ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις προ των πυλών: Ακριβαίνει 0,15λ η φρατζόλα το ψωμί – Πεσμένη η κατανάλωση κατά 25%

Την πρώτη του ανατίμηση μετά τη χρονιά του 2021 αναμένεται να “γνωρίσει” το ψωμί πάρα πολύ σύντομα, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους των καυσίμων, των αλεύρων, του ρεύματος και γενικότερα όλων εκείνων των συντελεστών που συμβάλλουν στη συνολική επιβάρυνση του άρτου. Τα αρτοσκευάσματα, από την άλλη, για τους ίδιους πάντα λόγους θα υποστούν μία ακόμα ανατίμηση.

Την εκτίμηση αυτή, λέγοντας πως οι συνάδελφοί του αδυνατούν πλέον να σηκώνουν στις πλάτες τους τις νέες ανατιμήσεις κυρίως των καυσίμων, αποκάλυψε στο neakriti.gr ο πρόεδρος των αρτοποιών του νομού Ηρακλείου Βασίλης Δαφέρμος. Μάλιστα, μίλησε και για μεγάλη μείωση της κατανάλωσης του ψωμιού από τη χρονιά της πανδημίας μέχρι σήμερα τουλάχιστον κατά 25%, παρότι, όπως λέει, το καλοκαίρι ετούτο η κατανάλωση βρίσκεται σε ικανοποιητικά για τον κλάδο του επίπεδα!

Πανελλαδικά, πάντως, οι αρτοποιοί προσανατολίζονται σε αυξήσεις έως 15 λεπτά τη φρατζόλα. Οι εκπρόσωποί τους έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και επαφές με το αρμόδιο υπουργείο. Και όπως αναφέρουν, το τελευταίο τετράμηνο έχουν γίνει κάποιες αυξήσεις που κυμαίνονται από 25% έως και 30%. Αυτή τη στιγμή, η φρατζόλα των 350 γραμμαρίων πωλείται από 90 λεπτά έως 1 ευρώ και του μισού κιλού από 1,10 έως 1,30 ευρώ. Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν πως απορρόφησαν τα κόστη από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, κρατώντας σταθερή την τιμή του ψωμιού. Υπάρχει όμως ανησυχία μετά την αναγγελία των προμηθευτών για αύξηση στις τιμές των αλεύρων, το “πάγωμα” της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις από τις καταστροφές στη Θεσσαλία στα εγχώρια αποθέματα.

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές δηλώνουν ότι κατανοούν τη θέση των αρτοποιών, όμως προβληματίζονται από το κύμα των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον περασμένο Αύγουστο, οι τιμές στο ψωμί και τα είδη αρτοποιίας αυξήθηκαν κατά 6,6% μέσα σε ένα έτος. Οι επαγγελματίες σημειώνουν ότι αυτές οι αυξήσεις δεν αφορούν το ψωμί που διατίθεται από τα αρτοποιεία.

«Αδυνατούμε πλέον να σηκώσουμε το βάρος»…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αρτοποιών του νομού Ηρακλείου, Βασίλη Δαφέρμο: «Το άσπρο αλεύρι έχει μια σταθερότητα ακόμη, αλλά τα κίτρινα άλευρα έχουν ανατιμήσεις περίπου κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα! Είναι τα άλευρα τα οποία χρησιμοποιούμε στα χωριάτικα ψωμιά και γενικά στα “βαριά” ψωμιά. Οι αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων έχουν να κάνουν περισσότερο με τα καύσιμα και την ενέργεια, διότι για να παραχθεί το αλεύρι θέλουμε ρεύμα. Για να το μεταφέρουμε θέλουμε καύσιμα και πάει λέγοντας. Σίγουρα και τα καράβια χρεώνουν παραπάνω για να φέρουν τα φορτία. Και καταλαβαίνετε, αυτά είναι αλυσίδα.

Ως προς τις πρώτες ύλες, οι βιομηχανίες των αλεύρων γνωρίζουν τα προβλήματα και θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αυτές διαθέτουν, όπως και η ίδια η κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των αρτοποιών του νομού Ηρακλείου.

Συνεχίζοντας την ανάλυση των στοιχείων, ο Βασίλης Δαφέρμος αναφέρει ότι τόσο τα καύσιμα όσο και το ρεύμα επηρεάζουν τους πάντες και τα πάντα…

«Επιβαρύνεται το σιτάρι λόγω των μεταφορικών από την τιμή των καυσίμων. Και μετά επιβαρύνεται το στάρι για να αλεστεί από την ενέργεια. Και στη συνέχεια το αλεύρι που παράγεται μεταφέρεται σε μας, που κι εμείς έχουμε αυξημένη την τιμή στην ενέργεια και ταυτόχρονα στα καύσιμα. Διότι, για να φτιάξουμε το ψωμί και να το μεταφέρουμε, έχουμε κι εμείς την επιβάρυνση από το κόστος των καυσίμων. Άρα, μόνο αυτά τα κόστη να βάλεις, μαζί με τις άλλες αυξήσεις, αμέσως-αμέσως ξεφεύγει η τιμή».

Σε σχέση με πέρυσι, ο Βασίλης Δαφέρμος εκτιμά ότι η τιμή στο ρεύμα έχει αυξηθεί γύρω στο 20%. Στο πετρέλαιο η τιμή έχει αυξηθεί γύρω στο 10% με 15%. Έτσι, μία μέση αύξηση του κόστους από πέρυσι δεν πέφτει κάτω από το 15%, ενώ η τιμή του ψωμιού δεν έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2022. Την τελευταία ανατίμηση την είχε το 2021.

«Αλλά από ’κει και πέρα, ο καθένας ξέρει τα κοστολόγιά του και αναλόγως θα πράξει. Γενικά όμως στα αρτοσκευάσματα, επειδή είναι πολλές οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, κατά διαστήματα έχουν πάρει κάποιες ανατιμήσεις γύρω στο 10% με 15%»…

Καταλήγοντας, ο Βασίλης Δαφέρμος ανέφερε ότι σε σχέση με το 2020, που είχαμε την πανδημία, η κατανάλωση του ψωμιού έχει πέσει σε ποσοστό τουλάχιστον 25%.

«Αυτό το καλοκαίρι είχαμε ικανοποιητική κατανάλωση στο Ηράκλειο, λόγω του τουρισμού, αλλά και των καλών τιμών του ελαιολάδου. Από τώρα και μετά όμως θα δούμε τι θα γίνει», καταλήγει ο πρόεδρος των αρτοποιών του νομού Ηρακλείου.

Κόβουν και το ψωμί – Καταναλωτές σε απόγνωση…

Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφέρει ότι οι καταναλωτές, λόγω των ανατιμήσεων, έχουν περιορίσει την κατανάλωση αρκετών βασικών αγαθών, αφού οι τιμές των τροφίμων έχουν ανέβει στα ύψη. Περιόρισαν ακόμα και το ψωμί, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση έχει το ελαιόλαδο με -10,8%. Τα προϊόντα στα οποία περιόρισαν οι Έλληνες την κατανάλωση, λόγω ακρίβειας, είναι: Στο ελαιόλαδο -10,8%, στο γιαούρτι -7%, στα ψάρια -6,7%, στο γάλα -5,5%, στα φρούτα -4,2%, στο κρέας -2,2%, στο τυρί -2%, στο ψωμί και στα είδη αρτοποιίας -1,5%, στα ζυμαρικά -1,3%, στα λαχανικά -1,3% και στο ρύζι -1,1%.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ