“Φούντωσε» η συζήτηση για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, καθώς η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μέχρι το φθινόπωρο ισχυρό τείχος ανοσίας και να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί σταδιακά θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες στις… εξόδους τους, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό δέλεαρ για τις νεότερες κυρίως ηλικίες. Να σημειωθεί πως για το θέμα-και αφού κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις- αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση.
Εμβολιασμοί: Τα προνόμια που εξετάζονται
Τα προνόμια – που είναι υπό εξέταση – θα σχετίζονται κυρίως με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια, σε μπαρ, σε θεατρικές παραστάσεις, σε μουσικές σκηνές, σε χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων κ.α. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει ελαστικοποίηση και σε άλλους περιορισμούς που υπάρχουν (π.χ. αριθμός ατόμων ανά τραπέζι).
Τη συζήτηση για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους άνοιξε και επισήμως χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.
Κλειδί για να εφαρμοστούν πάντως τα όποια προνόμια είναι να διασφαλιστεί πως οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σύντομο διάστημα στα εμβόλια. Στόχος είναι να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, ώστε να μην υπάρχουν «παράθυρα» που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι αρνητές των εμβολίων. Επομένως ο σχετικός σχεδιασμός αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το φθινόπωρο, καθώς μέχρι τότε οι πολίτες έτσι και αλλιώς επιλέγουν ανοιχτούς χώρους για την έξοδο τους.
Τα προνόμια των εμβολιασμένων δεν θα αφορούν μόνο τη διασκέδαση αλλά θα επεκταθούν και στις μετακινήσεις (π.χ. δεν θα απαιτείται test). Η αρχή θα γίνει πάντως από την κατάργηση της υποχρέωσης των εμβολιασμένων να κάνουν εβδομαδιαίο self test για να προσέλθουν στην εργασία τους.
Εκτιμάται πως ανάλογες κινήσεις μπορούν να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των νεότερων ηλικιών και να χτιστεί μέσα στο καλοκαίρι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία το 33% όσων είναι στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 34 ετών έχει κλείσει ραντεβού, ενώ οι νεότερες ηλικίες αποκτούν σταδιακά πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια (και επομένως το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για τα ποσοστά συμμετοχής).
Πότε θα πετάξουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι
Στο μεταξύ σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται το θέμα της μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους πλήρως εμβολιασμένους (κάτι ανάλογο εφαρμόζεται στις ΗΠΑ). Προς το παρόν δεν αναμένονται σχετικές αποφάσεις, καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί πόσοι από τους πολίτες που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα έχουν κάνει το εμβόλιο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες και σε ένα ακόμα θέμα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης. Αυτό δεν είναι άλλο από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών και συγκεκριμένα εργαζομένων στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Η κυβέρνηση αναμένει εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημόσιος διάλογος, με στόχο να ληφθούν σύντομα οι τελικές αποφάσεις.
Να σημειωθεί πάντως πως όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο θα χαλαρώνουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Για παράδειγμα σε αυτή τη φάση αναμένονται αποφάσεις τόσο για την επιμήκυνση του νυχτερινού ωραρίου όσο και για την … επιστροφή της μουσικής σε εστιατόρια και μπαρ.