Θερμής υποδοχής από τους πολίτες έχει τύχει ο μέτρων των ηλεκτρονικών καταγγελιών περιπτώσεων φοροδιαφυγής, τελωνειακών παραβάσεων και υποθέσεων διαφθοράς. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, δέχεται καθημερινά πάνω από 30 καταγγελίες, από τις οποίες ένα ποσοστό περίπου 80% είναι ανώνυμες.
Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, εντός των δύο πρώτων μηνών λειτουργίας της πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.000 καταγγελίες από τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την “Ημερησία”, από τις 30 Οκτωβρίου 2023 που λειτούργησε η πλατφόρμα μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2023 είχαν υποβληθεί 2.075 καταγγελίες εκ των οποίων 394 επώνυμες και 1.681 ανώνυμες. Από τις καταγγελίες που έγιναν οι 1.807 ήταν για φορολογικές παραβάσεις, οι 72 για τελωνειακές παραβάσεις και οι 196 για θέματα διαφθοράς.
Από κόσκινο οι καταγγελίες
Οι όποιες καταγγελίες υποβάλλονται περνούν από πραγματικό κόσκινο και οι πιο σοβαρές εξ αυτών παίρνουν τον δρόμο που προβλέπεται, δηλαδή ακολουθεί έλεγχος και εφόσον διαπιστωθούν οι καταγγελίες επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές.
Όλες οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της. Με την εφαρμογή συστήματος ανάλυσης κινδύνου αξιολογείται η σοβαρότητα των καταγγελιών και οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών.
Για τους φορολογούμενους που καταγγέλλουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία χρηματική επιβράβευση.
Ποιοι δικαιούνται αμοιβή έως 3.000 ευρώ
Αντίθετα αμοιβή έως και 3.000 ευρώ μπορούν λαμβάνουν όσοι καταγγέλλουν αποδείξεις «μαϊμού» και παραποιημένους φορολογικούς μηχανισμούς από το κινητό τους με την εφαρμογή Appodixi.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης να εφαρμοστεί και για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφάνειας στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:
1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
2. Φορολογικές παραβάσεις
3. Τελωνειακές παραβάσεις
Η διαδικασία των καταγγελιών για φοροδιαφυγή
Η ψηφιακή πλατφόρμα για τις «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα ακολουθώντας τα εξής βήματα:
• Είσοδος στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ (Χωρίς κωδικούς Taxisnet για ανώνυμες καταγγελίες, με προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης για επώνυμες καταγγελίες).
• Στοιχεία Καταγγέλλοντος (για επώνυμες καταγγελίες): Εμφανίζονται τα στοιχεία σας όπως αυτά αντλούνται από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ενεργείτε ως εκπρόσωπος μιας επιχείρησης ή οντότητας παρακαλούμε συμπληρώστε τον ΑΦΜ της επιχείρησης/οντότητας.
• Περιγραφή Καταγγελίας: Συμπληρώστε το αντικείμενο (φορολογικές παραβάσεις, τελωνειακές παραβάσεις, κακοδιαχείριση – διαφθορά) καθώς και το περιεχόμενο (κείμενο) της καταγγελίας σας. Παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης σχετικών αρχείων.
• Στοιχεία Καταγγελλόμενων: Συμπληρώστε εάν η καταγγελία αφορά: Ιδιώτη (φυσικό πρόσωπο και η Καταγγελία/Πληροφορία δεν σχετίζεται με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας), Επιχείρηση/Οντότητα, περιοχή που λαμβάνει ή πρόκειται να λάβει χώρα κάποιο γεγονός, Υπάλληλο ή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ.
• Τοποθεσία Συμβάντος: Συμπληρώστε στοιχεία αναφορικά με τον τόπο που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί κάποιο γεγονός.
• Προεπισκόπηση Καταγγελίας: Εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες που έχετε συμπληρώσει σε προηγούμενα βήματα με δυνατότητα υποβολής ή επιστροφής προκειμένου να εισαχθούν ή τροποποιηθούν πιθανόν λανθασμένα στοιχεία.
Πηγή: neakriti.gr