Μεγάλος ξεσηκωμός αναμένεται στη χώρα μας, μετά την κατάθεση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις των συνδικάτων, που καλούν την κυβέρνηση να το πάρει πίσω άμεσα. Σύμφωνα με το εργασιακό νομοσχέδιο, νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη βάσει του Π.Δ. 276/1932, καθιστώντας έτσι παράνομη την εργασία σε δεύτερο εργοδότη.
Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για τη μετατροπή του εργασιακού τοπίου, με όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ήδη, σε «ζούγκλα» και σε «εργασιακό μεσαίωνα», και τονίζουν πως η εμμονή του Άδωνι Γεωργιάδη στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου συνιστά «αιτία πολέμου»!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο, σήμερα στη χώρα μας επιτρέπεται να εργαστεί κάποιος μόνο σε δύο εργοδότες, εφόσον έχει συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αντιθέτως είναι παράνομη η εργασία, αν κάποιος εργάζεται το πρωί σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και το απόγευμα εκτελεί μια εργασία με μερική απασχόληση. Αυτή η στρέβλωση έχει οδηγήσει στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία πάρα πολλούς εργαζομένους. Πλέον επιτρέπεται η δεύτερη δουλειά, αν κάποιος το επιθυμεί.
Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα επιτρέπεται πλέον η δεύτερη δουλειά σε άλλον εργοδότη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των εισοδημάτων του. Διασφαλίζεται ο έλεγχος της δεύτερης εργασίας, που μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα “μαύρο” πεδίο για εργαζόμενους και εργοδότες, και όλα αυτά χωρίς να προκαλείται έκπτωση του επιπέδου προστασίας του, που αφορά τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσής του, που είναι οι 11 ώρες/24ωρο (Π.Δ. 88/1999).
Παράλληλα, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει την έννοια της δοκιμαστικής περιόδου, κατά την οποία ο εργαζόμενος δοκιμάζει τη σχέση του με τον εργοδότη. Η δοκιμαστική περίοδος δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 6 μήνες και αυτός ο χρόνος θα μετρά ως χρόνος προϋπηρεσίας, όταν τα δύο μέρη αποφασίσουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Σε περίπτωση που δεν έχει αίσιο τέλος, αυτή η σχέση θα λύεται αυτοδικαίως.
Επίσης, η δοκιμαστική περίοδος δεν είναι υποχρεωτική, ενώ όταν θα συμφωνείται, υποχρεωτικά θα αναγγέλλεται στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ” και θα παρακολουθείται η λήξη της ή μετατροπή της σε αορίστου χρόνου, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρηστικές πρακτικές.
«Είναι αιτία πολέμου»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη, το νομοσχέδιο αυτό χαρακτηρίστηκε ως «αιτία πολέμου».
«Αυτό το νομοσχέδιο προκαλεί τους εργαζόμενους. Αναφέρει μέσα ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν παραπάνω ώρες. Δεύτερη δουλειά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Αντί να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, που να μπορεί κάθε εργαζόμενος να δουλεύει το οκτάωρό του και να μπορεί να αφιερώνει τις υπόλοιπες ώρες στην ξεκούρασή του και στην οικογένειά του, βλέπουμε να νομιμοποιεί και τις Κυριακές σε μεγάλες επιχειρήσεις. Για μας αυτό είναι πόλεμος. Και βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει το κεφάλαιο. Και αναφέρει ότι για την έκτη μέρα εργασίας ο εργαζόμενος θα αμείβεται με 40% προσαύξηση. Αλλά από εκεί αφαιρεί τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αφού δεν εφαρμόζεται γι’ αυτούς. Ποινικοποιεί ακόμα και την απεργία. Πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά έτσι, ώστε να μην περάσουν αυτοί οι απαράδεκτοι όροι»…
«Εργασιακός μεσαίωνας»
«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι χειρότερο κι απ’ αυτό που είχε παρουσιάσει αρχικά το υπουργείο της εργοδοσίας, καθώς περιλαμβάνει ακόμα πιο επιθετικές διατάξεις σε βάρος της εργατικής τάξης», τονίζει σε έγγραφη δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αιτία πολέμου! Αυτό είναι για τους εργαζόμενους το άθλιο αντεργατικό τερατούργημα που κατατέθηκε στη Βουλή και από χθες συζητιέται στις αρμόδιες Επιτροπές.
Με την κυβέρνηση να το προωθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, το κάλεσμα για απεργιακό ξεσηκωμό που απευθύνουν εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα πρέπει άμεσα να φτάσει παντού! Να πάρουν αποφάσεις απ’ όλα τα Σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», όπως αναφέρει μεταξύ των άλλων.
Η ΔΑΣ ΕΚΗ
Από την πλευρά της, η ΔΑΣ ΕΚΗ ανακοίνωσε χθες ότι «ήδη από τις 11/9 έχει ζητήσει να συνεδριάσει άμεσα η Διοίκηση του ΕΚΗ, η οποία γίνεται επιτακτική μετά τη χθεσινή κατάθεση του νομοσχεδίου- “εκτρώματος” που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και φέρνει 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, ποινικοποίηση της απεργίας και άλλα “καλούδια”.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι επιβεβλημένη η άμεση απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος με απεργία.
Αναμένουμε από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΗ να… εμφανιστεί και να σταθεί στο ύψος των αγωνιστικών περιστάσεων που απαιτούνται και να μην τροφοδοτήσει τη σιγή νεκροταφείου που θέλουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Εμείς είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων»
Ο νέος γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ηρακλείου του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΕΚΗ Τάσος Ξενάκης, είναι κατηγορηματικός: «Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους. Και οι εργαζόμενοι ξέρουν ποιοι είμαστε. Και δε θα σιωπήσουμε. Θα είμαστε πρωτοπόροι».
Για το εν λόγω νομοσχέδιο, ο Τάσος Ξενάκης τονίζει: «Έχει αντιλαϊκό πρόσωπο απέναντι στους εργαζόμενους. Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί την “ταφόπλακα” των εργαζομένων και έρχεται να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα. Εμείς εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για άλλη μια φορά. Και θα αντισταθούμε απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Δε μας εκφράζουν αυτές οι πολιτικές και θα ξεσηκωθούμε μαζικά. Οφείλουμε να χτυπήσουμε για άλλη μια φορά τον “κώδωνα” του κινδύνου, να πούμε “φτάνει πια. Δεν πάει άλλο”».
Πηγή: neakriti.gr