“Η τρίτη δόση αφορά πρώτα και κύρια όσους έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια, λόγω ηλικίας ή επειδή είναι ανοσοκατεσταλμένοι», εξηγεί στο Newsbeast η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σχολιάζοντας τη νέα μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τις εξελίξεις του κορωνοϊού και αυτή δεν είναι άλλη από την τρίτη δόση του εμβολίου, επιλογή που απ’ ότι φαίνεται τοποθετείται χρονικά και στη χώρα μας για τον Σεπτέμβριο.
Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί η κα Θεοδωρίδου: «η απόφαση για την τρίτη δόση, πότε θα ξεκινήσει και με ποιους στη χώρα μας, θα έρθει από τον Σεπτέμβριο και μετά και θα γίνει με mrna εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, παρατηρούμε όπως πάντα, στενά τι πράττουν και οι άλλες χώρες.
Θα ακολουθηθεί ο, τι και στον εμβολιασμό- θα προηγηθούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και επαγγέλματα ενώ θα ληφθεί υπ ’οψιν και το πότε ολοκλήρωσε ο καθένας τον εμβολιασμό του. Μπορεί και να μη χρειαστεί τρίτη δόση, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας».
«Για την ώρα μόνο εκτιμήσεις κάνουμε για τη διάρκεια ανοσίας που δίνουν τα εμβόλια»
«Το από τι θα εξαρτηθεί η τρίτη δόση είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό. Κατ αρχάς δεν ξέρουμε ακόμα πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία από τον εμβολιασμό» σημειώνει με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και γνώστης των εξελίξεων γύρω από τα εμβόλια του κορονοϊού, τα οποία παρατηρεί στενά.
Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί: «Οι 8 μήνες ανοσίας είναι η αρχική εκτίμηση που έχουμε. Στην πραγματικότητα όμως, η παρατήρηση της ανοσίας των εμβολίων πηγαίνει μήνα με το μήνα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Για παράδειγμα: τι συμβαίνει με αυτούς που εμβολιάστηκαν από τους πρώτους; Γι’ αυτούς δηλαδή που τον Σεπτέμβριο θα έχουν φτάσει τους 9 μήνες όντας εμβολιασμένοι;
Στο δια ταύτα, η ανοσία στο εμβόλιο είναι σε μεγάλο βαθμό και θέμα προσωπικό – εξαρτάται δηλαδή από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ανοσοποιητικό κάθε ανθρώπου. Οι ανοσοκατεσταλμένοι πάντως χρειάζονται οπωσδήποτε τρίτη δόση εμβολίου. Οι ηλικιωμένοι το ίδιο».
«Οι ανεμβολίαστοι μας παίρνουν όλους στο λαιμό τους»
Ο κος Νταλούκας πάντως στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως το συλλογικό τείχος ανοσίας παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσοι πολίτες κια πότε θα χρειαστούν τρίτη δόση. Όπως τονίζει: «Όσοι περισσότεροι μένουν ανεμβολίαστοι τόσο οι μεταλλάξεις βρίσκουν χώρο να αναπτύσσονται, τόσο περισσότερο οι λάθος μεταγραφές του κορονοϊού πολλαπλασιάζονται. Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να αποδειχθούν περισσότερο ανθεκτικές στο εμβόλιο.
Σε αυτή την περίπτωση, τα εμβόλια θα πρέπει να ‘τρέξουν’ να τις προλάβουν και ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να εμβολιαστεί με 3η δόση η οποία θα περιέχει την ‘απάντηση’ στο νέο στέλεχος. Είναι αλήθεια αλλά συμβαίνει ακριβώς το εξής: οι ανεμβολίαστοι μας παίρνουν όλους στο λαιμό τους. Θα μπορούσε ο κορονοϊός να γίνει η νέα γρίπη– να κοντρολαριστεί μέσα από τον εμβολιασμό σε μεγάλο βαθμό, να εξασθενήσει και να εμβολιάζονται επαναληπτικά μόνο οι ευάλωτοι κι οι υγειονομικοί. Όσο όμως το τείχος ανοσίας παραμένει χαμηλό και ο ιός εξελίσσεται, αυτό δεν θα μπορεί τελικά να συμβεί, με αποτέλεσμα ο γενικός πληθυσμός να πρέπει να εμβολιάζεται επαναληπτικά και συχνά για να προλαβαίνει τις εξελίξεις».
«Πρέπει να παρατηρήσουμε όσους εμβολιασμένους νοσηλεύονται τώρα για να βγάλουμε συμπεράσματα»
Στην ίδια κατεύθυνση και όσα μας είπε και ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) «Αττικό Νοσοκομείο». Όπως εξήγησε ο ίδιος στο Newsbeast, όσοι εμβολιάστηκαν από τους πρώτους, στις αρχές του 2021, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μεταίχμιο όσον αφορά στην ανοσία τους. – « Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κάποιοι συμπολίτες μας θα έχουν κλείσει 9 μήνες εμβολιασμένοι. Θα συνεχίσουν να καλύπτονται από το εμβόλιο; Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για κάλυψη 8 μηνών.
Είναι ενδεικτική άλλωστε της κατάστασης η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England σύμφωνα με την οποία, Pfizer και Moderna χάνουν κομμάτι της αποτελεσματικότητάς τους στη μετάλλαξη Δέλτα (σ.σ η χθεσινή έρευνα εντόπισε ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, σε σύγκριση με ποσοστό 93,7% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα)
Η τρίτη δόση μπορεί να γίνει απαραίτητη loip;on για να προφυλάξουμε πολλέ κατηγορίες εμβολιασμένων. Δεν θέλουμε επ ουδενί να χάσουμε τους ανθρώπους που έχουν δείξει υπεύθυνη στάση στον εμβολιασμό».
Μάλιστα ο κος Λουκίδης τονίζει πως χρήσιμα συμπεράσματα για το πως και πότε θα έρθει η τρίτη δόση θα μας δώσουν δύο πράγματα. « Το ένα είναι να παρατηρήσουμε τους πλήρως εμβολιασμένους που έχουν αρχίσει να νοσούν και αυτή τη στιγμή έχουμε τέτοιες νοσηλείες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας- αποτελούν μάλιστα το 10% των νεών νοσηλειών στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να δούμε τα εξής: πόσοι είναι αυτοί; πόσο έντονα νοσούν; ποιο εμβόλιο είχαν κάνει; τι ηλικία έχουν; έχουν υποκείμενα νοσήματα; σε τι επίπεδο ήταν η ανοσιακή τους απόκριση όταν κόλλησαν κορονοϊό; Από αυτές τις απαντήσεις μέσα από την παρατήρηση, θα μπορούμε να πάρουμε μια κατεύθυνση για το πότε πρέπει να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου.
Το δεύτερο που περιμένουμε είναι τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που βρίσκεται στη φάση 3 και θα δημοσιευτεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εξετάζει την πορεία ανθρώπων που εμβολιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020. Από εκεί θα προκύψουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα – πως συμπεριφέρθηκαν αυτοί οι άνθρωποι με καθόλου τείχος ανοσίας γύρω τους, με χαμηλό τείχος, με μεγαλύτερο κ.ο.κ.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr
#pgnews