Δεν είναι μυστικό ότι…τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από πολλούς μήνες σκληρής πίεσης και περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά ήταν κομιστής καλώς ειδήσεων προς τους πολίτες, προαναγγέλλοντας την επαναλειτουργία της εστίασης, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, του τουρισμού και την άρση του περιορισμού των διαπεριφερειακών μετακινήσεων αμέσως μετά το Πάσχα.
Κι όμως, η αφετηρία του μηνύματος του κ. Μητσοτάκη ήταν διαφορετική, αν και εν τελεί πέρασε ανεπαίσθητη: η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα, έστω και με χαραμάδες χαλάρωσης, με λειτουργία των εκκλησιών με περισσότερους πιστούς σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και με παράταση του ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21:00 στις 22:00 για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης του πρωθυπουργού είναι: ασφαλές Πάσχα, για ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μεγάλο στοίχημα, ενώ η ανάγκη επαναλειτουργίας του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου, για να μην πάει χαμένη και η φετινή τουριστική σεζόν, όριζε σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, εσχάτως βάρυνε ιδιαίτερα και η κόπωση της κοινωνίας που μεταφραζόταν σε πλημμελή τήρηση των μέτρων, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να μην ρισκάρει μια έξοδο του Πάσχα και την πρόσκαιρη διασκέδαση για τέσσερις μέρες, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει με την άρση των περιορισμών από την εβδομάδα του Πάσχα.
Όπως εξηγεί στο Reader.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, εφόσον η κυβέρνηση αποφάσιζε να εφαρμόσει το σχέδιο που είχε στο συρτάρι του ο κ. Μητσοτάκης για έξοδο από τα αστικά κέντρα με τη χρήση των self tests, των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των πιστοποιητικών ανοσίας, τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα ζητούσαν επιπρόσθετο χρόνο για να αξιολογήσουν την επίδραση των πασχαλινών τραπεζιών στην επιδημιολογική εικόνα και, άρα, θα ήταν αδιανόητη η περαιτέρω άρση περιορισμών αμέσως μετά το Πάσχα. Με μια κλασική στάθμιση κόστους-οφέλους, λοιπόν, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προτάξει τη «μεγάλη εικόνα», με προοδευτικά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα από τις αρχές Μαΐου και μετά.
Σημειωτέον, όπως αποκαλύπτει ανώτερη κυβερνητική πηγή στο Reader.gr, το κυβερνητικό σχέδιο για άρση των περιορισμών αμέσως μετά το Πάσχα, ακόμα και για ζητήματα που μέχρι πρότινος ήταν ταμπού, όπως η εστίαση, πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με μόλις 2 ενστάσεις, επί συνόλου 30 συμμετεχόντων. Αν, βεβαίως, η κυβέρνηση είχε επιλέξει να «ανοίξει» τις μετακινήσεις για το Πάσχα, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr την Παρασκευή θα επανεξεταστεί εκ νέου η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων, ενώ το λιανεμπόριο αναμένεται επίσης να απελευθερωθεί πλήρως μετά και την αργία της Πρωτομαγιάς, από τις 5 Μαϊου. Όσο για τα SMS που, ούτως ή άλλως ελάχιστα χρησιμοποιούνται πλέον, θα καταργηθούν μετά το Πάσχα, έστω και αν αυτό δεν γίνει αμέσως, στις 3 Μαϊου.
Κάπως έτσι, η κυβέρνηση πορεύεται με το δόγμα «ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι», όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, με την ελπίδα να μην υπάρξει ένα πισωγύρισμα, το οποίο δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί πρωτίστως η κοινωνία. Όπλο σε αυτή την πορεία θα είναι ο μαζικότερος εμβολιασμός, με τα ραντεβού για τους πολίτες 30-39 ετών να ανοίγουν τη Μεγάλη Τρίτη και τους πολίτες 40-49 ετών να ακολουθούν, είτε τη Μεγάλη Παρασκευή είτε την εβδομάδα του Πάσχα.