ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση – σταθμός για τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Απόφαση – σταθμό, που θα οδηγήσει σε ανατροπές στη λειτουργία διαμερισμάτων σε χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στη διαδικασία των μισθωτικών διαφορών. Κρίνει ότι διαμερίσματα που από γραφεία μετατράπηκαν σε κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών της οικοδομής και η χρήση τους διαταράσσει τη λειτουργία των υπολοίπων χώρων, δεν πρέπει να λειτουργούν ως τέτοια.

Μάλιστα με την ίδια απόφαση που υπογράφει η πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Καπετανοπούλου και δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου, καλούνται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων συγκεκριμένης οικοδομής που προχώρησαν σε μετατροπές να άρουν όλες τις κατασκευές και να επαναφέρουν την κατάσταση της οικοδομής μετά τις πολεοδομικές ή άλλες επεμβάσεις. Η υπόθεση εξετάστηκε από το δικαστήριο μετά την προσφυγή συγκεκριμένων ιδιοκτητών της ίδιας οικοδομής, που έθιξαν μία σειρά ζητημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν από την αλλαγή χρήσης των χώρων.

«Με την άνευ προηγούμενης συναίνεσης των λοιπών συνιδιοκτητών αλλαγή χρήσης των ακινήτων σε διαμερίσματα, στα οποία διαμένουν με συμβάσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης τρίτα πρόσωπα άγνωστα στους λοιπούς συνιδιοκτήτες της οικοδομής, έχει διαταραχθεί η ηρεμία και η ησυχία των τελευταίων, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία των δικηγορικών τους γραφείων από την πρόκληση θορύβων και ήχων που προέρχονται από τους χρήστες των υπερκείμενων της ιδιοκτησίας τους ακινήτων των εναγομένων, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται οι ενάγοντες κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, το οποίο απαιτεί πνευματική και ψυχική ηρεμία». Το σκεπτικό αυτό της δικαστικής απόφασης με αριθμό 2513/2022 θεωρείται από τους νομικούς ότι είναι κομβικό για όλες τις υποθέσεις αλλαγών χρήσης ακινήτων που μετατρέπονται σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Και αυτό καθώς βασικός ισχυρισμός ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται να αντιμετωπίζουν μία διαφορετική κατάσταση στις οικοδομές όπου έχουν ιδιοκτησίες, μπορεί να είναι η απουσία συναίνεσης από τη μία όπως όμως και η διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας των υπολοίπων χώρων. Ειδικά εάν πρόκειται για οικοδομές γραφείων το επιχείρημα αυτό ενισχύεται έτι περισσότερο.

Ένας όροφος ολόκληρος 

Στην προκειμένη περίπτωση ένας όροφος μίας πενταώροφης οικοδομής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούσαν αμιγώς γραφεία, μετατράπηκε σε κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, όπως και την αγωγή των ιδιοκτητών. Για τη μετατροπή αυτή, οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε διάφορες πολεοδομικές επεμβάσεις, όπως εγκατάσταση σωληνώσεων, αλλαγές σε μπάνια WC και κουζίνες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοικιών. Αναφέρεται μάλιστα ότι προχώρησαν μέχρι και σε κατάργηση του κεντρικού δικτύου θέρμανσης, το οποίο μεν δεν χρησιμοποιούταν, όμως δεν είχε αποφασιστεί να καταργηθεί. Οι ιδιοκτήτες των νέων κατοικιών επικαλέστηκαν ότι είχαν τη συναίνεση των άλλων ιδιοκτητών προφορικά και προσκόμισαν έγγραφο που σχετίζεται με τις πολεοδομικές παρεμβάσεις τους. Ωστόσο αυτό δεν θεωρήθηκε αρκετό από το δικαστήριο για να δεχτεί τις αλλαγές που έγιναν. Είναι χαρακτηριστικό πως το δικαστήριο δέχεται από τη μία ότι ο κανονισμός της οικοδομής δεν αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται η συγκεκριμένη μετατροπή των γραφείων σε κατοικίες, επομένως επιτρέπεται η ελεύθερη μετατροπή από τον ιδιοκτήτη, από την άλλη όμως θεωρεί ότι είναι ισχυρή η άποψη των υπολοίπων ιδιοκτητών σχετικά με τις συγκεκριμένες αλλαγές.

Μάλιστα το Μονομελές Πρωτοδικείο δέχτηκε το αίτημα των εναγόντων να αποκατασταθούν όλες οι επεμβάσεις που έγιναν λόγω αυτών των μετατροπών, μεταξύ των οποίων η διάνοιξη οπών στις πλάκες των ορόφων για την εγκατάσταση αποχετευτικών αγωγών και τη λειτουργία νέων χώρων.

Πηγή: Εφημερίδα «Karfitsa»

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ