ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Άρχισαν να κλέβουν τις ελιές: Οι «χρυσές» τιμές του προϊόντος άνοιξαν πρώιμα την όρεξη των «ποντικών» στην Κρήτη

Μπορεί να φτάνουμε σιγά-σιγά στην έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου – αφού αυτή αναμένεται ότι θα είναι πιο πρώιμη από πέρυσι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της τρέχουσας χρονιάς – αλλά η τιμή παραγωγού του περυσινού (πλέον) ελαιολάδου δεν υποχωρεί και μάλιστα δείχνει να παγιώνεται στον μέσο όρο των 8 ευρώ το κιλό, που σημαίνει ότι πωλούνται λάδια στην Κρήτη γύρω στην τιμή αυτή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τώρα εμφανίζονται κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου ακόμα και στη βρώσιμη ελιά στην περιοχή της Μεσαράς, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ήδη υπάρχουν μηνύματα για αυξημένη προσοχή φέτος, τόσο στους ελαιοπαραγωγούς όσο και στους ελαιουργούς, αφού λόγω των τιμών φαίνεται πως οι “ποντικοί” θα οργιάσουν!

Πολλές εμπορικές πράξεις με τιμές άνω των 8 ευρώ έχουν γίνει στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα. Όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, «ισχύει ότι ο μέσος όρος των τιμών φτάνει στα 8 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Για τα 9 ευρώ που ακούστηκε ήταν μία περίπτωση μεμονωμένη στην υπόλοιπη Ελλάδα, όχι στο νησί μας. Αξίζει να σας πω ακόμη ότι, σε πολλά λάδια που βγάλαμε πέρυσι, η ποιότητά τους τώρα τον Σεπτέμβριο είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα λάδια που πουλήσαμε πιο νωρίς. Έχουν ανεβασμένα Κ. Παρ’ όλα αυτά, επειδή δεν υπάρχουν ποσότητες, έχουν και αυτά υψηλές τιμές, ενώ σε άλλα χρόνια δυσκολευόμασταν να τα πουλήσουμε», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών.

Η νέα παραγωγή μειωμένη αλλά “χρυσή”

Αναφορικά με τη νέα παραγωγή ελαιολάδου, ο πρόεδρος των ελαιουργών μάς είπε ότι «αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Αλλά επειδή η τιμή θα είναι υψηλή, πιστεύω ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν ένα καλό εισόδημα»…

Πάντως, ήδη, όπως λέει, υπάρχει μεγάλη στροφή των καταναλωτών στα σπορέλαια. «Όταν στο ράφι το σπορέλαιο έχει 1 ευρώ το λίτρο και έχει 10 ευρώ το ελαιόλαδο, δεν είναι λογικό ότι ο καταναλωτής που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, θα επιλέξει το σπορέλαιο;».

Ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης θεωρεί ότι οι σημερινές τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο ανεβάζουν πολύ στο ράφι τις τιμές του τελικού προϊόντος και έτσι δημιουργείται μία κατάσταση που στο άμεσο μέλλον θα μας γυρίσει… μπούμερανγκ.

«Οι σημερινές τιμές μάς φαίνονται σαν παραμύθι. Δεν είναι οι πραγματικές τιμές. Έχουν να κάνουν με τη μεγάλη έλλειψη λαδιού στον κόσμο. Κάποια στιγμή, αν βγουν πολλά λάδια, θα έχουμε πρόβλημα», σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως λέει, εξάλλου, μία τιμή στα 6 ευρώ το λίτρο στο ράφι θα ήταν η τιμή εκείνη που θα μπορούσε να την αντέξει ο καταναλωτής. Από ’κει και πάνω η κατάσταση ξεφεύγει…

Στο μεταξύ, στο ερώτημά μας αν ένας παραγωγός μπορεί να προσκομίσει στο ελαιοτριβείο δύο ή τρία τσουβάλια που κατάφερε να μαζέψει από ένα ολόκληρο λιόφυτο, ο πρόεδρος των ελαιουργών μάς είπε ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει τρόπος να μετρηθεί η ελαιοπεριεκτικότητα και να του δοθεί η αντίστοιχη ποσότητα ελαιολάδου. Άλλωστε, είναι λογικό ότι πολλοί παραγωγοί θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να μην αγοράσουν το πανάκριβο πλέον ελαιόλαδο για το σπίτι τους…

Η επιστροφή του δάκου

Στο ερώτημά μας αν έχει παρατηρηθεί “επιστροφή του δάκου”, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης λέει στο neakriti.gr: «Σε κάποιες περιοχές φαίνεται κάποια δακοπροσβολή, αλλά ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, αφού το λάδι θα παραμείνει ακριβό, υπάρχει οργάνωση και πιστεύω ότι δε θα έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε. Θα πρέπει να γίνει η δακοκτονία σωστά. Μα και τώρα η δακοκτονία στην Κρήτη συνεχίζεται. Όπου χρειάζεται, γίνονται ψεκασμοί. Και η αλήθεια είναι ότι, ειδικά από τώρα κι έπειτα, θέλει προσοχή».

Μεταξύ άλλων, γράφει η “Καθημερινή της Κυριακής” για τον δάκο:

«Αυτό που γνωρίζουμε ήδη από τώρα είναι ότι σε αρκετές περιοχές θα υπάρχει ακαρπία και κατά συνέπεια μικρή παραγωγή. Άρα, η όποια ποσότητα του ελαιόκαρπου πάνω στα δέντρα θα πρέπει να προστατευτεί από τον δάκο και άλλους εχθρούς, με δεδομένο ότι θα είναι μία χρονιά με πολύ υψηλές τιμές παραγωγού.

Η άλλη παράμετρος, που επισημαίνουν οι γεωπόνοι, είναι ότι η μικρότερη ποσότητα ελαιοκάρπου, σε μία μεγάλη δακοπροσβολή, οδηγεί σε μόλυνση ακόμα και του 100% των δέντρων. Δηλαδή υποβάθμιση του συνόλου της παραγωγής ελαιολάδου. Αυτό δείχνει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δώσουν φέτος οι παραγωγοί στην παρακολούθηση και πρόληψη. Εν συνεχεία, εφόσον υπάρχουν σημάδια υψηλής παρουσίας δακοπληθυσμών, είναι σημαντικό να προχωρήσουν σε αποτελεσματική δακοκτονία και να μη βασιστούν μόνο στο κρατικό πρόγραμμα.

Σίγουρα, μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου οι πληθυσμοί του δάκου στους ελαιώνες ήταν στο ελάχιστο. Κι αυτό, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνας) που επικράτησαν φέτος και της ανομβρίας κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου.

Να τονίσουμε εδώ ότι κάτω από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών δεν ψεκάζουμε, γιατί από τη μια η ζέστη αντιμετωπίζει τον δάκο καθώς δεν πετάει, αλλά και “σκοτώνει” το σκουλήκι (προνύμφη) πάνω στον καρπό και από την άλλη το φάρμακο “ξεραίνεται” πάνω στο δέντρο, δεν είναι αποδοτικό, κάτι που το ξέρουν οι πιο έμπειροι αγρότες. Οπότε σημαίνει ότι ο ψεκασμός είναι “δώρον άδωρον”.

Οι γεωπόνοι λένε χαρακτηριστικά ότι το φετινό καλοκαίρι “ο δάκος ήταν πληγωμένος, αλλά όχι τελειωμένος”. Και συμβουλεύουν τους ελαιοπαραγωγούς να μην εφησυχάζουν και να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενόψει της αλλαγής του καιρού το φθινόπωρο. Εξάλλου, μεγάλο ποσοστό δακοπληθυσμών επιβιώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στους πιο ορεινούς ελαιώνες.

Μόλις αρχίσουν οι πρώτες βροχές, μαζί με την υγρασία και την πτώση της θερμοκρασίας, θα φανεί η τάση για έξαρση ή όχι της αναπαραγωγής του εντόμου. Κι αυτό, φυσικά, ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

Ο δάκος, για να κάνει τον κύκλο του, χρειάζεται περίπου έναν μήνα. Δε θα πρέπει μετά τις πρώτες βροχές να αφήσουμε την πρώτη γενιά να κάνει τον κύκλο της. Ειδάλλως θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα τον Οκτώβριο.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από τώρα τις συχνές επισκέψεις στο κτήμα μας κι ακολουθούμε τις συμβουλές των γεωπόνων και ό,τι αναγράφεται στην ετικέτα των συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

Άρπαξαν 13 κλούβες βρώσιμων ελιών

Στο μεταξύ, ήδη φαίνεται πως “πιάνουν δουλειά” οι… “ποντικοί” των ελαιοφύτων…

Καταγγελία παραγωγού από τους Βώρους κάνει λόγο για κλοπή 13 κλουβών βρώσιμων ελιών από το λιόφυτο. Μπήκαν δηλαδή στο λιόφυτο και μάζεψαν με το χέρι τις βρώσιμες ελιές… Η πράξη αυτή, προφανώς, δείχνει τι θα γίνει φέτος, τόσο με το λάδι όσο με τις βρώσιμες ελιές.

«Θα πρέπει να φτιάξουμε ομάδες περιφρούρησης τόσο για τα λιόφυτα όσο και για τα ελαιουργεία», λέει στην εφημερίδα μας ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Ανάλογα περιστατικά σημειώνονται τις τελευταίες μέρες και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπου η τιμή της βρώσιμης ελιάς ξεπέρασε τα 2 ευρώ το κιλό.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ