ΚΡΗΤΗ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2020: Tα γεγονότα που συγκλόνισαν την Κρήτη

Μία εξαιρετική δύσκολη χρονιά ήταν το 2020 και για την Κρήτη καθώς η πανδημία του κορωνοϊού «πάγωσε» τα πάντα για κάποιους μήνες ενώ άλλαξε όλη την καθημερινότητα των Κρητικών.

Πρόκειται για μία χρονιά που πολλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν ωστόσο τα γεγονότα έχουν καταγραφεί και θα παραμείνουν στην ιστορία.

Εκτός από τον κορωνοϊό, κυριάρχησε η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Κρήτη να έχει – όπως πάντα –  κομβικό ρόλο.

Παράλληλα, σε τοπικό πλέον επίπεδο, η επικαιρότητα ήταν «πλούσια» για μία ακόμα χρονιά.

Ανάμεσα στα γεγονότα που συγκλόνισαν την Κρήτη ήταν τα δύο κύματα κακοκαιρίας που προκάλεσαν πρωτόγνωρες καταστροφές σε περιοχές των δήμων Χερσονήσου και Ηρακλείου, η αποφυλάκιση του παιδεραστή Ν. Σειραγάκη, η δίκη της δολοφονίας της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, Suzanne Eaton, το διπλό φονικό στα Ανώγεια με θύματα τον 63χρονο Λευτέρη Καλομοίρη και τον 30χρονο Γιώργο Ξυλούρη, ενώ υπήρξαν και κάποιες θετικές ειδήσεις μεταξύ αυτών η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και η έναρξη εργασιών για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι.

To cretapost συγκέντρωσε τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία της Κρήτης και σας τα παρουσιάζει.

8 Φεβρουρίου: Τελετή θεμελίωσης στο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι – Παρουσία Μητοστάκη

Στις 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι παρουσία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του υπουργού Υποδομών, Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή, του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη και του προέδρου της ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του ανέφερε πως «σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμο το νέο αεροδρόμιο» το οποίο αναμένεται να είναι «το καλύτερο στη χώρα».

11 Φεβρουαρίου: 14χρονη έπεσε από τα Ενετικά Τείχη

Ήταν 11 Φεβρουαρίου στις 8.30 όταν μία 14χρονη ανεβαίνει στα Ενετικά Τείχη στο Κομμένο Μπεντένι και πέφτει στο… κενό. Μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ κα υποκύπτει στα τραύματά του στις 12 Μαΐου.

7 Μαρτίου: Τραγωδία στο λιμάνι της Σούδας – Τον συνέθλιψαν φορτηγά σε πλοίο

Με τραγικό τρόπο έχασε την ζωή του ο 45χρονος Στέλιος Καραμπινάκης όταν δύο φορτηγά τον συνέθλιψαν μέσα σε πλοίο στο λιμάνι της Σούδας. Ο άτυχος άνδρας πάρκαρε τον τράκτορά του δίπλα από μία νταλίκα και όταν κατέβηκε από το όχημά του, άγνωστο πως, η νταλίκα κινήθηκε με αποτέλεσμα ο ίδιος να εγλωβιστεί ανάμεσα στα δύο φορτηγά και να αφήσει την τελευταία του πνοή.

soyda-tragodia-7-3

11 Μαρτίου: Ο κορωνοϊός στην Κρήτη

Η πανδημία του κορωνοϊού έφτασε και στην Κρήτη καθώς στις 11 Μαρτίου επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα όταν ένας 45χρονος προσβάλλεται από τον ιό. Μέχρι το τέλος του χρόνου η Κρήτη μετρά περίπου 2.500 κρούσματα (πάνω από 400 άτομα νοσηλεύτηκαν) και 27 νεκρούς (το πρώτο θύμα ήταν ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής ο οποίος πέθανε στις 25 Μαρτίου).

9 Απριλίου: ΣτΕ: Έκπτωτος ο δήμαρχος Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης

Οριστικά «έκπτωτος» από το αξίωμα του δημάρχου Γόρτυνας είναι ο Μιχάλης Κοκολάκης καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του.

Όπως ήδη είναι γνωστό ο κ. Κοκολάκης είχε προσφύγει στο ΣτΕ εξαιτίας της απόφασης του Πρωτοδικείου Ηρακλείου που τον ήθελε να χάνει την δημαρχία στη Γόρτυνα καθώς – σύμφωνα με την καταγγελία του απερχόμενου δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη – ο Μιχάλης Κοκολάκης είχε εργολαβικές σχέσεις με τον δήμο.

kokolakhs-sxoinarakhs-dhmos-gortynas-exo

26 Απριλίου: Πέθανε ο διεθνής διαιτητής Γιώργος Κουκουλάκης

Πένθος στην ελληνική διαιτησία, η οποία θρηνεί το χαμό του επί σειρά ετών πρόεδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Ηρακλείου και επί χρόνια μέλος της Κεντρικής επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΟ, Γιώργου Κουκουλάκη. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος Κρητικός διαιτητής που απέκτησε το σήμα της FIFA.

Δείτε εδώ όλους τους σπουδαίους Κρητικούς που «έφυγαν» το 2020

22 Απριλίου: Αποφυλακίζεται ο παιδεραστής, Νίκος Σειραγάκης – Τρεις μήνες μετά επιστρέφει τις φυλακές

Στις 22 Απριλίου ο παιδεραστής της Κρήτης, Νίκος Σειραγάκης, αποφυλακίζεται, με περιοριστικούς όρους, από τις φυλακές των Γρεβενών, έχοντας εκτίσει τα 2/5 της συνολικής ποινής του. Η είδηση αυτή προκαλεί απογοήτευση και οργή τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο πανελλήνιο καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που κρίθηκε ένοχος για ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών στην Κρήτη (είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλάκισης).

seiragakhs

Στις 8 Μαΐου συνελήφθη εκ νέου με την κατηγορία της παραβίασης περιοριστικού όρου ωστόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Γρεβενών τον αφήνει ελεύθερο. Τελικά, στις 9 Ιουλίου, το Συμβούλιο Εφετεών Δυτικής Μακεδονίας ανατρέπει την προηγούμενη απόφαση και ο 56χρονος οδηγείται στην φυλακή.

2 Μαΐου: Διπλό φονικό στ’ Ανώγεια: Νεκροί οι Λευτέρης Καλομοίρης και Γιώργος Ξυλούρης

Η διπλή δολοφονία που σημειώθηκε στις 2 Μαΐου, εν μέσω lockdown, στο Περαχώρι Ανωγείων είχε συγκλονίσει όλο το πανελλήνιο.

Όλα συνέβησαν όταν ένας καυγάς ανάμεσα στον 30χρονο Γιώργο Ξυλούρη και τον 29χρονο γιο του Λευτέρη Καλομοίρη παίρνει άγριες διαστάσεις με αποτέλεσμα να βγουν τα… όπλα.

Ο 63χρονος Λευτέρης φαίνεται να μπήκε στη μέση για να τους χωρίσει ωστόσο οι δύο άνδρες αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί οι Γιώργος Ξυλούρης και Λευτέρης Καλομοίρης.

Όπως έδειξε η βαλλιστική η σφαίρα με την οποία σκοτώθηκε ο 63χρονος προήλθε από το όπλο του 30χρονου ενώ ο 29χρονος σκότωσε τον Γιώργο Ξυλούρη. Ο 29χρονος συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

9 Μαΐου: Καταστροφική φωτιά σε εργοστάσιο τυποποίησης λαδιού

Πολλές ήταν πυρκαγιές που σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε εγκαταστάσεις της Κρήτης. Χαρακτηριστική είναι η καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε σε εργοστάσιο τυποποίησης λαδιού στη Φοινικιά Ηρακλείου.

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου στις… φλόγες τυλίγεται μάντρα αυτοκινήτων στο Γιόφυρο όπου καταστράφηκαν ολοσχερώς 7 οχήματα. Για τη φωτιά καταδικάστηκαν ένας 30χρονος και μία 40χρονη.

6 Ιουνίου: 23χρονος φοιτητής πνίγηκε στο Αγιοφάραγγο

Με τραγικό τρόπο έχασε τη ζωή του ένας 23χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς πνίγηκε στην θάλασσα του Αγιοφάραγγου.

Ο 23χρονος, παρά τους δυνατούς νοτιάδες βούτηξε στη θάλασσα και παρασύρθηκε από το ισχυρά ρεύματα.

24 Ιουλίου: Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες στις εκκλησίες της Κρήτης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί

Πένθιμα χτύπησαν, στις 24 Ιουλίου, οι καμπάνες και στις εκκλησίες της Κρήτης, λόγω της μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε τζαμί μετά από απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

agia-sofia-tzami1

24 Αυγούστου: Έκρηξη στο λιμάνι του Ηρακλείου – Νεκρός ένας ναυτικός

Συναγερμός σήμανε το πρωί της 24ης Αυγούστου στο λιμάνι του Ηρακλείου εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε στο μηχανοστάσιο του πλοίου Blue Horizon. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τέσσερις ναυτικοί με έναν 30χρονο να υποκύπτει στα τραύματά του στο ΠΑΓΝΗ.

Την ίδια ώρα, δύο από τους τραυματίες πήραν εξιτήριο ενώ ένας 34χρονος μεταφέρθηκε στο κέντρο αποκατάστασης του ΚΑΤ.

7 Αυγούστου: Το νέο σήμα του ΟΦΗ – «Συμβολίζει ένα νέο ποδοσφαιρικό ήθος»

Το νέο σήμα του ΟΦΗ είναι πλέον γεγονός. Η διοίκηση της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ αποφάσισε να αφήσει πίσω της το σήμα της ασπίδας και την αντικατέστησε με τον κύκλο ο οποίος συμβολίζει «ένα νέο ποδοσφαιρικό ήθος».

Ωστόσο, το νέο σήμα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τους φιλάθλους της ομάδος που εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους.

29 Αυγούστου: Αιματηρή συμπλοκή στη Μεσαρά – Πέντε τραυματίες, 24 συλλήψεις

Στο επίκεντρο της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η περιοχή της Μεσαράς καθώς υπήρξαν πολλές διαμάχες και συμπλοκές ανάμεσα στους Πακιστανούς που εργάζονται στις αγροτικές καλλιέργειες. Η πιο σημαντική καταγράφηκε στις 29 Αυγούστου σε συσκευαστήριο του Τυμπακίου όταν ένας Πακιστανός μίλησε άσχημα σε μία ελληνίδα εργαζόμενη και πηγε ένας Έλληνας να την υπερασπιστεί. Τα πράγματα αγρίεψαν και πιάστηκαν στα χέρια Πακιστανοί με Έλληνες. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν πέντε άτομα και να συλληφθούν 24 (22 Πακιστανοί και δύο Έλληνες). Οι εισαγγελικές αρχές άφησαν ελεύθερους τους Πακιστανούς με τον όρο να μην επιστρέψουν στο Τυμπάκι.

Αυτό το γεγονός ήταν η σταγόνα που… ξεχείλισε το ποτήρι για την τοπική ΕΛ.ΑΣ. που έκτονε έκανε μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις για να επανέλθει η τάξη στην πριοχή.

13 Σεπτεμβρίου: Έγινε η… αρχή για την μικρή ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης

Στις 13 Σεπτεμβρίου έγινε η… αρχή για τη μικρή ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης καθώς ξεκίνησε η διαδικασία της προσαιγιάλωσης του καλωδίου στον κόλπο της Κισσάμου στα Χανιά.

Στις 21 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η πόντισή του, η συνολική απόσταση του οποίου φτάνει τα 132 χιλιόμετρα από τα Χανιά έως τη Νεάπολη Λακωνίας. Αξίζει να σημειθωθεί ότι μέχρι τις αρχές του χρόνου η νέα γραμμή θα ηλεκτριστεί μεταφέροντας για πρώτη φορά στην Κρήτη φορτία υψηλής τάσης (150kV).

14 Σεπτεμβρίου: Ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης – Τέσσερις νεκροί

Σκάφος με 58 μετανάστες βυθίζεται 12 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης από το οποίο ανασύρονται νεκρά τέσσερα άτομα. Πρόκειται για δύο γυναίκες και δύο παιδιά (ηλικίας 6 και 7 χρόνων). Από τους 58 μετανάστες οι 20 μεταφέρονται στη Σητεία για προσωρινοί φιλοξενία και οι υπόλοιποι στη Ρόδο. Ανάμεσα στους 20 είναι και οι δύο διακινητές οι οποίοι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό και μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στα κρατητήρια Χανίων ενώ λίγες ημέρες μετά προφυλακίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο υπήρχαν άλλα τρία «καραβάνια» μεταναστών που έφτασαν στην Κρήτη (Χανιά, Σφακιά και Γαύδο) με τους διακινητές να προφυλακίζονται και τους μετανάστες να φιλοξενούνται προσωρινά στο κολυμβητήριο των Χανίων.

21 Σεπτεμβρίου: Νεκρός 11χρονος μετά από τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι

Στις 21 Σεπτεμβρίου ένας 11χρονος, την ώρα που πήγε να διασχίσει τον δρόμο της Χερσονήσου με το ηλεκτρικό του πατίνι, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα και τραυματίστηκε βαρύτατα. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρεται στο ΠΑΓΝΗ όπου εισάγεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του στις 25 Σεπτεμβρίου.

26 Σεπτεμβρίου: Πύρινα μέτωπα στην Κρήτη

Πολλά ήταν τα πύρινα μέτωπα που καταγράφηκαν στην Κρήτη με στρέμματα γης να γίνονται… στάχτη. Από τις κυριότερες φωτιές όμως ήταν εκείνη στον Κρουσώνα που εκδηλώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να καούν εκτάσεις γης αλλά και να προκληθούν τεράστιες ζημιές στο εργοστάσιο του Μακατουνάκη.

fotia-kroysonas

Μάλιστα, ο ίδιος ο επιχειρηματίας οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Την ίδια ημέρα βρισκόταν σε εξέλιξη και μεγάλη φωτιά στη περιοχή του Αγίου Νικολάου όπου συνέδραμαν και πυροσβεστικά ελικόπτερα.

fotia-selino

Νωρίτερα, στις 13 Αυγούστου, μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο δήμο Καντάνου – Σελίνου οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών και εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί.

27 Σεπτεμβρίου: Στην Εντατική ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Στο ΠΑΓΝΗ και συγκεκριμένα στην Εντατική εισήχθη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος καθώς παρουσίασε αναπνευστική ανεπάρκεια. Εκεί παρέμεινε έως και τις 6 Οκτωβρίου όπου κι έλαβε εξιτήριο από τη ΜΕΘ και μεταφέρθηκε στην νευρολογικη κλινική. Στις 16 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αποχωρεί από το νοσοκομείο και επιστρέφει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

eirhnaios-exo-750x375

29 Σεπτεμβρίου: Η ελληνοτουρκική κρίση και ο ρόλος της Κρήτης

Σε μία κατάσταση μόνιμης διαχείρισης κρίσης βρισκόταν η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 καθώς εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού είχε ν’αντιμετωπίσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες είχαν οξυνθεί όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μια ανοιχτή πολεμική σύγκρουση. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υιοθετήσει μία επιθετική συμπεριφορά με στόχο την κυριαρχία του στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα η Αθήνα είχε μία αμυντική στρατηγική ενώ έδωσε όλο της το βάρος στην διπλωματία ενισχύοντας τις σχέσεις της με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Δύσης.

Μία δύσκολη στιγμή ήταν τον Φεβρουάριο με την πολυήμερη κρίση στον Έβρο όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – εκμεταλευόμενος τη δύναμη του προσφυγικού – ανοίγει τα σύνορά του και καθοδηγεί τους μετανάστες στον Έβρο. Η απάντηση της Ελλάδος ήταν δυναμική καθώς ενίσχυσε τη συνοριακή της γραμμή και δεν επέτρεψε καμία παράνομη είσοδο.

Εξίσου κρίσιμη όμως ήταν η κατάσταση και στο Αιγαίο – καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού – με αφορμή τις προκλητικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου να βγάζει, σχεδόν ανά βδομάδα, το oruc reis για σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Ρόδου, του Καστελόριζου και της Κρήτης, ακολουθούμενο από πλοία του Τούρκικου Πολεμικού Ναυτικού. Ανάλογη ήταν και η απάντηση της Ελλάδος που παρέτασε το δικό της πολεμικό στόλο στο Αιγαίο. Μάλιστα, υπήρξε και ένα επεισόδιο ανάμεσα σε πλοία των δύο χωρών καθώς το πολεμικό «Λήμνος» επακούμβισε στο πολεμικό «Κεμάλ Ρέις».

φώτο από iefimerida

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος της Κρήτης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν κομβικός. Δεν ήταν λίγες οι κοινές πολεμικές ασκήσεις που έγιναν ανοιχτά του νησιού με τη συμμετοχή χωρών, μεταξύ αυτών τα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης εξέδιδαν ανακοινώσεις ζητώντας από την Τουρκία να «ρίξει τους τόνους» και να «αποσύρει το oruc reis».

Ωστόσο, ο ρόλος της Κρήτης ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο με την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο στα Χανιά στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Πομπέο επέλεξε να μην συμπεριλάβει την Τουρκία στο ταξίδι του στην Ανατολική Μεσόγειο – όπως έκαναν οι προκάτοχοί του – δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν. Οι κ.κ. Πομπέο και Μητσοτάκης συζήτησαν για το γεωστρατηγικό ρόλο της Ναυτικής Βάσης της Σούδας με στόχο την διατήρηση ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, ανακοινώθηκε από τον κ. Πομπέο ότι το πολεμικό Αμερικάνικο πλοίο Hershel «Woody» θα έχει ως βάση ελλιμενισμού τη Σούδα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ενημέρωση στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής αναφέρει πως στο ναύσταθμο της Σούδας θα δημιουργηθεί ο Στόλος της Κρήτης.

Παράλληλα, είχε ξεκινήσει σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης μία σειρά συζητήσεων για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς της. Τελικά, στις 15 Δεκεμβρίου, οι αυστηρές κυρώσεις έρχονται από τις ΗΠΑ ενώ η Ευρώπη, ανακοίνωσε ήπιες κυρώσεις, μεταφέροντας τη συζήτηση για το νέο έτος.

7 Οκτωβρίου: Πορείες και στην Κρήτη για την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης με αφορμή την τελευταία ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής.

3-7-e1602059102205-750x375

Έπειτα από 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 5,5 χρόνια από την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο εξέδωσε την ιστορική απόφαση πως η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση, το διευθυντήριο της οποίας αποτελούσαν ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, και άλλοι έξι βουλευτές, οι Παπάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος.

5 Οκτωβρίου: Σοκαριστική κακοποίηση σκύλου – Άνδρας τον κρέμασε ζωντανό ενώ του έκοψε τους όρχεις με τανάλια

Σάλος προκλήθηκε σε όλο το πανελλήνιο από ένα περιστατικό βάναυσης κακοποίησης σκύλου στην Κρήτη. Ένας 55χρονος έδεσε και κρέμασε τον σκύλο του ενώ του έκοψε τους όρχεις με τανάλια. Στον 55χρονο επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ ενώ η διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ, όπου εργαζόταν, τον έθεσε σε διαθεσιμότητα. Για το περιστατικό παρενέβησαν αρκετά κυβερνητικά στελέχη ενώ λίγες μέρες αργότερα εκδόθηκε νέα νομοθετική ρύθμιση για αυστηρότερες κυρώσεις σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.

13 Οκτωβρίου: Ισόβια στον 28χρονο για τη δολοφονία της Suzanne Eaton

Στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιείται η δίκη για τη δολοφονία και τον βιασμό της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, Suzanne Eaton και στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου κάθεται ο 28χρονος Γ.Π.

Το δικαστήριο αποφασίζει ομόφωνα την ενοχή του και για τις δύο κατηγορίες και του επιβάλει ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και 13 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό.

Στην δίκη βρισκόταν η αδερφή του θύματος αλλά και δημοσιογράφοι ξένων ΜΜΕ.

19 Οκτωβρίου: Άνοιξε το… ανακαινισμένο πάρκο Γεωργιάδη

Μετά από δύο χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης και ανάπλασης στο πάρκο Γεωργιάδη του Ηρακλείου το οποίο άνοιξε για το κοινό στις 19 Οκτωβρίου.

Τέλη του χρόνου παραδόθηκε και το αναψυκτήριο που βρίσκεται στον χώρο.

 

hroinh

 

16 Δεκεμβρίου: Ανατροπή στην δίκη της υπόθεσης της 4χρονης Μελίνας

Στις 16 Δεκεμβρίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου αναμενόταν να εκδόσει την ετυμηγορία του για την αναισθησιολόγο που κατηγορείται για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη. Ωστόσο, το δικαστήριο ζήτησε την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από συγκεκριμένους γιατρούς και διέκοψε την συνεδρίασή του για τις 15 Ιανουαρίου οπότε και θα λάβει την απόφασή του.

ΠΗΓΗ: cretapost.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ