Σε… έλλειψη είναι το επάγγελμα του βοσκού – κτηνοτρόφου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του κλάδου, αλλά και για τις τιμές του κρέατος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι χώρες αναζητούν κρέας, κυρίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, δηλαδή πριν το Πάσχα, αλλά και την περίοδο των Χριστουγέννων και οι εξαγωγές παίρνουν και δίνουν.
Μάλιστα, οι τιμές χονδρικής για τις εξαγωγές είναι τόσο δελεαστικές που ελάχιστοι παραγωγοί έχουν την… πολυτέλεια – σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς – να μην ενδώσουν.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, Λευτέρη Τριανταφυλλάκη, το 60% της τοπικής παραγωγής αμνοεριφίων έχουν προορισμό την αγορά της Ιταλίας, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας, ενώ και χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ζητούν εναγωνίως ζώα.
Σε ό,τι αφορά δε στην τιμή, μπορεί να φτάσει στην Ιταλία, έως και τα… 12 ευρώ το κιλό, την ώρα που σε τοπικό επίπεδο, οι κτηνοτρόφοι πουλάνε μόλις στα 7,5 ευρώ, και με το ζόρι…
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου, Λευτέρης Ντουράκης, σημείωσε από την πλευρά του, ότι επάρκεια υπάρχει και θα υπάρξει ενόψει των εορτών του Πάσχα, όμως, όντως χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, μεταξύ άλλων, πιέζουν ασφυκτικά τον Έλληνα παραγωγό. “Βοσκοί πλέον δεν υπάρχουν. Όχι εδώ μόνον, αλλά σε πολλές χώρες… Δεν είναι εύκολο επάγγελμα”, σημείωσε με νόημα.
Και βέβαια, ενόψει του Πάσχα, οι συζητήσεις εντείνονται για την επάρκεια κρέατος, αλλά και για τις τιμές στις οποίες θα πουληθεί φέτος το αρνάκι.
“Είναι σημαντικό ότι, φέτος το Πάσχα συμπίπτει με το Καθολικό, οπότε η ζήτηση θα είναι πολύ αυξημένη, όπως έχει συμβεί δηλαδή και κατά το παρελθόν. Επιπλέον, η ευλογιά και η πανώλη παρά το γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο πήγαμε τελικά καλά, παρά τα κρούσματα, είναι ένας παράγοντας που έχει επηρεάσει την κατάσταση, όπως και πάνω από όλα το κόστος παραγωγής που έφτασε στο… Θεό”, τόνισε ο κ. Τριανταφυλλάκης, προσθέτοντας ότι “στη λιανική, ενόψει του Πάσχα, η τιμή του αρνιού θα πέσει στο καλάθι. Θα βρούμε τιμές στα 10-10.5 ευρώ το κιλό για το αρνάκι ενώ θα φτάσουμε, εκτιμώ, έως τα 14 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα”.
Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών επισήμανε, πάντως, ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλήσει κανείς για τιμές, ενώ διαβεβαίωσε ότι επάρκεια θα υπάρχει. Κάλεσε όμως τους καταναλωτές να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να μιλήσουν με τον κρεοπώλη τους.
“Επάρκεια θα υπάρξει, δεν το συζητάμε αυτό. Έχουμε κάνει το κουμάντο μας, όμως ο κόσμος καλό είναι να αρχίσει τις παραγγελίες του. Δεν είναι μόνον το κρέας, είναι κι άλλα παρασκευάσματα. Οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν τι θέλουν οι πελάτες τους και σε τι ποσότητα“, σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι “στην αγορά δεν θα μπουν ξένα κρέατα, οι εισαγωγές θα είναι περιορισμένες”.
Σε ό,τι αφορά στις κατ’ εκτίμηση τιμές, όπως είπε, είναι παρακινδυνευμένο να πει κανείς το παραμικρό σε αυτή τη φάση.
Πηγή: cretalive.gr