Να εξαιρεθούν οι αγρότες κανονικού καθεστώτος από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που παράγουν είναι αγρότες ειδικού καθεστώτος (ετεροεπαγγελματίες). Αναλυτικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός παρενέβη στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να ισχύσει και φέτος η εξαίρεση των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.
Το αίτημα αυτό έχει φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών και από βουλευτές αγροτικών περιοχών, οι οποίοι λαμβάνουν τα μηνύματα της αγροτικής βάσης και της οικονομικής στενότητας που επικρατεί.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής: «Την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, συζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Ο κ. Λιβανός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγροτική οικονομία, λόγω της πανδημίας, επιβάλλουν την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, για το φορολογικό έτος 2020, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων».
«Να μπουν κριτήρια»
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Εμείς δε λέμε όχι στην παραπάνω στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, από τους 650.000 καταγεγραμμένους παραγωγούς στη χώρα μας, οι κατά κύριο επάγγελμα δεν είναι πάνω από τους 150.000 με 160.000…».
Και επειδή τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, ο συνδικαλιστής στο σημείο αυτό θέλει να κάνει τις εξής διευκρινίσεις: «Αν ένας ετεροεπαγγελματίας βγάζει από τα αγροτικά εισοδήματα ένα μικρό ποσό και βγάζει από τη βασική δουλειά του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, ε, δε χάλασε ο κόσμος να πληρώσει και το τέλος επιτηδεύματος. Άμα όμως ο ετεροεπαγγελματίας αγρότης είναι οικοδόμος άνεργος, τότε νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ σωστό και δίκαιο να εξαιρεθεί και εκείνος από την επιβάρυνση του τέλους επιτηδεύματος…».
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καταλήγει διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει και οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες να εντάσσονται σε τέτοια ευεργετικά μέτρα, αλλά μέσα από συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να καθοριστούν για τον σκοπό αυτό.
Όσα ίσχυσαν πέρυσι
Θυμίζουμε πως για το περσινό φορολογικό έτος, που αφορούσε τα εισοδήματα του 2019, ίσχυαν τα εξής: «Ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων».
Αντίθετα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, που θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020, όπου οι περισσότεροι των φορολογουμένων αγροτών έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στη διακίνηση και κατανάλωση των προϊόντων τους, δεν υφίσταται αντίστοιχη ρύθμιση.
Επισημαίνεται πως οι εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (του ειδικού απαλλάσσονται γενικά), που ισχύουν, είναι οι εξής:
* Οι αγρότες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.
* Οι αγρότες για τους οποίους δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, ως αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.
* Οι αγρότες για τους οποίους υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας τους.
* Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του Ν. 4384/2016.
Συνεπώς, αν δε δοθεί και για το φορολογικό έτος 2020 καθολική εξαίρεση, πολλοί αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος.
#pgnews