ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαρδιωτική η έκθεση του ΟΟΣΑ: Ο πληθωρισμός «έφαγε» τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού

Μειώθηκε κατά 7,4% ο μέσος πραγματικός μισθός το 2022 στην Ελλάδα εξαιτίας του πληθωρισμού, που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος στο 9,7%, πράγμα που σημαίνει πως έρχεται ως αντιστάθμισμα η αύξηση που έδωσε η κυβέρνηση στον κατώτερο μισθό, που άγγιξε σχεδόν το 7%. Όπως επισημαίνουν πρόεδροι των εργατικών κέντρων της Κρήτης, η μείωση του μέσου πραγματικού μισθού μπορεί να αναπληρωθεί μόνο μέσα από μια εργασιακή νομοθεσία που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, κάνουν σαφές πως η μείωση αυτή ουσιαστικά λειτουργεί αρνητικά στο εισόδημα των μισθωτών που εδώ και μια δεκαετία “πληρώνουν” το μάρμαρο.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού στο 9,7%, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Η εικόνα αυτή ουσιαστικά αλλάζει την εικόνα που έδωσε πριν μερικούς μήνες στα Μέσα Ενημέρωσης η κυβέρνηση, που σήμανε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πολύ απλά πως η αύξηση που νομοθέτησε η κυβέρνηση δεν είχε αντίκτυπο, αφού ο πληθωρισμός “ροκάνισε” το 2022 και συνεχίζει να “ροκανίζει” το 2023 τον μηνιαίο μισθό των μισθωτών εργαζομένων.

Ζητούν επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων

Το neakriti.gr επικοινώνησε με προέδρους εργατικών κέντρων της Κρήτης, οι οποίοι υποστήριξαν την επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε να υπάρξει αυτός ο εργασιακός απεγκλωβισμός. «Πρέπει να απελευθερωθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να διαπραγματεύονται τον μισθό που λαμβάνουν. Η μείωση είναι ισχυρή και το βλέπουν οι εργαζόμενοι στο μηνιαίο τους εισόδημα. Θα πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως είναι η ΓΣΕΕ, να καθορίζουν το ύψος των μισθών των εργαζομένων και να έρχονται σε επικοινωνία με τους εργοδότες, ώστε να καθορίζεται ο μισθός. Η Πολιτεία πρέπει να απεμπλακεί», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης, επισήμανε: «Ο κατώτερος μισθός καλύπτει ένα μέρος των εργαζομένων. Από τους 2,5 εκατ. εργαζόμενους μόνο το 1/5 είναι οι εργαζόμενοι που παίρνουν τον κατώτερο μισθό. Το ζήτημα είναι να επιστρέψουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Παλαιότερα, το 70-80% των εργαζομένων καλύπτονταν από κλαδικές συμβάσεις. Πλέον δεν υπάρχει, με άμεση συνέπεια να αποδομείται συνεχώς το εισόδημα των εργαζομένων. Αυτή είναι η κατάσταση. Πρέπει να απελευθερωθούν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίες και κυρίως να αλλάξει ο νόμος, που δεν επιτρέπει αυτόβουλα οι εργαζόμενοι να έρχονται σε συνεννόηση με τους εργοδότες για αύξηση μισθών. Επιπλέον, η έρευνα του ΟΟΣΑ είναι ένα σημάδι ακόμα πως η πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν πάρει αύξηση».

Με τρόπο αιχμηρό μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος σημείωσε πως οι αναγγελίες περί αύξησης μισθών είναι κοροϊδίες, ενώ διαφαίνεται πως η πληθωριστική κρίση “χτυπάει” τα χαμηλά στρώματα.

«Είναι μια κοροϊδία οι αναγγελίες του πρωθυπουργού περί αύξησης μισθών, όταν ο πληθωρισμός “ροκανίζει” το εισόδημα. Η πραγματικότητα είναι σκληρότερη. Η ακρίβεια είναι μεγαλύτερη. Ο πληθωρισμός “χτυπάει” τα χαμηλά εισοδήματα και όχι τα μεγάλα. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ακρίβεια είναι εμφανής στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Επίσης, το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας είναι το 3ο από το τέλος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας μάς δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα. Πρέπει να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των χαμηλών κοινωνικών, οικονομικών στρωμάτων», είπε ο κ. Βοργιάς.

Οριακή μείωση στη φορολογική επιβάρυνση

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάλι με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα – δηλαδή το ποσό του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, αφού αφαιρεθούν τα επιδόματα, ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας – μειώθηκε οριακά κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθηκε στο 37,1%.

Η οριακή υποχώρηση της επιβάρυνσης (tax wedge) προέκυψε κυρίως από τη μείωση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, η οποία μείωσε συνολικά την επιβάρυνση κατά 0,21 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή υπερκάλυψε την αύξηση της επιβάρυνσης από τη φορολογία εισοδήματος κατά 0,18 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων.

Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, ο μέσος συντελεστής για την παραπάνω κατηγορία νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητος στο 34,6%.

Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε οριακά κατά 0,03 ποσοστιαίες μονάδες στο 33,7%, ενώ στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,05 ποσοστιαίες μονάδες στο 25,6%.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ