Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στους Νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, καλούνται να προχωρήσουν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους, αφού έχουν μείνει 4 μήνες έως τη λήξη της προθεσμίας. Η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου είναι αμετάβλητη, χωρίς να φαίνεται πως θα υπάρξει παράταση, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη, καθώς και από τα διοικητικά στελέχη του Κτηματολογίου.
Το καμπανάκι χτυπά για τους ιδιοκτήτες, που πρέπει να κινηθούν άμεσα, καθώς μετά τις 30 Νοεμβρίου 2024 απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες δικαστικές ενέργειες, ώστε να διεκδικήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα έναντι τρίτων ή του Ελληνικού Δημοσίου.
Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις
Πώς μπορώ να δηλώσω το ακίνητο μου;
Όσοι ακόμη θεωρούν πως η κτηματογράφηση είναι μια ατελείωτη γραφειοκρατική διαδικασία κάνουν λάθος, καθώς οι δυσκολίες και οι μεγάλες ουρές ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Σήμερα, οι ιδιοκτήτες έχουν την δυνατότητα να “εκμεταλλευτούν” σειρά ψηφιακών εργαλείων κτηματογράφησης που καθιστούν τη διαδικασία εύκολη, απλή και γρήγορη. Οι τρόποι δήλωσης του ακινήτου είναι τρεις:
*Μέσω της νέας εφαρμογής https://dilosi.ktimatologio.gr
*Μέσω του Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησης
*Σ’ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης
Πώς δηλώνω το ακίνητο μου μέσω του https://dilosi.ktimatologio.gr ;
Η διαδικασία ολοκληρώνεται εύκολα και γρήγορα μέσα σε 4 ψηφιακά βήματα, χωρίς γραφειοκρατική καθυστέρηση.
1. Ο χρήστης επισκέπτεται το νέο περιβάλλον της ιστοσελίδας https://dilosi.ktimatologio.gr, είτε απευθείας είτε μέσω ανακατεύθυνσης από τον Ψηφιακό Χάρτη και συνδέεται με τους κωδικούς του taxisnet. Στη συνέχεια, επιλέγει την επιλογή για δημιουργία νέας δήλωσης.
2. Στο επόμενο βήμα, ο χρήστης εισάγει τα προσωπικά του στοιχεία, δηλώνει αν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει πληρεξούσιο και αποδέχεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης την εγκυρότητα της δήλωσης του ακινήτου και των σχετικών πληροφοριών.
3. Μόλις ο χρήστης έχει συμπληρώσει τα στοιχεία του και εντοπίσει το οικόπεδο του στον χάρτη, θα πρέπει να συμπληρώσει τη φόρμα της αίτησής του και να ανεβάσει τα συνοδευτικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία του.
4. Ο χρήστης ολοκληρώνει την υποβολή της δήλωσης του ακινήτου του εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
Πως λειτουργεί ο Ψηφιακός Χάρτης; Πώς εντοπίζω και δηλώνω το ακίνητο μου μέσω του maps.ktimatologio.gr,
Στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης» maps.ktimatologio.gr, οι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητο που επιθυμούν να δηλώσουν, όπως έχει αποτυπωθεί στα προκαταρκτικά υπόβαθρα του αναδόχου κτηματογράφησης.
Πώς λειτουργεί;
Αφού συνδεθεί ο ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα maps.ktimatologio.gr, μπορεί να πλοηγηθεί στους Χάρτες σε 3DView στο Google Earth, όπως θα έκανε σε οποιονδήποτε άλλο χάρτη, όπως για παράδειγμα στο Google Maps.
Αφού βρει το γεωτεμάχιο που τον ενδιαφέρει, κάνοντας την αναζήτηση μέσω του ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου), της διεύθυνσης, της ονομασίας του ΟΤΑ, της τοποθεσίας της περιοχής ή των συντεταγμένων, μπορεί να δει και σχετικές πληροφορίες όπως η περίμετρος και τα τετραγωνικά μέτρα, όπως έχουν καταγραφεί από το Κτηματολόγιο, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να προβεί σχετικά με το ακίνητο του π.χ. να υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας.
Πώς δηλώνω το ακίνητο μου;
Εάν συμφωνεί με τις πληροφορίες, μπορεί να προχωρήσει στη δήλωση της ιδιοκτησίας του χωρίς την ανάγκη για τοπογραφικό διάγραμμα από μηχανικό, αποφεύγοντας οικονομικές επιβαρύνσεις.
Το επόμενο βήμα είναι να κάνει κλικ στον σύνδεσμο της δήλωσης και να πραγματοποιήσει τη διαδικασία υποβάλλοντας το συμβόλαιο του, πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα με κάρτα. Σημαντικό είναι ότι για φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από δύο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές του ίδιου Δήμου, δεν υπάρχει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Αν δεν συμφωνώ με την αναγραφόμενη αποτύπωση του ακινήτου μου, τι πρέπει να κάνω;
Αν τα όρια που έχουν καταγραφεί στο maps.ktimatologio.gr δεν ανταποκρίνονται στα όρια του ακινήτου σας, τότε θα πρέπει να μεταβείτε στην λειτουργία σχεδιασμού πολυγώνου, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το προσωπικό του κτηματολογικό απόσπασμα, οριοθετώντας το γεωτεμάχιο του.
Πώς δηλώνω το ακίνητό μου σ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης;
Προφανώς και υπάρχει πρόβλεψη για διά ζώσης δήλωση ακινήτου μέσω επίσκεψης σε ένα Γραφείο Κτηματογράφησης, όπου το έμπειρο προσωπικό μπορεί να δώσει αναλυτικές οδηγίες και να κατευθύνει τους πολίτες τόσο για τον τρόπο εντοπισμού του ακίνητου όσο και για εξειδικευμένες περιπτώσεις δικαιώματος κτήσης όπως είναι η χρησικτησία και η κληρονομιά.
Στην περίπτωση που δεν έχω τίτλο κτήσης (συμβόλαιο), τι πρέπει να κάνω;
Είναι αρκετές οι φορές που σε αγροτικές περιοχές πολλοί ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν συμβόλαια που να μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους.
Περίπτωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία:
Κατά την υποβολή της δήλωσής του, ο πολίτης πρέπει να καταθέσει μαζί και δύο έγγραφα. Το ένα από αυτά είναι το έντυπο Ε9 οποιασδήποτε χρονολογίας, όπου αναγράφεται η δηλούσα ιδιοκτησία και είναι υποχρεωτικό. Το δεύτερο έγγραφο μπορεί να είναι ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ότι η ιδιοκτησία που δηλώνεται με χρησικτησία από τον ενδιαφερόμενο, κατέχεται και εκμεταλλεύεται από αυτόν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 20 ετών. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι οποιοδήποτε έγγραφο που αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή, όπως προσύμφωνο ή υποθήκη.
Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που δεν έχω κάνει ακόμη αποδοχή κληρονομιάς ή δεν έχω κληρονομητήριο;
Σε περίπτωση εξ’ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
- Ληξιαρχική πράξη θανάτου
- Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
- Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
- Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
- Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος
Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
- Ληξιαρχική πράξη θανάτου
- Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη
- Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
- Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
- Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος
Πως μπορώ να δω αν με επηρεάζουν οι δασικοί χάρτες;
Για να δείτε αν και πώς σας επηρεάζουν οι δασικοί χάρτες μέσω του Ψηφιακού Χάρτη, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
1. Ενεργοποιήστε το εικονίδιο “Επίπεδα”: Συνήθως βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη και μπορεί να εμφανίζεται ως εικονίδιο που μοιάζει με στρώματα ή λίστα.
2. Επιλέξτε “Δασικοί Χάρτες” αν επιθυμείτε να δείτε τον αναρτημένο ή κυρωμένο δασικό χάρτη ή “Natura” αν θέλετε να δείτε τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura.