Τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, μέλημά μας πρέπει να είναι η αποτελεσματική υγειονομική διαχείριση και η αποτροπή εξάπλωσης του ιού. Σ’αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, όπως αναγνωρίζεται απ’ την κοινωνία αλλά και την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
Παρ‘ όλα αυτά, η κατάσταση που βιώνουμε είναι βέβαιο ότι έχει επηρεάσει ήδη και θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία, και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας, και της Κρήτης. Υπάρχει λοιπόν, η λογική ανησυχία για το πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μετά το πέρας αυτής της δοκιμασίας.
Σε συνέχεια των μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει η Κυβέρνηση, προτείνουμε στην Περιφέρεια Κρήτης να ζητήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, να λάβει την πρωτοβουλία για άμεση ενεργοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παύσης λειτουργίας ή της μειωμένης σε τζίρο λειτουργίας των επιχειρήσεων της Κρήτης.
Βασικός στόχος της δράσης θα είναι η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και η καταπολέμηση της ανεργίας, και προς τούτο απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Η ενίσχυση αυτή θα αφορά στην αποζημίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για το απωλεσθέν εισόδημα που προέκυψε και θα προκύψει κατά το διάστημα αυτό και θα εκτιμηθεί με μεθοδολογία που θα αναλυθεί από την υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης. Η ενίσχυση αυτή, με γρήγορες διαδικασίες, σκοπεύει στην επανεκκίνηση ή/και την ομαλή λειτουργία τους ώστε να ανταποκριθούν στις ανελαστικές τους ανάγκες. Το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων της παρούσας πρωτοβουλίας προτείνεται να είναι ο Κανονισμός (ΕΕ) 1407/2013 της Επιτροπής σχετικά με
την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
Στην προσπάθεια αυτή ζητούμε την συνεργασία του συνόλου των Περιφερειακών παρατάξεων, και των τοπικών επιμελητηρίων για την εξειδίκευση του τρόπου ενίσχυσης.