ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα 2,5 δισ. το επόμενο δίμηνο για ενίσχυση επιχειρήσεων, εργαζομένων και ιδιοκτητών ακινήτων

Ζεστό χρήμα θα αρχίσει να πέφτει στην αγορά το επόμενο διάστημα, στην τελική ευθεία για τη σταδιακή αποσωλήνωση της οικονομίας που εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί με τα σημερινά δεδομένα στις αρχές Ιουνίου. Μία σειρά από ενισχύσεις, αρχής γενομένης από την επιστρεπτέα 7 θα στηρίξουν την επανεκκίνηση της οικονομίας με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι από τις 20 Μαίου και μετά θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα παραμένουν κλειστές και θα έχουν ανάγκη κρατικής αρωγής.

«Το κρίσιμο για εμένα είναι να επανέλθει μία κανονικότητα στη συμπεριφορά των καταναλωτών γιατί τότε θα έχουμε με βεβαιότητα μια αύξηση της κατανάλωσης που θα διευκολύνει πολύ τα καταστήματα να ξεπεράσουν τη δυσκολία» ανέφερε σε δηλώσεις του αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογραμμίζοντας ότι κατά την περίοδο της κρίσης τα νοικοκυριά έχουν αποταμιεύσει περίπου 11 δισ. ευρώ στις τράπεζες και το οποίο θα ξαναπέσει στην αγορά.

Το ποσό που θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία θα προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ, αφού σε 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η επιστρεπτέα 7, σε 500 εκατομμύρια η επιδότηση πάγιων δαπανών, 330 εκατομμύρια ευρώ η ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης και άλλα τόσα για την ενίσχυση του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου:

1.Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα σε όσους βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο και μετά .

2.Την ίδια περίοδο θα καταβληθεί η επιστρεπτέα 7 στους δικαιούχους της κρατικής ενίσχυσης που είναι κατά 50% μη επιστρεπτέα. Mέχρι χθες το βράδυ στο mybusinessupport της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 134.000 αιτήσεις με την προθεσμία να λήγει στις 19 Απριλίου. Ανεξαρτήτως του αριθμού υποβολής των αιτήσεων ,οι μισοί από αυτούς θα λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 ενώ οι υπόλοιποι θα κοπούν, όπως συνέβη και στου δύο προηγούμενους κύκλους. Το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης για τους τυχερούς, θα κυμανθεί από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

3.Μετά τις 10 Μαΐου θα αρχίσει να δίδεται στις επιχειρήσεις της εστίασης κεφάλαιο κίνησης ύψους έως 100.000 ευρώ για την επαναλειτουργία τους. Το ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο εάν πληρούνται οι όροι και θα πρέπει να αναλωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2021.

4.Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα τεθούν σε εφαρμογή η επιδότηση παγίων δαπανών με φορολογικό και ασφαλιστικό πιστωτικό αλλά και η δυνατότητα των επιχειρήσεων να προεξοφλήσουν το μη επιστρεπτέο ποσό της Επιστρεπτέας 1,2,3 εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια πρόσθετη ρευστότητα. Για να είναι επιλέξιμη μία επιχείρηση για ένταξη στο πρόγραμμα πάγιων δαπανών θα πρέπει να πληρεί σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια :

  •  να ανήκει σε πληττόμενους κλάδους.
  • να έχει υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούται.
  • να παρουσιάζει ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά της είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά της για το 2020.
  •  να εμφανίζει πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Σημειώνεται ότι ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα δίνεται έμφαση στη ζημιά και όχι στη πτώση του τζίρου
  •  να μην ήταν προβληματική το 2019 εκτός κι αν ανήκει στις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις.

«Αυτά τα δύο εργαλεία και κυρίως αυτό των παγίων δαπανών θα λειτουργήσει αφαιρώντας ό,τι ενισχύσεις έχει πάρει κάποιος κλάδος επιπλέον, συνεπώς θα επικεντρωθεί στους κλάδους που δεν έχουν πάρει κάποια ειδική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας. Επίσης Θα δούμε και το θέμα των επιταγών -αν και για την ώρα όσοι έχουν πληγεί είναι σε αναστολή» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

5.Τον Ιούνιο αναμένεται να δοθεί στις επιχειρήσεις του τουρισμού αντίστοιχη στήριξη μέσω ΕΣΠΑ με αυτή που θα δοθεί στις επιχειρήσεις της εστίασης

6..Στο διάστημα αυτών των μηνών προγραμματίζεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίων.

Αρχές Ιουνίου θα αρχίσουν να δίδονται στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών τα πρώτα πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις . Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ενισχυθεί από άλλα μέτρα στήριξης. «Θα λειτουργήσει αφαιρώντας ό,τι ενισχύσεις έχει πάρει κάποιος κλάδος επιπλέον, συνεπώς θα επικεντρωθεί στους κλάδους που δεν έχουν πάρει κάποια ειδική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η απόφαση που θα εξειδικεύει τα κριτήρια για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ