Ελάχιστος είναι ο αριθμός των προσλήψεων που ετοιμάζει να κάνει η κυβέρνηση, καθώς η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική συνέντευξή της δήλωσε πως θα πραγματοποιηθούν 3.700 διορισμοί τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όπως υποστήριξαν εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, οι πραγματικές και αληθινές ανάγκες της εκπαίδευσης είναι πολύ περισσότερες, με τους ίδιους να διαμηνύουν πως είναι επιτακτικότερο αίτημα να υπάρξουν περισσότεροι μόνιμοι διορισμοί. Είναι άξιο αναφοράς πως, πέραν των διορισμών, οι εκπρόσωποι υποστηρίζουν πως πρέπει να τεθούν επί τάπητος και άλλα προβλήματα, όπως είναι η ίδρυση οργανικών θέσεων στα ειδικά σχολεία και σε σχολεία ένταξης.
Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως σε μία συνέντευξη που έδωσε πριν λίγα εικοσιτετράωρα ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε νέους και μόνιμους διορισμούς με τον αριθμό να ανέρχεται στους 3.700 για το 2023. Μάλιστα, η ίδια έγραψε στο Twitter κάνοντας σαφές πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πάνω από 28.000 διορισμούς εκπαιδευτικών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2019 μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στην εκπαίδευση, στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Έχοντας από το 2019 διορίσει σχεδόν 25.000 εκπαιδευτικούς, προχωράμε φέτος σε ακόμα 3.700 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών στα σχολεία μας». Η κ. Κεραμέως ωστόσο δεν αποσαφήνισε πώς θα γίνει η κατανομή των διορισμών σε βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε ειδικότητες, ούτε αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της εν λόγω προκήρυξης.
Αντιδράσεις στην Κρήτη
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ζητούν περισσότερους διορισμούς, ενώ κρίνουν πως οι δηλώσεις της κ. Κεραμέως είναι καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, είπε: «Ο αριθμός των διορισμών είναι μικρός και είναι κατώτερος των περιστάσεων. Οι μόνιμες εκτελεστικές ανάγκες των εκπαιδευτικών είναι μεγαλύτερες και πραγματικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη στελέχωση εκπαιδευτικών θέσεων. Είναι ανάγκη να ιδρυθούν οργανικές θέσεις στα ειδικά σχολεία και στα σχολεία ένταξης και ειδικά σε νομούς όπως ο ν. Ηρακλείου, που αντιμετωπίζει διαχρονικά πρόβλημα. Όπως επίσης, βρισκόμαστε και σε φάση προεκλογικής περιόδου και είναι αναγκαίο, προτού κινηθούν οι εκλογικές διαδικασίες, να υπάρξει η ανάλογη διαβούλευση με τα εκπαιδευτικά συνδικάτα».
Περισσότερα τα κενά
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου και αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, Στέλιος Ορφανουδάκης, υπογράμμισε: «Όλοι οι διορισμοί που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έγιναν επί των οργανικών θέσεων και κενών που προέκυψαν. Ακόμη και να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα καλυφθούν και οι λειτουργικές ανάγκες ανά σχολική μονάδα. Οι λειτουργικές ανάγκες είναι περισσότερες από τις οργανικές ανάγκες. Για παράδειγμα, ο νομός Ρεθύμνου έχει πάνω από 1.200 εκπαιδευτικούς. Από αυτούς οι 750 είναι μόνιμα διορισμένοι, ενώ οι άλλοι 500 είναι αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για να λειτουργήσει ομαλά η εκπαιδευτική κοινότητα χρειάζονται άλλοι 100 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια. Ο αριθμός 3.700 είναι μικρός, ενώ τα λειτουργικά ζητήματα είναι μεγάλο πρόβλημα και αυτό που πρέπει να κάνει το υπουργείο Παιδείας είναι να προβεί στη σύσταση οργανικών θέσεων».
O πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σητείας “Ο Μύσων” και αιρετός ΠΥΣΠΕ Λασιθίου, Αλέξανδρος Αλεξάκης, σημείωσε: «Οι προσλήψεις που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση αφορούν οργανικές θέσεις και κενά. Το ζήτημα είναι πως γίνεται μια προσπάθεια να καλυφθούν τα οργανικά κενά, χωρίς ωστόσο να έχουν βγει οι οριστικοί πίνακες, με άμεση συνέπεια να υπάρχουν λειτουργικά ζητήματα. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Εμείς ως ΠΥΣΠΕ έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα να συσταθούν οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα».
Προεκλογικοί… διορισμοί
«Επικοινωνιακά παιχνίδια από την υπουργό»
«Ο αριθμός όπως ειπώθηκε από τα χείλη της κ. Κεραμέως είναι μικρός και χρησιμοποιείται καθαρά για προεκλογικούς σκοπούς. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η κ. Κεραμέως το χρησιμοποίησε για επικοινωνιακούς λόγους. Από εκεί και πέρα, ο αριθμός είναι πολύ μικρός, καθώς αφορά την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι καλό να αναλογιστούμε πόσες ειδικότητες υπάρχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και την ίδια στιγμή, χρειαζόμαστε 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ετησίως», σημείωσε από την πλευρά του ο μαθηματικός και διευθυντής του Γενικού Λυκείου Ασημίου, Παναγιώτης Σάπιος.
Είναι άξιο αναφοράς πως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα 27 Μαρτίου, η υποβολή αιτήσεων για αποσπάσεις από τις 06-04-2023 μέχρι 18-04-2023 και ώρα 15:00, αφορά την προθυμία των εκπαιδευτικών να μεταβούν σε άλλη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Πηγή:neakriti.gr