Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εξετάζουν έμποροι και κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα. Το πρώτο βήμα έγινε, με συγκεκριμένη πρόταση, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο κάδρο της συζήτησης εντάσσεται και η Αττική. Σήμερα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν σχετικές συζητήσεις του υπουργού Ανάπτυξης με φορείς της αγοράς.
«Το ωράριο αλλάζει κατά έξι ώρες την εβδομάδα, 25 ώρες τον μήνα. Είναι ακριβώς αυτό το οποίο ζητά όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης (ενέργειας)», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στο Open TV, σημειώνοντας επίσης, ότι αυτό το νέο μέτρο δεν θα επηρεάσει τους μισθούς των υπαλλήλων.
Το νέο ωράριο των καταστημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10 π.μ. – 4 μ.μ (δεν αλλάζει)
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10 π.μ. – 7 μ.μ. (αντί για 10 π.μ. – 9 μ.μ.)
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά όπως είπε «έπρεπε να βρεθεί μία λύση για να μην ξεφτιλιστούμε και για να μην βλέπετε στους δρόμους σβησμένες βιτρίνες , σβησμένες φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων και αλλοιωθεί τελείως η αγορά».
«Θα κάνουμε οικονομία, θα μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 15% που ζητά η κυβέρνηση, γιατί θα κλείνουμε την αγορά δύο ώρες νωρίτερα, στις ώρες αιχμής της κατανάλωσης ρεύματος, δηλαδή μεταξύ 7 – 9 μ.μ.», πρόσθεσε.
Κυβερνητικές πηγές: Δεν εξετάζεται το μειωμένο ωράριο στα καταστήματα
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι διαψεύδεται από κυβερνητικές πηγές ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης ωραρίου των καταστημάτων.
Οι φορείς των εμπόρων έχουν συνάντηση σήμερα το μεσημέρι, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα.
Την πρόταση για μειωμένο ωράριο λειτουργίας έβαλε στο τραπέζι ο εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένα να κλείνουν τα εμπορικά δύο ώρες νωρίτερα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι το μέτρο θα επέφερε μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.
Πηγή: dikaiologitika.gr