Να κρατηθεί ζωντανή η αγροτική παραγωγική βάση και να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.
ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε τον Υπουργό και για τις αποζημιώσεις στα θερμοκήπια και στην ελαιοκαλλιέργεια από τις καταστροφές των προηγούμενων μηνών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Κεγκέρογλου:
«Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β.Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα:
«Να κρατηθεί ζωντανή η αγροτική παραγωγική βάση και να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας».
Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει την υπεύθυνη, δημιουργική και χρήσιμη, στην κοινωνία και τη χώρα, στάση του με:
-στήριξη των μέτρων που εισηγούνται οι επιστήμονες και προτάσεις για αυτά που υπολείπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ορισμένες από τις οποίες υιοθετούνται έστω με καθυστέρηση και
-επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων για μέτρα και δράσεις στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας που επιβαρύνονται όλο και περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται.
Η κοινωνία πρέπει να κρατηθεί όρθια και αυτό προϋποθέτει ζωντανή οικονομία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας.
Την προηγούμενη εβδομάδα τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο FAO επεσήμαναν ότι η πανδημία άρχισε ήδη να επηρεάζει την επάρκεια παραγωγής και διανομής τροφίμων, επισημαίνοντας ότι μια διατροφική κρίση είναι πιθανή εάν δεν ληφθούν μέτρα και η οποία θα πλήξει όλο τον πληθυσμό και βαρύτερα τους οικονομικά αδύναμους.
Ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας και η ικανότητα παραγωγής τροφίμων πλήττεται καίρια αυτή τη στιγμή, αφού είναι προσανατολισμένος:
α) στον τουρισμό που έχει μηδενιστεί,
β) στις εξαγωγές, που διεξάγονται μετ’εμποδίων και δεν φτάνουν ούτε το 30% αυτών πριν τη κρίση και
γ) στην εσωτερική αγορά, η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων και επιπλέον βιώνει τις στρεβλώσεις που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα που αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή, όταν, την ίδια ώρα οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές.
Για να κρατήσουμε ζωντανή την αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια χρειάζεται άμεσα ειδικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός με αποτελεσματικά μέτρα στήριξης.
O σχεδιασμός αυτός για τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διατήρησης της παραγωγικής ικανότητας, η οποία προϋποθέτει επάρκεια εφοδίων (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, αρδευστικό νερό κλπ) και επίλυση των θεμάτων εργατών γής.
Τα μέχρι τώρα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομία, εξαιρούν εντελώς τον πρωτογενή τομέα και τα 150 εκ Ευρώ που έχουν ανακοινωθεί ως αριθμός, είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η παραγωγική διαδικασία τροφίμων έχει μια μεγάλη διαφορά από τη βιομηχανία και την εμπορία.
Δεν σταματά και δεν ξεκινά με το κλείσιμο και το άνοιγμα ενός διακόπτη.
Η αγροτική παραγωγή ακολουθεί χρονικούς βιολογικούς ρυθμούς και περισχοινισμούς. Υπάρχει ο καλλιεργητικός και παραγωγικός κύκλος. Εάν δεν λάβουμε σήμερα μέτρα και να θέλουμε αύριο δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε την ζημιά.
Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το αναγκαίο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπομνήματα των εκπροσώπων παραγωγών και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν:
1)Εγγυήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ύψους 1 δις Ευρώ για την ρευστότητα των παραγωγών, των συνεταιριστικών οργανώσεων, των ομάδων παραγωγών, της παραγωγής, της μεταποίησης και διακίνησης προϊόντων.
2)Προκαταβολή στους παραγωγούς, τον Μάϊο, τουλάχιστον του 50% της επιδότησης (ενιαίας ενίσχυσης) ύψους περίπου 850 εκ. Ευρώ, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τόκους που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και διαδικασία για την οποία, δεν χρειάζεται έγκριση της Ε.Ε
3)Διασφάλιση του αναγκαίου εργατικού δυναμικού και:
α)παράταση της ισχύος των αδειών εργατών γης που έχουν ήδη μετακληθεί από τρίτες χώρες,
β)νομοθετική ρύθμιση και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ μισθωτών που είναι άνεργοι ώστε να μπορούν να εργαστούν με εργόσημο στον πρωτογενή τομέα
4)Αξιοποίηση των μέτρων παρέμβασης, αποθεματοποίησης και κανονισμός deminimis της Ε.Ε για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και διαχείριση της τρέχουσας παραγωγής που δεν βρίσκει διέξοδο στην αγορά, ώστε να μην καταστραφεί και να αμειφθούν οι παραγωγοί.
Έτσι η δωρεάν διανομή τροφίμων, σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα και παράλληλα να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι του ΤΕΒΑ.
5)Άμεση καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων, εξισωτικής αποζημίωσης κλπ αλλά και αποζημιώσεων για καταστροφές που εκκρεμούν (ελαιοκαλλιέργεια , θερμοκήπια κλπ )
6)Προστασία καταναλωτή και παραγωγού, με άρση των μέτρων στρέβλωσης της αγοράς ώστε τα παραγωγικά προϊόντα να φτάνουν απρόσκοπτα και χωρίς περιορισμούς στις καταναλωτικές αγορές.
7)Να σταματήσει το ενδοκυβερνητικό παιχνίδι με τους ΚΑΔ του αγροτικού τομέα που έχουν γίνει μπαλάκι από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Οικονομικών και το Αγροτικής Ανάπτυξης. Να θεωρηθούν όλοι ως πληττόμενοι και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα με κριτήρια ανά κλάδο και ανά παραγωγό, γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, μελισσοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια, παραγωγοί ευαίσθητων προϊόντων, αρωματικών φυτών κλπ.
Τέλος ο Βουλευτής κατέθεσε δημοσιευμένα έγγραφα και επιστολές οργανώσεων όπως της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, των Ενώσεων Νάξου και Ηρακλείου, του ΑΣΟΠ Δράμας και τις Κυβερνητικές αποφάσεις που εξαιρούν τον αγροτικό τομέα από τα μέτρα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην απάντηση του εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να δοθεί προκαταβολή πριν τις 15 Οκτώβρη, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η πρόταση μας προβλέπει την καταβολή της προκαταβολής μέσω ταμειακής διευκόλυνσης που είναι θέμα της Κυβέρνησης, χωρίς περιορισμούς από την Ε.Ε.. Δεν συγκεκριμενοποίησε την αξιοποίηση των 150 Εκ.Ευρώ ενώ αναφέρθηκε γενικά στην αξιοποίηση των μέτρων αποθεματοποίησης παρεμβάσεις κανονισμών Ε.Ε.
Ανακοίνωσε την πρόσβαση στις λαϊκές αγορές όσων διαμένουν στις Περιφέρειες αυτές, ανεξάρτητα από το που παράγουν τα προϊόντα και την υπογραφή των αποζημιώσεων από τον κανονισμό deminimis για τις καταστροφές στα θερμοκήπια αλλά δεν είπε κουβέντα για τις αποζημιώσεις της ελαιοκαλλιέργειας».