Αγώνας δρόμου από την Περιφέρεια με τη στήριξη υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ για τον έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με την εποχή κατά 15 βαθμούς Κελσίου βοήθησαν τον πληθυσμό τους να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί.
Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, μιλώντας στο Ράδιο 98,4, συνέστησε προς την κατεύθυνση αυτή ο καθένας μας, από τον δικό του χώρο, να ελέγξει και να περιορίσει τις εστίες πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, πάντα με ενδεδειγμένα και αδειοδοτημένα σκευάσματα, αλλά χωρίς υπερβολές, για την προστασία της δημόσιας Υγείας.
Συνέστησε, επίσης, τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων από τους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων αναφορικά με τον καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών και τον περιβάλλοντα χώρο τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο λειτουργίας του καταλύματός τους, ώστε να μη δημιουργούνται ευνοϊκές εστίες για την ανάπτυξη κουνουπιών από τώρα και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Το πρόγραμμα, άλλωστε, Εντομολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει:
– Κάλυψη των υπαίθριων δεξαμενών συγκέντρωσης νερού ή των πηγαδιών με κατάλληλα καλύμματα, τακτική αποστράγγιση των κατεστραμμένων δεξαμενών νερού ή των δεξαμενών που δε χρησιμοποιούνται.
– Εκκένωση των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) κατά τους μήνες που δε χρησιμοποιούνται ή κάλυψή τους με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.
– Διατήρηση όλων των δοχείων νερού ή άλλων υγρών ανάποδα, ώστε να µη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για τη φύλαξη νερού µε κατάλληλα εφαρμοστά καπάκια.
– Απομάκρυνση όλων των αντικειμένων που μπορεί να μαζεύουν νερό (μικρά δοχεία, παιδικά παιχνίδια, καρότσια, κ.λπ.).
– Απομάκρυνση του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τακτικά.
– Καθαρισμός υδρορροών από τα φύλλα, ώστε να µην υπάρχει στάσιμο νερό.
Σημειώνεται ότι, αν ο ψεκασμός αφορά σε δημόσιους χώρους, οι πολίτες εργάσιμες ημέρες κι ώρες θα πρέπει να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310/678.910.
Από τον Δεκέμβριο η “μάχη”
Για την Περιφέρεια Κρήτης, όπως λέει ο Αντώνης Παπαδάκης, η “μάχη” δίνεται καθημερινά όλο τον χρόνο εξαιτίας της αλλαγής των καιρικών συνθηκών, κυρίαρχα με την άνοδο της θερμοκρασίας, με την προσοχή εστιασμένη στα κουνούπια “τίγρης” και “ανωφελές”. Το κουνούπι “τίγρης”, είναι γνωστό ότι μεταδίδει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού, της chikungunya, του zika και του ιού του Δυτικού Νείλου.
Αρνητικά προς το παρόν είναι και τα δεδομένα που δίνουν οι παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στις πύλες εισόδου του νησιού για το αιγυπτιακό κουνούπι που ήδη κατοικεί στην Κύπρο και μεταφέρεται μέσω των εμπορευμάτων και των αποσκευών των επιβατών. Έλεγχοι διενεργούνται, κατά τον ίδιο, και στα πλοία που δένουν στο λιμάνι του Ηρακλείου για το αν τηρούν τις οδηγίες καταπολέμησης των εντόμων που επιβάλλονται.
Η Κρήτη παράλληλα, όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας, Νο1, για τη μετάδοση ασθενειών εξαιτίας των κουνουπιών.
Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης προσθέτει πως η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει σε όλη την Ευρώπη τον κίνδυνο εξάπλωσης ιογενών ασθενειών, που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησε πως καθώς τα καλοκαίρια γίνονται θερμότερα κι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούνται συνθήκες ευνοϊκές για χωροκατακτητικά είδη κουνουπιών.
Οδηγίες προς τους Δήμους για τα κοιμητήρια
Οι οδηγίες του υπουργείου και του ΕΟΔΥ “τρέχουν” και προς τους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα τόσο για την καθαριότητα των χώρων, όσο και τη χρήση νερού στα ανθοδοχεία για τα λουλούδια, που θα πρέπει να αντικατασταθεί είτε από άμμο είτε από ψεύτικα λουλούδια.
Η οδηγία δεν εξαιρεί κανένα Δήμο.
Ειδικά για το Ηράκλειο, όπως αναφέρει ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, και για το παλιό κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου θα πρέπει να αναληφθεί τάχιστα μέριμνα, καθώς τα ανοιχτά κι εγκαταλελειμμένα ταφοπέδια, τα μπάζα και το στάσιμο νερό αποτελούν αιτία ανάπτυξης των πληθυσμών τόσο των κουνουπιών, όσο και των τρωκτικών, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και όλους όσοι διαμένουν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά γύρω από την περιοχή.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr