Η φανουρόπιτα είναι η παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες την πηγαίνουν σήμερα στην εκκλησία, στον εσπερινό.
Οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.
Η συνταγή του Τάσου Αντωνίου
Υλικά
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμ. πορτοκαλάδα με ανθρακικό
300 γραμμ. ελαιόλαδο
300 γραμμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
125 γραμμ. καρυδόψιχα
125 γραμμ. σταφίδες
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα προαιρετικά
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνούμε όλα τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη, το γαρύφαλο, την κανέλα και τη μαγειρική σόδα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψάκι και το ισιώνουμε για να ψηθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.