Σε ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται διαρκώς η ακρίβεια στην Ελλάδα, με μία ακόμη έρευνα που έχει δραματικά συμπεράσματα, αφού δείχνει, μεταξύ των άλλων, ότι το ένα στα δύο νοικοκυριά κόβει βασικές ανάγκες και δυσκολεύεται να πληρώσει υποχρεώσεις του.
Η έρευνα αυτή τη φορά φέρει τη σφραγίδα της Opinion Poll και έγινε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με δείγμα ερωτηθέντων από ολόκληρη τη χώρα και την πλειοψηφία των καταναλωτών να απαντούν, κρίνοντας τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια ως ανεπαρκή!
Η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες και για το επιχειρείν. Ταυτόχρονα φαίνεται και η δυσαρέσκεια της πλειονότητας των ερωτηθέντων για τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί, οι περικοπές που έχουν αναγκαστεί να κάνουν, καθώς και η ανασφάλεια που έχουν για το μέλλον.
Μανόλης Αλίφιεράκης: «Μειώστε τους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης, τονίζει ότι μέσα από τις έρευνες αποτυπώνεται μια κατάσταση που είναι πολύ άσχημη και στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Το θέμα της ακρίβειας δε λύνεται με τα μέτρα αυτά που έχει πάρει η κυβέρνηση. Αντιθέτως, τα μέτρα αυτά κατά κάποιο τρόπο την τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο. Ο καταναλωτής μπορεί να αντιδράσει μόνο περιορίζοντας την κατανάλωση. Μόνο τότε θα βρεθούν διέξοδοι και θα πέσουν και οι τιμές. Κι αυτό διότι, όταν κάποιος επιχειρηματίας πουλάει ένα προϊόν ακριβά, όσο βρίσκει να το πουλάει δε θα ρίχνει τις τιμές. Θα αναγκαστεί όμως να τις ρίξει, όταν δε θα βρίσκει πλέον πελάτες για να το πουλήσει.
Το κακό όμως, από την άλλη, είναι ότι ο καταναλωτής την ίδια ώρα περιορίζει τις αγορές του, ακόμα και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει. Εμείς επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, που στην Κρήτη έχουν μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, κατά 10 με 15 λεπτά το λίτρο».
Μανόλης Πεπόνης: «Μιλάμε πια για ανθρωπιστική κρίση»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος το Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και στέλεχος της ΓΣΕΕ Μανόλης Πεπόνης χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή ως και ανθρωπιστική κρίση πλέον. «Η κατάσταση είναι ακόμα πιο οδυνηρή απ’ ό,τι δείχνει η έρευνα. Βιώνουμε μια κρίση που είναι πια ανθρωπιστική, αφού δεν έχει πια να κάνει με απλά πράγματα. Έχει να κάνει με την έλλειψη βασικών ειδών κατανάλωσης από τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και σε άλλους τομείς, όπου είναι απαραίτητα να υπάρχουν κάποια πράγματα για να έχουμε μια ζωή ποιοτική».
Όπως εξηγεί ο Μανόλης Πεπόνης, «δεν είναι το θέμα μόνο να βάλουμε στο καλάθι κάποια τρόφιμα, που τις περισσότερες φορές είναι τα πιο φτηνά. Είναι αυτά που έχει κάποιος την ευχέρεια να αγοράσει. Γιατί τα πιο ακριβά καταλαβαίνουμε ότι πλήττουν πολύ τον προϋπολογισμό. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που χρειάζεται ένας άνθρωπος. Ειδικά στον 21ο αιώνα δεν είναι μόνο το φαγητό, αλλά είναι και η περίθαλψη και η παιδεία, καθώς και να υπάρχει για μια οικογένεια το “κάτι παραπάνω”. Όσο όμως περνούν τα χρόνια, αντί να βελτιώνεται η ζωή των ανθρώπων, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο».
Τα συμπεράσματα της έρευνας
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ευρήματα της έρευνας είναι:
- Το 53% θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Το 35% θεωρεί ότι αποτελούν μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 11% τα θεωρεί ως μια σημαντική βοήθεια, δεδομένων των συνθηκών. Αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά όσων τα θεωρούν ως μηδενική βοήθεια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με 55,5% και στους ελεύθερους επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενους με 51,7%.
- Το 44% απαντά ότι, λόγω της ακρίβειας, αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες για να μπορέσει να ανταποκριθεί, ενώ το 13% δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Παράλληλα το 35% δηλώνει ότι η ακρίβεια τού δημιουργεί δυσκολίες, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα. Το 45,3% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, το 32,8% των ελεύθερων επαγγελματιών/αυτοαπασχολούμενων και το 41,7% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια.
- Η πλειοψηφία όσων απάντησαν σε ποσοστό 53% απαντούν ότι δυσκολεύονται πολύ και αρκετά να ανταποκριθούν συνολικά σε υποχρεώσεις, όπως αποπληρωμές δανείων, καρτών κ.λπ. Λίγο ή πολύ απαντά το 28%. Το 57% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39,7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης.
- Το 56% όσων απάντησαν αισθάνονται σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι για το πώς αντιμετωπίζουν την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Το 43% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι, με το 9% από αυτούς να δηλώνουν σίγουρα αισιόδοξοι. Απαισιόδοξοι (σίγουρα και μάλλον) δηλώνουν το 53,3% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 50,9% των ελεύθερων επαγγελματιών/αυτοαπασχολούμενων.
Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι ότι το κύμα ακρίβειας και οι επιπτώσεις του, η πίεση στο μέσο νοικοκυριό και τους μικρομεσαίους ιδιαίτερα επιχειρηματίες αυξάνουν την ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας τους. Το 55% δηλώνει ανήσυχο για το μέλλον της δουλειάς του. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 75,4% στους υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα, το 81% στους ελεύθερους επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενους, αλλά και το 41,7% ανάμεσα στους επιχειρηματίες.
Μαζί μ’ αυτά, από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει επίσης ότι:
- Το 44% ρίχνει τις βασικές ευθύνες για το κύμα ακρίβειας στην κυβερνητική πολιτική και το 41% στη διεθνή συγκυρία. Το εύρημα αυτό έχει σημασία γιατί δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας ρίχνει τις βασικές ευθύνες σε εξωγενείς παράγοντες. Ωστόσο, στους τελευταίους μήνες οι συγκριτικά περισσότερες ευθύνες ρίχνονται στην κυβέρνηση, ενώ στο προηγούμενο διάστημα η εικόνα ήταν απολύτως η αντίστροφη.
- Το 53% έχει αρνητική άποψη για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ θετική άποψη έχει το 46%.
- Η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας λήψης συγκεκριμένων μέτρων που θα έφερναν άμεσο αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών και του κόστους ζωής. Το 88,6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα αταναλωτικά προϊόντα, το 88,4% υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα καύσιμα και το 77,4% υπέρ της αύξησης δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.
Η έρευνα, που υλοποιήθηκε στις πρώτες μέρες του Μαρτίου, στηρίχθηκε στο κοινό εύρημα όλων των ερευνών κοινής γνώμης πανελλαδικά και παναττικά ότι το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες είναι η ακρίβεια, σύμφωνα με την imerisia.gr.
Δικαίωση αλλά και έντονη ανησυχία
Για τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δηλώνει: «Δικαίωση για τις θέσεις που έχει εκφράσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και έντονη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας που έκανε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου μας η Opinion Poll. Όταν το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39,7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, όταν το 44% των ερωτηθέντων αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες λόγω της ακρίβειας ή όταν το 53% δηλώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το πρόβλημα, όχι απλώς παραμένει, αλλά διογκώνεται και ότι απαιτούνται άλλου τύπου μέτρα στήριξης απ’ όσα έχουν ληφθεί έως σήμερα».
Πηγή: neakriti.gr