Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η κυβέρνηση του Ισραήλ και τα Σώματα που ασχολούνται με τα σχέδια ασφάλειας της χώρας, σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν και απειλούν ακόμα και με ακύρωση το έργο του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού αγωγού Euroasia Interconnector που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας με αυτό της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης και μέσω της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Το πρόβλημα προέρχεται από την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε δικό της αγωγό, εκτός του συστήματος του Euroasia Interconnector και με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά για το τμήμα Κρήτης – Αττικής.
Μια τέτοια απόφαση, που θα πρέπει να τροποποιηθεί ή οριστικοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση εντός Οκτωβρίου, θα σημαίνει συνέχιση της ηλεκτρικής απομόνωσης όχι μόνο της Κύπρου αλλά και του Ισραήλ, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον αλλά και η ανησυχία, εξήγησαν αρμόδιες πηγές στον «Φ». Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θα αυξηθεί σημαντικά μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα τη διασυνδέσει ηλεκτρικά με την Ευρώπη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, όπως η Κύπρος που δεν συνορεύει με άλλη χώρα και η πλησιέστερη είναι η Τουρκία, έτσι και το Ισραήλ, έχει γύρω του χώρες με τις οποίες δεν μπορεί να συνεργαστεί στον τομέα του ηλεκτρισμού, αφού ακόμα και ένας αγωγός με την Αίγυπτο θα ήταν κάτω από τον κίνδυνο δολιοφθορών.
Για τον σκοπό αυτό ήταν στην Κύπρο για διακριτική επίσκεψη και ενημερωτικές επαφές, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ισραήλ και βασικός σύμβουλος της εκεί κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφάλειας. Αναμένεται ότι ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε σχέση με την Ελλάδα, αφού εντός Οκτωβρίου ο υπουργός Ενέργειας της χώρας θα πρέπει να απαντήσει τελεσίδικα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αν η Ελλάδα υποστηρίζει ή όχι τον Euroasia Interconnector, ως Ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος ή όχι. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, το έργο πιθανότατα δεν θα θεωρηθεί ευρωπαϊκό, αφού δεν θα συνδέεται με την ηπειρωτική Ευρώπη και παράλληλα το τμήμα Ισραήλ – Κύπρος, ελάχιστα καλύπτει τις ανάγκες της Κύπρου και του Ισραήλ για την ασφάλεια των ηλεκτρικών της δικτύων.
Να σημειωθεί ότι, στοιχεία του «Φιλελεύθερου», δείχνουν ότι τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η Τουρκία και η ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων, αφού εκεί προωθείται η ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Άκουγιου και κατεχόμενης Κλεπήνης, με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό αγωγό μήκους 94 χιλιομέτρων. Για τον σκοπό αυτό, στο γραφείο του ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ, έχει σχηματιστεί ειδική ομάδα που προωθεί το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Τουρκίας – κατεχομένων και στο πλαίσιο αυτό συλλέγει συνεχώς στοιχεία για τις εξελίξεις σε σχέση με τον Euroasia Interconnector. Το σκεπτικό, σύμφωνα με όσα αναφέρονται μεταξύ των γραμμών των σχετικών τουρκικών τεχνο-οικονομικών μελετών, είναι ότι μια αποτυχία του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού αγωγού, θα ενισχύσει και τις πιθανότητες οικονομικής βιωσιμότητας του δικού τους σχεδιασμού. Κι αυτό επειδή τα ηλεκτρικά συστήματα ελεύθερων – κατεχόμενων περιοχών είναι πλήρως διασυνδεδεμένα και οποιοδήποτε πρόβλημα ή έλλειψη στις ελεύθερες περιοχές, θα σημαίνει άντληση ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα και μέσω του τουρκικού αγωγού.
Πηγή: Φιλελεύθερος / Πέτρος Θεοχαρίδης