Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων έφτασε, μέσω μηνυτήριας αναφοράς κατοίκου, το θέμα της ανεξέλεγκτης χωματερής στο Κολυμπάρι και, ειδικότερα, στον οικισμό του Σκουτελώνα, στην οποία, μάλιστα, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στις 23 Αυγούστου 2019.
Η φωτιά εκείνη έσβησε από την Πυροσβεστική πριν προλάβει να επεκταθεί αλλά οι κίνδυνοι για την ευρύτερη περιοχή από τυχόν νέα πυρκαγιά παραμένουν, καθώς έχει αρχίσει να μαζεύεται ξανά όγκος σκουπιδιών
Τα “Χ.ν.” με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2018 είχαν αναφερθεί στους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη – παράνομη χωματερή. Λίγο καιρό μετά, συνεργεία του Δήμου Πλατανιά καθάρισαν την περιοχή αλλά στη συνέχεια άρχισε ξανά η εναπόθεση απορριμμάτων.
Το σκηνικό που αντικρίσαμε σε χθεσινή επίσκεψή μας στο σημείο -στον παρακαμπτήριο δρόμο της εθνικής, στη συμβολή με Κολυμπάρι- για μια ακόμη φορά περιλάμβανε… τσάντες με σκουπίδια, μπάζα, σπασμένα και πεταμένα αντικείμενα, στρώματα, κούτες και σκόρπια απορρίμματα. Και όλα ακριβώς δίπλα σε πινακίδα του Δήμου Πλατανιά που αναγράφει ότι απαγορεύεται η ρίψη μπαζών και απορριμμάτων και ότι ο χώρος παρακολουθείται.
Μάλιστα, ακόμα και στο γειτονικό ελαιώνα, κάτω από ελαιόδεντρα, ήταν πεταμένα ξερά χόρτα!
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση κατοίκων της περιοχής με τον ιδιοκτήτη της γειτονικής έκτασης με τα ελαιόδεντρα, Στέφανο Σαριδάκη, να λέει στα «Χανιώτικα νέα»:
«Η χωματερή αυτή υπάρχει εδώ και δύο – τρία χρόνια. Πετάνε μπάζα, σκουπίδια. Εχει πάρει φωτιά τρεις, τέσσερις φορές με τελευταία φορά πριν ένα μήνα. Και πάλι τα ίδια».
Ο ίδιος ζήτησε να καθαριστεί ο χώρος και να κλείσει η χωματερή ενώ ανέφερε ότι υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά με την ελπίδα «κάτι να γίνει».
Στη μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός αρμοδίου και παντός υπαιτίου», γίνεται λόγος για τις πρόσφατες ζημιές από την πυρκαγιά του Αυγούστου αλλά και από τις πλημμύρες που οδήγησαν μεγάλους όγκους απορριμμάτων στην κοίτη του παρακείμενου ποταμού, ενώ συγχρόνως απέφραξαν τις φυσικές διόδους ροής των υδάτων της βροχής.
Επίσης, γίνεται λόγος για «σωρεία παραβάσεων των νόμων της ελληνικής Πολιτείας και των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγκροτούν το βασικό πλαίσιο ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος».
Πηγή : haniotika-nea.gr