Στην ιστορική Παναγία τη Θυμιανή στα Σφακιά, απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 στην Κρήτη, τελέστηκε σήμερα ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης με διοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Σφακίων πραγματοποιήθηκε το πρωί στον ιστορικό ναό της Παναγίας Θυμιανής με την τέλεση θείας λειτουργίας, δοξολογίας, επιμνημόσυνης δέησης, κατάθεσης στεφάνων, ομιλίες, ριζίτικα,καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενώ το βράδυ στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων με διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και τη στήριξη του Δήμου Χανίων θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Υπαίθριας Έκθεσης «1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ).
Το πρωί σήμερα, στην επίσημη έναρξη του εορτασμού στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Θυμιανής, όπου μεταφέρθηκε από εκπροσώπους της Αρχιεπισκοπής Κρήτης το λάβαρο της Κρητικής επανάστασης, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κκ Ανδρέα,συμπροσευχομένου του Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου, Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, κληρικών και την παρουσία Αρχών, φορέων απ’ όλη την Κρήτη και πολιτών.
Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, τους Βουλευτές Μανούσο Βολουδάκη, Βασίλη Διγαλάκη, Παύλο Πολάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το Δήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη, εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων, την Πρόεδρο Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Γιάννη Κουράκη.
Στην έναρξη της επανάστασης στην Θυμιανή, στο μήνυμα των ηρώων της, αλλά και στην σημαντικότητα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης,αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης. Στο ίδιο πνεύμα επίσης για το κορυφαίο ιστορικό γεγονός ήταν και οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη κ.κ. Ειρηναίου, του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ενώ όλοι επαίνεσαν την πρωτοβουλία της επιτυχούς διοργάνωσης, την ΠεριφέρειαΚρήτης και τον Δήμο Σφακίων.
Στ.Αρναουτάκης: Είναι χρέος μας να τιμούμε την μνήμη των γενναίων πατριωτών
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, ο εορτασμός της ιστορικής επετείου των 200 χρόνων από την Κήρυξη της Επανάστασης το 1821 στην Παναγία τη Θυμιανή των Σφακίων, αποτελεί χρέος στη μνήμη των γενναίων πατριωτών. Παράλληλα αναφέρθηκε, στις παρακαταθήκες και στα διδάγματα των γενναίων πατριωτών στις νεότερες γενιές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ,ότι, τα ιερά σύμβολα της Παναγίας της Θυμιανής εμπνέουν το σήμερα και καθοδηγούν το μέλλον.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ Αρναουτάκης,απευθυνόμενος στους συμμετέχοντεςπροσκεκλημένους και στους διακεκριμένους ομιλητές, ανέφερε: «Αφού σας καλωσορίσουμε στα Σφακιά και σας ευχαριστήσουμε για την τιμητική σας παρουσία, ας αναλογιστούμε πως σ’ αυτήν την ιστορική εκκλησία, πριν από 2 αιώνες, τα καταγάλανα νερά της θάλασσας μετατράπηκαν σε επαναστατική τρικυμία. Οι πλαγιές των Λευκών Ορέων έγιναν ορμητήρια σαν άλλες Θερμοπύλες, ο ουρανός της Κρήτης μετέφερε στην Ελλάδα και στον κόσμο την είδηση πως τα Σφακιά μα και η Κρήτη δεν υποτάσσονται, δεν παραδίνονται, αλλά πολεμούν για την Ελευθερία».
Ακολούθησε ομιλία από την Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεθέμα «Οι δύσκολες πλευρές μιας Επανάστασης: το ’21 και η Κρήτη».Η κα Ευθυμίου ανέλυσε επαρκώς και τεκμηριωμένα το ιστορικό πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση προκαλώντας ξεχωριστή αίσθηση στους συμμετέχοντες.
Θετική απήχηση είχαν επίσης τα μουσικά αποσπάσματα από το μελοποιημένο έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή. Τραγούδι: Τάσος Αποστόλου και Αγγελική Τουμπανάκη. Πιάνο: Δημήτρης Μαραμή.
Επίσης σε κλίμα συγκίνησης ακούστηκαν ριζίτικατραγούδια για την Παναγία την Θυμιανή και το επαναστατημένο πνεύμα των Κρητικών από τουςπαραδοσιακούς συλλόγους «Το Ρόδον» και «Τα Σφακιά» με παραδοσιακές φορεσιές και όπλα της εποχής της Επανάστασης.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, το απόγευμα θα εγκαινιαστεί στο Λιμάνι των Χανίων (Πλατεία Κατεχάκη) η Υπαίθρια Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ), «1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση», η οποία ξεκίνησε την περιοδεία της στην Κρήτη με πρώτο σταθμό το Ηράκλειο. Μετά τα εγκαίνια θα γίνει η παρουσίαση της έκθεσης από τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό.
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ.
Με την διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης στις 7μ.μ. θα πραγματοποιηθούν (στην πλατεία Κατεχάκη στο Ενετικό λιμάνι,)τα εγκαίνια της Υπαίθριας Έκθεσης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ)”1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»
Παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει από τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό
Διοργάνωση : Περιφέρεια Κρήτης, με την στήριξη Π.Ε Χανίων, Δήμου Χανίων. Ώρες λειτουργίας : 09:00 – 22:00 – Δευτέρα έως Κυριακή. Διάρκεια έκθεσης : έως την 30 Ιουνίου 2021.