Μια πρωτοποριακή έρευνα έφερε στο «φως» μια νέα δυνατότητα για την Κρήτη!
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εφεύρεση της πιο γνωστής ομάδας Ολλανδών γενετιστών, οι οποίοι μετά από πειράματα 12 ετών στα εργαστήρια τους στο Ρότερνταμ, παρουσίασαν τους σπόρους ενός φυτού που προέρχεται από το Λασιθιώτικο λούπινο (λουμπούνι), με τη διαφορά ότι οι καρποί του είναι ιδιαίτερα αλμυροί και μετά από επεξεργασία (αποξήρανση και τρίψιμο), δημιουργούν ένα… πρωτοποριακό φυτικό αλάτι, το οποίο δεν ανεβάζει την πίεση, δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών και μπορεί να αποτελέσει την πιο αποδοτική καλλιέργεια για ξηροθερμικές περιοχές, όπως της Ιεράπετρας.
Η πρωτοποριακή καλλιέργεια αναπτύσσεται στο θερμοκήπιο ακόμα και με χρήση υφάλμυρου νερού (Μαλαύρας), αποδίδοντας -περίπου- 15.000 ευρώ το στρέμμα!
Τα «αλατσόφυτα» φυτεύονται ανά 10 πόντους και φτάνουν σε ύψος το 1.5 μέτρο. Δε θέλει δεσίματα το φυτό καθώς ο κορμός του δε λυγίζει και είναι πολύ εύκολο στην συγκομιδή του καρπού μετά από ένα τρίμηνο. Μπορεί να γίνουν στο ίδιο θερμοκήπιο τρείς καλλιέργειες το χρόνο. Συνεπώς το ετήσιο κέρδος για τον παραγωγό φτάνει τα 45.000 ευρώ το στρέμμα.
Οι γενετιστές στην Ολλανδία εργάστηκαν πάνω στην παλιά υπαίθρια καλλιέργεια Γαλλικής επαρχίας που παράγει χονδρό αλάτι από την περιοχή Γκεράντ (Π.Ο.Π.) στη Δυτική Γαλλία. Η συγκομιδή του γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν ο ζεστός καιρός συνδυάζεται με άνεμο και ήλιο. Μαζεύεται με το χέρι με την ίδια παραδοσιακή μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες εδώ και χίλια χρόνια.
Είναι ακατέργαστο, μη-ραφιναρισμένο ή λευκασμένο. Απλά στεγνώνεται και αλέθεται. Επειδή δεν περιέχει απολύτως κανένα χημικό πρόσθετο, μπορεί να δημιουργηθούν μικροί σβώλοι εξαιτίας της υγρασίας. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν επηρεάζει την ποιότητα του αλατιού. Με λιγότερο αλμυρή γεύση από το συνηθισμένο Μεσογειακό αλάτι, προτιμάται από πολλούς μάγειρες λόγω της πλήρους γεύσης του. Φυσικά πιο σκούρο σε χρώμα και πλούσιο σε μαγνήσιο και άλλα ιχνοστοιχεία, ιδανικό για όλες τις χρήσεις στην κουζίνα.