Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό έργο, ο ψηφιακός ιστορικός χάρτης της Κρήτης με όλα τα επαναστατικά γεγονότα του 1821 στο νησί, το οποίο έχει εντάξει η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάστηκε σήμερα στα Χανιά παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, Αντιπεριφερειαρχών, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όπως ανακοινώθηκε, η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, εκπονεί εκπαιδευτικό έργο με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στο κάτοπτρο του 21ου αιώνα : Ψηφιακός ιστορικός χάρτης της Κρήτης». Επιστημονικά υπεύθυνοι για το έργο είναι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Κολοβός, Αντώνης Χουρδάκης και ο Κωνσταντίνος Στεφανίδης καθηγητής- επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης ανθρώπου – υπολογιστή (HCI) του ΙΤΕ.
Η εκπαιδευτική δράση, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», παρουσιάστηκε στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη σημασία του καινοτόμου έργου και της εκπαιδευτική δράσης για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, συγχαίροντας παράλληλα την επιστημονική ομάδα και όλους τους συντελεστές. Στην επιτυχημένη εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής και η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφη Κουτεντάκη. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ εκπροσώπησε ο καθηγητής Αντώνης Χουρδάκης ενώ την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης εκπροσώπησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Μανόλης Τζανάκης.
Η δράση αφορά στην παραγωγή ενός ψηφιακού εκπαιδευτικού φακέλου με αντικείμενο την ιστορία της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, το έργο θα σχεδιάσει έναν διαδικτυακό ψηφιακό χάρτη της Κρήτης, με σημειωμένα τα επαναστατικά γεγονότα κατά τόπους. Επιλέγοντας τους «επαναστατικούς τόπους» του χάρτη, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αποκτούν πρόσβαση σε (α) σύντομα κείμενα, ειδικά γραμμένα για κάθε επαναστατικό γεγονός, (β) οπτικοακουστικό υλικό που θα τα καθιστά ελκυστικά και ευχάριστα στη μάθηση και πρόσληψή τους και (γ) στις σχετικές ιστορικές πηγές. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στα ιστορικά γεγονότα με βάση διαδρομές, με στόχο την παρουσίασή τους, όπως αυτά έλαβαν χώρα σε πολλαπλούς «επαναστατικούς τόπους». Το έργο θα υλοποιηθεί διαμέσου διαδικτυακής πλατφόρμας και θα ολοκληρωθεί εντός του 2021. Το περιεχόμενο του διδακτικού φακέλου θα είναι συμβατό με το αναλυτικό πρόγραμμα Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς θα αναφέρεται στη διδασκαλία αντίστοιχων διδακτικών ενοτήτων των σχολικών εγχειριδίων ιστορίας.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε : «Η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ φέρνουμε την τοπική ιστορία στα σχολεία με σύγχρονα μέσα. Η ιστορική αναδρομή, το ξαναζωντάνεμα των τοπικών επαναστάσεων μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία μάς γνωρίζει τους αγώνες, τις θυσίες, τις αγωνίες, και τα βάσανα του κρητικού λαού για να βαδίσει προς την ελευθερία. Εμπλουτίζουμε τη διδασκαλία με ψηφιακά εργαλεία για να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη.»
Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Έφη Κουτεντάκη επεσήμανε τη σπουδαιότητα του έργου τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για τον γενικό πληθυσμό και τόνισε : « Σε μια προσπάθεια να διευρύνουμε το ιστορικό αποτύπωμα της Κρήτης στο μέλλον, συνεργαζόμαστε με τα επιστημονικά ιδρύματα του νησιού μας και δημιουργούμε τον ψηφιακό ιστορικό χάρτη της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη. Στο ταξίδι αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες θα περιηγηθούν από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο, θα γνωρίσουν τους ήρωες των κρητικών επαναστάσεων, θα τραγουδήσουν μαζί τους ριζίτικα τραγούδια και θα κρατήσουν ζωντανή την ιστορία για τα επόμενα 200 χρόνια.»
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας του έργου, Καθηγητής Αντώνης Χουρδάκης δήλωσε ότι «Στόχος του προγράμματος είναι η αφύπνιση του ενδιαφέροντος των μαθητών και μαθητριών για έρευνα μέσα κυρίως από την καλλιέργεια των συνδυαστικών ικανοτήτων τους (αφήγηση, γεωγραφικός προσανατολισμός, εντοπισμός στο χάρτη των κύριων φάσεων της επανάστασης αιτιολογώντας και ερμηνεύοντας την πορεία και εξέλιξή τους). Η πλατφόρμα θα προσφέρει στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, με εύχρηστο και ελκυστικό τρόπο, ένα εργαλείο μελέτης και έρευνας για την τοπική ιστορία και την ένταξή της στην ευρύτερη ιστορική συνείδηση. Παράλληλα, θα παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας παραλλαγών του περιεχομένου για κάθε σημείο ώστε να απευθύνεται τόσο στο ευρύτερο κοινό όσο και στις εκπαιδευτικές ανάγκες της κάθε τάξης.»
Τέλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Μανόλης Τζανάκης, συνεχάρη τους εμπλεκόμενους στο έργο και χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα ως ένα φιλόδοξο σχέδιο που ενισχύει γνωστικά το μαθητή με τα ψηφιακά εργαλεία της εποχής του, αποκαλύπτοντας τα μυστικά των περιοχών με ιδιαίτερο ρόλο στα ιστορικά γεγονότα της Κρήτης.