ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζει ξανά το τοπίο στα εργασιακά – «Το ζητούμενο είναι να ζεις σαν άνθρωπος…», λέει ο πρόεδρος του ΕΚΗ

Με απανωτές νομοθετικές παρεμβάσεις, που όλες έρχονται εν μέσω θέρους στη Βουλή, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις, η κυβέρνηση καθιερώνει ακόμη πιο ελαστικές μορφές εργασίας και διευκολύνει τις επιχειρήσεις να βρουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται με χαμηλό κόστος και λίγες υποχρεώσεις. Επίσης να μπορούν να “παρακάμπτουν” τυχόν απεργίες του προσωπικού τους και άλλα πολλά, κανένα εκ των οποίων δεν είναι προς όφελος των εργαζoμένων.

Τα πάνω κάτω στην εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα φέρνουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας από τον Σεπτέμβριο και μετά, με βασικότερη αλλαγή ότι «νομιμοποιείται η δεύτερη δουλειά σε άλλον εργοδότη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των εισοδημάτων του εργαζομένου, χωρίς όμως να προκαλείται έκπτωση του επιπέδου προστασίας του που αφορά τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσής του, που είναι οι 11 ώρες/24ωρο (Π.Δ. 88/1999)». Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αυτό που συνεπάγεται είναι ότι μέσα σε ένα 24ωρο χωρά μόνο μία πλήρης και μία μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο.

Με βάση όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα, «επίσης δε θίγεται η 40ωρη/5νθήμερη εργασία, όπως επίσης δε θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών (στον οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας) ως μέσος όρος στους 4 μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο Π.Δ. 88/1999. Έτσι, τα εισοδήματα περνούν στον πραγματικό κόσμο, σταματούν να είναι αδήλωτες απασχολήσεις και ενισχύεται το δικαίωμα στην εργασία. Πλέον, ένας υπάλληλος γραφείου μπορεί το πρωί να εργάζεται ΝΟΜΙΜΑ στον έναν εργοδότη του για 8 ώρες/5 ημέρες την εβδομάδα και το απόγευμα, αν το επιθυμεί, ΠΑΛΙ ΝΟΜΙΜΑ, να εργάζεται σε ένα μπαρ ως σερβιτόρος για 4 ώρες/5 ημέρες την εβδομάδα.

Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται η δεύτερη εργασία από το “ΕΡΓΑΝΗ”, από το ΣΕΠΕ και από πλευράς ασφαλιστικών εισφορών από τον e-ΕΦΚΑ, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή».

Η διάταξη αυτή ερμηνεύτηκε από πολλές πλευρές – κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – ως επιβολή 16ωρης καθημερινής εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια νέα εργασιακή πραγματικότητα που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Οδηγία του Ιουνίου του 2019.

Οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

– Καθιερώνεται σύστημα υποχρεωτικής πληροφόρησης του εργαζόμενου σχετικά με τους ουσιώδεις όρους της σύμβασης εργασίας του και κάθε μεταβολής αυτής (πιο πολλά και λεπτομερή στοιχεία σε σχέση με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα 156/94, με αυστηρότερο χρονοδιάγραμμα ενημέρωσης του εργαζομένου από 1 εβδομάδα έως 1 μήνα, έναντι των 2 μηνών που ισχύουν σήμερα).

Η ενημέρωση πρέπει να περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία, τόπο εργασίας, είδος σύμβασης (πλήρη – μερική – δοκιμαστική – κατά παραγγελία), ειδικότητα, αμοιβή, χρόνο, ωράρια, ταυτότητα φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όπως και την ισχύουσα συλλογική σύμβαση υπαγωγής του εργαζομένου.

Η οδηγία καθιερώνει αυστηρό πλαίσιο για τη μη ενημέρωση του εργαζομένου, δίνοντάς του τη δυνατότητα καταγγελίας του παραβάτη εργοδότη στις ελεγκτικές Αρχές για τη μη τήρησή της.

– Καλύπτονται πλέον και οι εργαζόμενοι που εργάζονται προσωρινά στην αλλοδαπή, με αυστηρό πλαίσιο ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους εργασίας τους εκεί.

Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη, βάσει του Π.Δ. 27.6/1932, καθιστώντας έτσι την εργασία παράνομη σε δεύτερο εργοδότη. Ειδικότερα, σήμερα απαγορεύεται νομίμως να έχει κάποιος μισθωτός στην Ελλάδα δύο δουλειές. Σε καμία περίπτωση, όμως, η Οδηγία δε θίγει το υπερεθνικό, ήδη θεσμοθετημένο, πλαίσιο για τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας, τα οποία πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.

Η δήλωση Γεωργιάδη

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε ως εξής αναφορικά με τη δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες: «Στο Σχέδιο Νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δε σταματά να εφαρμόζεται το Π.Δ. 88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης, που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Τι αλλάζει

Σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

– Νόμιμη για όποιον επιθυμεί η δεύτερη δουλειά, η πρώτη πλήρους και η άλλη μερικής απασχόλησης, όχι όμως πάνω από 40 ώρες και 5 ημέρες.

– Έκτη ημέρα απασχόλησης με προσαύξηση 40% στο μεροκάματο.

– Νέος θεσμός με ευέλικτες χρονικά συμβάσεις, αλλά χωρίς παραβίαση του 8ώρου και με ελάχιστο εισόδημα.

– Ποινικώς κολάσιμη η παρεμπόδιση εργασίας, φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ για καταλήψεις.

– Ανώτατο όριο 6 μήνες για απασχόληση δόκιμου εργαζομένου.

– Πρόστιμο 10.500 € ανά εργαζόμενο για μη καταβολή υπερωριών.

– Επέκταση του εποχικού επιδόματος σε όλο τον τουριστικό κλάδο.

Επίθεση από τους συνδικαλιστές

Επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη για τις νέες του δηλώσεις γύρω από τις «φιλεργατικές συμβάσεις», τις «μηδενικές ώρες», την «πολλαπλή εργασία» και «το χτύπημα στην απεργία» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Δημήτρης Βρύσαλης.

Συγκεκριμένα, ο συνδικαλιστής αναφέρει: «Μετά τις συνεχείς επιθέσεις σε 5νθήμερο και 8ωρο την περασμένη δεκαετία, μετά τη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση φέρνει νέο εμβληματικό έκτρωμα που θα επιτρέπει δουλειά μέχρι και 16 ώρες τη μέρα, βαφτίζοντάς το και αυτό δικαίωμα, όπως άλλωστε και με τη δουλειά μέχρι τον τάφο. Βάζουν στόχο τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας πάνω στον οποίο “χτίστηκαν” οι μισθοί, η ασφάλιση, οι συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας κ.λπ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αξιοποίησης των αντεργατικών εργαλείων, που έχουν ενσωματωθεί εδώ και χρόνια, αλλά νομιμοποιούνται πλέον με τον επερχόμενο νόμο, είναι τα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία – λόγω της υποστελέχωσης – έχουν βρει πρόσφορο έδαφος Και όλα αυτά πολύ πριν από τον νόμο που ετοιμάζεται να φέρει ο Γεωργιάδης, που όμως είχαν προετοιμάσει συναρμόδια υπουργεία»…

«Αδιανόητο, κι όμως γίνονται…»

Παρακάτω, ο Δημήτρης Βρύσαλης αναφέρει: «Δεν αποτελεί επιλογή κανενός εργαζομένου να δουλεύει σε δύο και τρεις εργοδότες για να συμπληρώσει τον άθλιο μισθό που παίρνει και να τα φέρει βόλτα μπροστά στις αυξημένες ανάγκες που έχει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Δικαίωμα δεν είναι να σακατεύεσαι για το κέρδος του εργοδότη, αλλά να δουλεύεις λιγότερες ώρες με αξιοπρεπές εισόδημα, αντί να επιβιώνεις σε μία χαμοζωή.

Δικαίωμα δεν είναι η απεργοσπασία, αλλά η δυνατότητα να παλέψεις οργανωμένα για να βελτιώσεις τους όρους και τις συνθήκες δουλειάς», καταγγέλλει μεταξύ των άλλων.

«Το ζητούμενο είναι να ζεις σαν άνθρωπος»…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς τονίζει χαρακτηριστικά: «Θα περιμένουμε να δούμε τι θα βγει από τη διαβούλευση και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε. Όμως, το ζητούμενο δεν είναι να δουλεύουμε “σαν τους σκύλους” και να μην μπορούμε να ζήσουμε. Το ζητούμενο είναι να μπορεί ο εργαζόμενος να ζει από τη δουλειά του δουλεύοντας το οκτάωρό του και να έχει και τον χρόνο να ξεκουράζεται».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ