Στο πλαίσιο της περιόδου ωοτοκίας και την εκκόλαψη των νεοσσών χελωνών ο «Αρχέλων», δίνει οδηγίες για την προστασία τους σε συγκεκριμένους τομείς ωοτοκίας όπως στο Ρέθυμνο, τα Χανιά, στην Μεσσαρά, τον κόλπο της Κυπαρισσιά και τον Λακωνικό.
Όπως αναφέρεται θα χρειαστεί η τοπική κοινωνία να δώσει προσοχή διότι σε αυτά τα σημεία, υπάρχουν τοπικές επιχειρήσεις και / ή δημόσια φώτα ακριβώς δίπλα στην παραλία.
Εάν τα φώτα χαμηλώσουν, καλυφθούν ή σβήσουν τελείως μετά τις 11 το βράδυ, χιλιάδες νεοσσοί θα χάσουν τον δρόμο τους και θα καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Μέσα Ιουλίου του καλοκαιριού του COVID19 και οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ παρατηρούν τη συνηθισμένη κορύφωση στον αριθμό των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών σε όλες τις περιοχές που παρακολουθούνται.
Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στα προγράμματα, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Συμμετέχουν πολύ λιγότεροι εθελοντές και όλοι τους παίρνουν προφυλάξεις κατά του COVID-19 προσεκτικά.
Παρόλο που τα περισσότερα διεθνή εθελοντικά προγράμματα διατήρησης ακυρώθηκαν αυτό το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποφάσισε να συνεχίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αυτή η παρατεταμένη περίοδος με αβεβαιότητα και περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια και η ανάγκη εξάλειψης των κινδύνων από μολύνσεις του COVID-19 στα προγράμματά μας, οδήγησε στη διαμόρφωση ενός ανώτατου ορίου στον αριθμό των εθελοντών που συμμετέχουν κάθε εβδομάδα.
Ήδη έχουν καλυφθεί οι περισσότερες θέσεις εθελοντών. Δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις εθελοντών που έχουν ξαναέρθει στα προγράμματά μας και όσων επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερο από 4 εβδομάδες.
Ο αριθμός των εθελοντών που επιβεβαιώθηκε τελικά για τη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία και το Κέντρο Διάσωσης, είναι λιγότερος από το μισό των προηγούμενων ετών. Τα προγράμματα του Ρεθύμνου και του Λακωνικού υλοποιούνται από προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ και μέχρι 5 εθελοντές που θα μείνουν μέχρι το τέλος της περιόδου ωοτοκίας.
Οι παραλίες ωοτοκίας των Χανίων, της Μεσσαράς στην Κρήτη και της Κορώνης στη νότια Πελοπόννησο παρακολουθούνται μέχρι στιγμής από τοπικούς εθελοντές. Τα προγράμματα του Αμβρακικού και της Δυτικής Ελλάδας θα υλοποιηθούν από το προσωπικό σε άλλες ημερομηνίες.
Καθώς η περίοδος ωοτοκίας προχωράει θα εκκολαφθούν σύντομα οι νεοσσοί, φέρνοντας ένα χαμόγελο σε όλους μας. Οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ θα είναι εκεί ερευνώντας τις παραλίες για να καταγράψουν την εκκόλαψη των φωλιών, μόνο που φέτος οι εκπαιδευμένοι εθελοντές δεν θα έχουν χρόνο να σκιάσουν φωλιές πριν εκκολαφθούν.
Σε συγκεκριμένους τομείς ωοτοκίας στον κόλπο της Κυπαρισσίας, στο Λακωνικό, στην Κορώνη, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στη Μεσσαρά θα χρειαστεί η τοπική κοινωνία να δώσει προσοχή.
Σε αυτά τα σημεία, υπάρχουν τοπικές επιχειρήσεις και / ή δημόσια φώτα ακριβώς δίπλα στην παραλία. Εάν τα φώτα χαμηλώσουν, καλυφθούν ή σβήσουν τελείως μετά τις 11 το βράδυ, χιλιάδες νεοσσοί θα χάσουν τον δρόμο τους και θα καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα. Σχετική υπενθύμιση από τον ΑΡΧΕΛΩΝ θα φθάσει σύντομα στις τοπικές αρχές.
Θυμίζουμε ότι υπάρχουν νομικές διατάξεις που υπαγορεύουν τη μείωση της φωτορρύπανσης στις παραλίες ωοτοκίας. Οι τοπικές αρχές και οι επιχειρήσεις τις γνωρίζουν. Όμως, άραγε αυτές οι καφετέριες, ξενώνες, τα ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια κοντά στις παραλίες θα καλύψουν τα φώτα τους τις επόμενες εβδομάδες;
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ειδήσεις, σύντομα».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr