς άλλωστε προέρχεται και η εντυπωσιακή αύξηση των καταθέσεων μέσα στην πανδημία κατά 11 δισ.

Από την άλλη όμως και εκείνοι και είναι πάρα πολλοί, οι οποίοι είτε αναγκάστηκαν «να φάνε από τα έτοιμα», είτε περιόρισαν την δαπάνη τους στα απολύτως απαραίτητα, λόγω της δραματικής πτώσης του εισοδήματός τους.

Γεννήθηκαν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων 

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Σίγουρα η πλειονότητα βρίσκεται στην πλευρά των χαμένων μέσα στην πανδημία. Εκείνοι που σίγουρα που έχασαν πολλά ήταν οι επιχειρήσεις εκείνες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο του τουρισμού.

Από τις υπόλοιπες στους κερδισμένους είναι επιχειρήσεις τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, μανάβικα, delivery κ.λπ.), οι εταιρίες εκείνες που είχαν αποκλειστικό αντικείμενο το ηλεκτρονικό εμπόριο και βέβαια οι εταιρίες courier.

Από εκεί και πέρα στο λιανεμπόριο, όσοι μπόρεσαν να βρουν διέξοδο με κανάλι ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shop), όχι πως έσωσαν την παρτίδα, αλλά περιόρισαν την ζημιά. Ακόμη και στην εστίαση, όσοι μπόρεσαν να κάνουν χρήση του take a way κάτι κατάφεραν, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που είτε δεν μπόρεσαν είτε δεν είχαν αγορά.

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ