Ο Αθανάσιος Ζηβώνης κρατά στα χέρια του τον Κολοκοτρώνη έφιππο και ο δυναμισμός του ήρωα του 1821 αποτυπώνεται στη μινιατούρα μόλις λίγων εκατοστών. Είναι μια από τις εκατοντάδες μινιατούρες που έχει στη συλλογή του, με θέμα την επανάσταση του 1821, ο συνταξιούχος από τη Θεσσαλονίκη, που στο σαλόνι του «ζωντανεύει μάχες σώμα με σώμα» πάνω σε μια σκακιέρα με αντιπάλους, στα παραταγμένα πιόνια, Έλληνες και Τούρκους.
Οι φιγούρες που έχει στην κατοχή του, ο συλλέκτης ιστορικών μινιατουρών και διοραμάτων αποτυπώνουν κάθε λεπτομέρεια. Όπως είπε- μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»- «παρά το μικροκαμωμένο μέγεθός τους, αναδεικνύουν το τεράστιο μεγαλείο της ένδοξης εκείνης εποχής» .
«Κάθε φιγούρα-λέει- έχει όλες τις λεπτομέρειες, ακόμη και τις πιο μικρές. Στις προσωπικότητες όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μακρυγιάννης διακρίνονται τα χαρακτηριστικά και η αγωνιστικότητά τους. Στον Καραϊσκάκη με μαγνητίζει το φλογερό αυτό βλέμμα, που όταν κοιτάζει κάποιος τη μινιατούρα, νομίζει ότι τον διαπερνά, είναι σαν να έχεις τον Καραϊσκάκη μπροστά σου» .
Λάτρης του μοντελισμού και της ελληνικής ιστορίας, έφτιαξε την σκακιέρα με αντιπάλους Έλληνες και Τούρκους, όπου κάποιος μπορεί να παίξει κανονικά σκάκι έχοντας για «βασίλισσα» στα πιόνια των Ελλήνων την Μπουμπουλίνα.
«Ο βασιλιάς στην σκακιέρα είναι ο Κολοκοτρώνης, αξιωματικός ο Παπαφλέσσας. Οι στρατιώτες- πιόνια στο σκάκι βάφτηκαν με τα χρώματα των στολών των αγωνιστών του 21 και οι Οθωμανοί αντίπαλοι με τα δικά τους και μπορεί να παιχτεί μια παρτίδα αλλά με προσοχή φυσικά στις κινήσεις για να μη χαλάσουν οι φιγούρες που έχουν πάνω από όλα συναισθηματική αξία» δηλώνει ο Θεσσαλονικιός συλλέκτης.
Μικρά έργα τέχνης
Στις διαστάσεις από τα 54 χιλιοστά ως τα 60 χιλιοστά, κλίμακα που χρησιμοποιείται στις ιστορικές φιγούρες…χωράνε όλες οι λεπτομέρειες του προσώπου, της στολής, των όπλων. Η φιγούρα πωλείται σαν βασικό σώμα και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά μπαίνουν στη συνέχεια. «Οι φυσιγγιοθήκες, οι πιστόλες, οι εξαρτήσεις, ο εξοπλισμός, οι σημαίες, τοποθετούνται πρόσθετα» ,όπως λέει ο κ. Ζηβώνης, ενώ τα χαρακτηριστικά του προσώπου όπως τα τεράστια μουστάκια είναι χαραγμένα.
Τον πρώτο καιρό της ενασχόλησης του με τις μινιατούρες ο κ. Ζηβώνης τις έφτιαχνε μόνος του, με το πέρασμα του χρόνου όμως έγινε όπως λέει «ένας απλός συλλέκτης ιστορικών μινιατουρών και διοραμάτων που ψάχνει σε Ελλάδα και εξωτερικό ηρωικές μορφές. Τις περισσότερες πάντως τις έχει παραγγείλει σε κατασκευαστές, αφού πρώτα βλέπει φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ. «Υπάρχει και μια εταιρεία ελληνική που συνεργάζεται με ρωσική και φτιάχνει φιγούρες με τρισδιάστατη επεξεργασία » προσθέτει.
Η μάχη στο Μανιάκι με τον ηρωικό Παπαφλέσα είναι από τα αγαπημένα διοράματά του και δημιουργήθηκε με 21 φιγούρες ηρώων των 28 χιλιοστών τις οποίες προμηθεύτηκε από Άγγλο σχεδιαστή , κατόπιν παραγγελίας.
Ο Νικηταράς από την …Ελβετία
Τις επόμενες ημέρες ο συλλέκτης περιμένει να παραλάβει και άλλες …μορφές του ΄21 όπως αυτή του Νικηταρά, με ρητίνη, φτιαγμένες στην Ελβετία από γλύπτη που είναι Έλληνας και κατασκευάζει τους ήρωες-τσέπης σε εργαστήριο.
Ο συλλέκτης έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και κάθε χρόνο λαμβάνει μέρος στην έκθεση μοντελιστών στη Θεσσαλονίκη, εκτός συναγωνισμού, με στόχο, όπως λέει, να προωθήσει την ιστορία του τόπου.
Ξεκίνησε την συλλογή του από ένα δώρο που του έκαναν στα παιδικά του χρόνια και σήμερα έφτασε να διαθέτει μια συλλογή με περισσότερα από 1000 κομμάτια στα οποία συμπεριλαμβάνονται και νεότερα πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας.
Αναστασία Τελιανίδου – Φάνης Γρηγοριάδης
Την φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συλλέκτης Αθ.Ζηβώνης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
#pgnews