Σε άνοιγμα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων, αλλά για την υποβολή δηλώσεων μόνο εξ αποστάσεως, προχώρησαν η κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ενέργεια αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια να μπορέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξοικονομήσει όσο γίνεται περισσότερο χρόνο, ώστε να καταβάλει φέτος το αργότερο μέσα στον Ιούνιο την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς, έχοντας και το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με αφορμή την επανέναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, διευκρινίζεται ότι η υποβολή δηλώσεων του 2020 από τους ενδιαφερόμενους αγρότες μπορεί να γίνει μόνο εξ αποστάσεως και συγκεκριμένα:
– Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
– Μέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης του εκπροσώπου των ΚΥΔ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο των εξουσιοδοτήσεων.
Θεωρείται αυτονόητο ότι παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα κίνησης των πολιτών που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι προωθείται άμεσα η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τον τρόπο της εξ αποστάσεως υποβολής δικαιολογητικών μέσω των ΚΥΔ.
Στο μεταξύ, φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών. Ωστόσο, καταγράφονται και ορισμένες αντιδράσεις στο άνοιγμα του συστήματος από ορισμένους εκπροσώπους ΚΥΔ, από την ΠΕΦΑ και τον ΣΑΣΟΕΕ. Αντίθετα, υπέρ του ανοίγματος του συστήματος ώστε να ολοκληρωθεί με άνεση η διαδικασία και να υπάρξει ενδεχόμενο πληρωμής τού τσεκ νωρίτερα φέτος λόγω κορωνοϊού, αφού ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ του 2020, έχουν ταχθεί η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και πολλοί εκπρόσωποι ΚΥΔ από όλη τη χώρα.
Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου ότι, εν μέσω πανδημίας χιλιάδων κρουσμάτων και απωλειών σε έμψυχο δυναμικό, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία, τουλάχιστον, δεν έχουν διακόψει την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και προωθούν την υποβολή online δηλώσεων, ενώ αναπόφευκτα έχουν μειώσει τις ροές αγροτών διά της φυσικής προσέλευσής τους.
Βέβαια, να υπενθυμίσουμε ότι από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού στη χώρα μας η μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση της χώρας, όπως είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, και πολλοί άλλοι φορείς ενεργοποίησης ζήτησαν από το υπουργείο να ανασταλεί η διαδικασία και να κλείσει το ΟΣΔΕ για ένα δίμηνο, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαΐου. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι και έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία. Τώρα γίνεται αυτή η νέα προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου και όλοι ευελπιστούν ότι θα είναι στη σωστή κατεύθυνση για να πληρωθεί ο κόσμος νωρίτερα. Όπως γράφαμε και χθες, είναι απαίτηση του αγροτικού κόσμου της Κρήτης και γενικότερα της χώρας να δοθούν οι προκαταβολές των επιδοτήσεων το συντομότερο δυνατόν, γιατί κυριολεκτικά οι παραγωγοί έχουν οικονομικά “στεγνώσει”.
Πληρωμές από ΕΛΓΑ
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν χθες τα ποσά ανά περιφέρεια που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ ως αποζημιώσεις για ζημιές του 2019.
Από τα 22 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, ο νομός Ηρακλείου έλαβε 49.251,19 ευρώ, o νομός Λασιθίου 3. 429,54 ευρώ, o νομός Ρεθύμνου 53.011,66 ευρώ και ο νομός Χανίων 85.531,84 ευρώ.
Το παραπάνω ποσό των22 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ καλύπτει πλήθος φυσικών καταστροφών που υπέστησαν αγρότες από όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Εξάλλου, έχουν εγκριθεί με απόφαση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου πιστώσεις 80 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες θα διατεθούν κατά κύματα στους πληγέντες-δικαιούχους παραγωγούς το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, με αφορμή την καταβολή των αποζημιώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καταβάλλονται 22 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις σε καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2019. Εντός του μήνα Απριλίου θα καταβληθεί μια ακόμη δόση αποζημιώσεων, για όλες τις νέες εκθέσεις εκτιμήσεων οι οποίες θα έχουν εκκαθαριστεί. Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες των ασφαλισμένων μας και συμπαραστεκόμαστε στις δοκιμασίες τους.
Περαιτέρω, και με τη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, σχεδιάζουμε μια νέα αισιόδοξη εποχή ασφαλίσεων, αξιόπιστων εκτιμήσεων των ζημιών και φερεγγυότητας του Οργανισμού μας».
Ο ΕΛΓΑ ειδικότερα γνωστοποιεί ότι πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και καταβάλλονται σε 9.952 δικαιούχους, αγρότες, ασφαλισμένους στον Οργανισμό. Σημειώνεται ότι ορισμένες καταβολές αποζημιώσεων αφορούν πίνακες ζημιάς που δεν έχουν κοινοποιηθεί στους Δήμους, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα δημόσιας έκθεσης και τυχόν υποβολής ένστασης επί των αναγραφόμενων πορισμάτων ζημιάς. Στα πορίσματα ζημιάς, που τους αφορούν, οι παραγωγοί έχουν πλέον πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα μετά από σύνδεση, με τους κωδικούς TAXIS, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Υποβολές τυχόν ενστάσεων θα γίνουν όταν αυτό καταστεί εφικτό.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία»
Οι ιθύνοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και προσωπικά ο υπουργός Μάκης Βορίδης βλέπουν πολύ θετικά το αίτημα της Κρήτης για πληρωμή της πρώτης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης το καλοκαίρι, προκειμένου να βοηθηθεί ο αγροτικός κόσμος να τα βγάλει πέρα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ωστόσο ξεκαθαρίζεται από αρμόδιες πηγές στη “Ν.Κ.” ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων».
Με αυτό το δεδομένο οι ίδιες αυτές πηγές τοποθετούσαν την καταβολή της ενίσχυσης μέσα στον Ιούνιο, και μάλιστα πιθανότατα κατά το τρίτο δεκαήμερό του.